Je hebt een geweldig idee. Al maandenlang schieten er concrete plannetjes, kleurenschema’s voor je website en speeches voor prijsuitreikingen door je hoofd. Want ja, het is een topidee. En toch. De tijd passeert, je praat er af en toe over maar zet geen stappen. Diep vanbinnen luidt het genadeloze verdict: je bent een luie doos. Of is er misschien iets anders aan de hand?

Loved and lost

Dé verklaring die je overal hoort: faalangst. Wat als het gigantisch misloopt? Niemand gaat graag op zijn bek, dat klopt. Maar angst om te falen? Serieus, V., old news. Dat ken je, dat weet je, daar praat je met je kapper over. Als ik spreek over die schrik met (aspirant-)zaakvoerders is die knoop trouwens meestal snel ontward. We springen liever dan dat we niets doen en achteraf spijt hebben. Het businessequivalent van ‘better to have loved and lost than never to have loved at all’, quoi.

Doei tijd voor jezelf

Met het tegenovergestelde houden we meestal geen rekening. Diep vanbinnen staan we doodsangsten uit dat ons geheime plannetje een fenomenaal succes wordt. Want wat gebeurt er als je zaak boomt? Juist, ja. Daag vrijheid (de reden dat je zelfstandige wilde worden in de eerste plaats). Doei tijd voor jezelf (Yoga! Homemade granola! Bullet journaling en hand lettering!). Bye bye zorg voor m’n gezin (want ja, die zijn er ook nog). Hallo overweldiging, dreigende verdrinkingsdood en oneindige werkdagen. Dag overspanning, oude vriend.

Succes suckt

Hierdoor gaan we vaak niet voluit. We horen de doemverhalen van kennissen en in de media of dragen vooroordelen met ons mee over het leven van een zelfstandige, al dan niet van thuis uit. Zolang een stukje van jezelf denkt dat succes eigenlijk suckt, blijf je je plannen fnuiken. Tijd voor je interne saboteur om alle kaarten op tafel te leggen. Licht uit, spot aan.

Opdracht

  • Neem pen en papier, zet je timer op vijf minuten en schrijf zonder ophouden alles wat in je opkomt (schrijf desnoods “ik denk nu efkes niets”). Stel dat je ontpoppende droom een gigantisch succes wordt, wat zijn de nadelen? Aan welke gevolgen van je succes ga je een bloedhekel hebben? Start. Zijn je vijf minuten om? Verrast door de motieven die kwamen bovendrijven? Mooi. Hierna schrijf je per vrees op welke maatregel(en) je zal nemen om te verhinderen dat het zover komt.

 

Maak het officieel: post het risico waar je het meest schrik voor hebt en de bijhorende maartregel hieronder. En erna: laat het los en go all-in. You’ve got this.