Ochtend. Je weet wat er je te wachten staat – je hebt één ding dat je echt zou moeten doen. Alleen, je hoofd wil niet mee. Je voelt je wazig, je kan je niet concentreren. Met lood in de schoenen besef je dat het vandaag wéér niet zal lukken. Of wel? Even ruimte maken in je hoofd helpt je om vliegensvlug weer productief te worden.

Druk bezig maar niets gedaan

Daar sta je dan. Je weet perfect wat je vandaag moet doen. Maar dan vraag je je af of je de man al gebeld hebt die de vaatwasser komt herstellen. En of je die berg kleren niet beter zou opruimen. Niet zonder dat je eerst koffie zet, natuurlijk. En zo ben je, voor je het weet, uren kwijt. En het éne ding dat je ging doen, hetgeen je zó blij zou maken eens het af zou zijn… Tja, dat kan dan beter morgen, als je wat helderder bent. Een halve dag is gepasseerd en je hebt je met allerlei prullen beziggehouden, maar geen enkele taak is afgevinkt. En nu ben je boos op jezelf. Dat is normaal, maar niet nodig. Dit gebeurt iedereen wel eens. Adem diep in en uit en lees verder. We geraken er wel uit.

To do’s onthouden maakt je moe

Het menselijke brein is fantastisch en complex, en leent zich tot vele schitterende toepassingen. Maar het is niet overal even goed in. In de woorden van David Allen: “Your mind is for having ideas, not holding them”. Je hoofd is dus niet je beste helpertje om jou je taken in herinnering te brengen op het moment dat je ze effectief kan uitvoeren. Ooit al opgemerkt dat je to do’s op de meest vervelende momenten terug in je gedachten opduiken (in bed!)? Een beetje zoals een kind achterin de auto dat moet plassen nét als je in niemandsland bent.

Als je een hele dag dingen moet doen waar je niet goed in bent, ben je uitgeput. Zo werkt dat ook met je hersenen. Zolang je je brein gebruikt om je takenlijst te managen kost dat veel energie. Gevolg? Op het moment dat je wil starten aan die ene taak is je brein afgepeigerd. Voor je takenlijst kijk je dus beter uit naar andere oplossingen, zoals naar een app of een mooi notitieboekje.

Bovendien geven al die onafgewerkte, zwevende to do’s best wel wat stress. Ook niet erg bevorderlijk voor een productief dagje.

Terug aan de slag

De mist is iets waar veel mensen tegenaan lopen, veel meer dan je denkt. Ben je zoals de meesten? Dan doe je één van onderstaande dingen, of de beide.

  • Je vlucht. Je gaat iets anders doen, in de hoop dat de taak op miraculeuze wijze verdwijnt. Je kijkt tv, eet iets, gaat inkopen doen… Of je vlucht in allerlei andere zaken die je het gevoel geven dat je toch iets gedaan hebt vandaag. Al je mails afhandelen, bijvoorbeeld.
  • Je voelt je schuldig. Je trekt de conclusie dat je lui bent, de meest luie mens ter wereld. Je bent razend op jezelf en neemt jezelf voor om de volgende keer meer discipline aan de dag te leggen. Meer nog: je zal jezelf dwingen om door te zetten.

Deze reacties zijn heel normaal. Maar er zijn alternatieven waar je, zonder schuldgevoel of dwang, toch resultaten kan halen.

Kies je een snel opkikkertje of heb je tijd voor een grondige aanpak? Hieronder vind je drie manieren om die spinnenwebben uit je hoofd te verjagen. Zo maak je ruimte om je taak aan te pakken, zonder jezelf te forceren.

1. De lichamelijke route

Doe iets aan al die stresshormonen in je lijf. Je kan die afreageren door even te gaan bewegen, of net laten afnemen door vanbinnen stil te worden.

Met andere woorden: je gunt jezelf 5 à 10 minuten zelfzorg – timer zetten – en erna vlieg je erin. Je lijf dankt je. Het onderliggende probleem van de zwevende to do’s pak je hiermee niet aan maar erna kan je wel aan de slag. De grondige aanpak (zie nummer 3) kan je op een ander moment inplannen, als je meer tijd hebt.

Een paar minuten bewegen of net even de stilte opzoeken, kan wonderen doen.

2. Snel je hoofd leegmaken

Je wil er graag snel in vliegen maar die vervelende gedachten vallen je lastig. Daar wil je vanaf. Met onderstaande werkwijze parkeer je je gedachten en sta je in de startblokken voor actie.

  • Neem 2 A4’tjes.
  • Op het ene A4’tje: schrijf alles wat er in je hoofd schreeuwt om aandacht. Blijf schrijven zonder zelfcensuur tot je A4 vol is. Giet je overvolle hoofd leeg op papier.
  • Op het andere blad noteer je op de bovenste helft in het groot wat je exact wil doen, heel concreet. Eronder schrijf je waarom je dit gaat doen: wat bereik je ermee door dit te doen? Is het de eerste stap naar je eigen website? Op de bovenste helft komt dan bijvoorbeeld: “ik schrijf een eerste draft van een “over mij” pagina; en op de onderste helft “ik wil een website die potentiële klanten de kans geeft om me te leren kennen en mijn diensten meteen te boeken, zodat ik op termijn een impact kan hebben op hoe zij omgaan met stress”. Desnoods is “jouw waarom” gewoon: “zodat ik ervan af ben en hier nooit meer tijd in moet steken”.

Het eerste blad kan je aan de kant leggen om later mee aan de slag te gaan. Het andere blad is jouw motor voor de komende tijd: er staat glashelder wàt je moet doen en waarom je dit belangrijk vindt. Dit leg je op je tafel voor je neus terwijl je werkt.

Lijst je to do's op en hou je waarom voor ogen.

3. De grondige aanpak

Je bent het beu om je zo te voelen en je neemt de tijd om je mentale rommelboel op te ruimen? Geweldig dat je zo in je gemoedsrust investeert.

  • Zet alles dat door je hoofd spookt op papier (zoals in nummer 2), bij voorkeur in een mindmap. Dit laat toe onderlinge samenhang of thema’s te zien. Neem hier even de tijd voor. Meestal volstaan 15 minuten wel.
  • Bekijk je elk item afzonderlijk en stel jezelf deze twee vragen: (1) moet dit echt wel gebeuren? (2) moet ìk dit wel doen? Indien het antwoord op beide vragen “ja” is: zet voor elke to do in je kalender wàt je exact zal doen en wanneer.

Voilà, je grijze massa dankt je. Eindelijk heeft elke taak z’n plaatsje – niet in je hoofd maar lekker op papier of in je digitale agenda. Je hebt een vreugdedansje verdiend.  Nu kan je je rustig bezighouden met die ene taak. Aah.

Maak je to do's concreet. Zet voor elke taak in je kalender wat je exact zal doen en wanneer.

Er toch het beste van maken

Heb je toch naar de chips gegrepen en ben je in de zetel gekropen? Misschien had je deze rust nu eenmaal nodig. En dat is helemaal oké.  Goed nieuws: dit is een leerkans.

Stel jezelf volgende vragen:

  1. Wat moest er eigenlijk idealiter gebeuren? Hoe had je dag er moeten uitzien?
  2. Wat is er écht gebeurd?
  3. Hoe kan ik de volgende keer voorkomen dat dit gebeurt en voor het gewenste scenario zorgen?

Het is geen fijn gevoel als je bergen werk wil verzetten en je hoofd je lijkt tegen te werken. Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Word niet boos op jezelf en loop niet weg, gun jezelf even tijd om ermee aan de slag te gaan.

Wat heb jij al geprobeerd om de spinnenwebben uit je hoofd te jagen? En heeft het gewerkt of niet?
Post je opmerkingen of vragen hieronder.

Tot snel,

Coach V.