Een stevig netwerk uitbouwen? Dat begint bij je bestaande connecties. Je bent immers wie je kent. Ook voor wie denkt dat het wel goed zit, loont het om de oefening te maken. Een overzicht van je connecties helpt je om nieuwe opportuniteiten te ontdekken en te zien welke contacten extra aandacht verdienen. Maar hoe doe je dat nu, je netwerk in kaart brengen?

STAP 1/ Identificeer verschillende categorieën

Maak een inventaris van de verschillende soorten netwerken waartoe je behoort. Uiteraard kunnen deze overlappen, maar het is goed om te identificeren uit welke groepen je informatie kan putten. Begin bij je familie, vriendenkring en sportclub, gevolgd door je professionele netwerk. Graaf daarna eens in het verleden. Ook je middelbare school, jeugdvrienden en kotgenoten kunnen relevant zijn. Grofweg kan je je netwerk in vier overkoepelende categorieën opdelen: persoonlijk, sociaal, professioneel en digitaal. Die categorieën bestaan op hun beurt uit een hele reeks subcategorieën. Zo zijn familie en vrienden persoonlijke netwerken en behoren klasgenoten en collega’s tot je professionele netwerk.

STAP 2/ Vul namen in

Alle soorten netwerken opgelijst? Bekijk nu elk netwerk in detail en noteer alle namen van mensen die je hiermee associeert. De vrouw die elke les haar yogamatje naast het jouwe uitrolt? Sociaal netwerk. Je vroegere baas en die leerkracht wiskunde uit het vijfde middelbaar? Professioneel. Heel interessante connecties zijn trouwens kappers, barista’s en schoonheidsspecialistes. Professionals die dagelijks met veel mensen in contact komen, zijn immers geweldige netwerkcontacten. Nog interessanter zijn professionals die voor hun job in contact staan met andere professionals. Denk aan accountants, advocaten en business coaches.

Je professionele netwerk reikt veel verder dan de typische professionele connecties.

STAP 3/ Bekijk het grotere geheel

Je hebt nu je eigen netwerk in kaart gebracht, maar daar stopt het niet. De mensen uit jouw netwerk brengen zelf immers ook connecties met zich mee. Zo kan je – via de contacten van anderen – je eigen netwerk verder uitbreiden. Het netwerk van anderen in kaart brengen, gaat voor deze oefening een stap te ver, maar onthoud dat je in een aantal stappen met nagenoeg iedereen aan tafel kan zitten. Om die reden is het bijvoorbeeld slim om familieleden toe te voegen op LinkedIn. Je weet nooit wie tot hun netwerk behoort.

What’s next?

Je netwerk in kaart brengen zorgt ervoor dat je in één oogopslag ziet wie je kent en wie jou met een specifiek probleem kan helpen. Op zoek naar een ideale klant of een nieuwe leverancier? Stel jezelf de vraag wie uit jouw netwerk je met hem of haar in contact kan brengen. Wie moet je aanspreken via welke weg om sneller in contact te komen met de persoon waarnaar je op zoek bent? Onthoud bovendien dat je professionele netwerk veel verder reikt dan de typische professionele connecties. Een kennis hoeft geen ondernemer te zijn om een rol te kunnen spelen in jouw netwerk. Hoewel niet elk succesvol verhaal begint met een toevallige ontmoeting tijdens het aanschuiven bij de bakker, zal je ervan versteld staan hoe nieuwe samenwerkingen, klanten en kansen plots voor het grijpen liggen.

Wil jij je netwerk nog beter in kaart brengen? Download deze gratis worksheet of haal Bossy’s Network Issue in huis.

Beeld: Olia Danilevich via Pexels