Altijd al willen weten waar jouw 168 uur per week naartoe gaan en hoe je het gebruik van jouw tijd kan optimaliseren? Content creator Isabeau nam de proef op de som en laat zien hoe je jouw agenda weer onder controle krijgt met behulp van een handige worksheet. 

Er zitten er 168 in een week, 5.040 in een maand en 8.736 in een jaar. En toch glippen de uren tussen onze vingers als zeewier tussen de mazen van het net. We verspillen ze zonder het goed en wel te beseffen Vaak week na week. Toen ik na meer dan een maand permanent van thuis uit werken merkte dat ik niet noodzakelijk uren won, ging ik op onderzoek uit. Want al de tijd die ik normaal in de auto, op stap met vrienden of bij familie spendeer, moest toch ergens naartoe zijn? Ik ging de uitdaging aan en hield een week lang nauwgezet bij waarmee ik mijn dagen vulde. Het resultaat? Dat was op z’n minst gezegd confronterend. En daarom daag ik je uit om hetzelfde te doen, met de hulp van een handige worksheet onderaan dit artikel. 

Alles is uitvogelbaar

Mijn experiment werd geïnspireerd op een stuk uit “Everything is figureoutable” het tweede boek van life coach, motivational speaker en auteur Marie Forleo. In “Alles is uitvogelbaar” wijdt Marie een aantal pagina’s aan het gegeven van time tracking en waarom iedereen het volgens haar minstens zeven dagen in z’n leven zou moeten doen. Dat time tracken doe je volgens Forleo trouwens best eerlijk. Het gaat om een nulmeting van hoe je jouw tijd spendeert. Je normale routine alvast veranderen of hier en daar wat knoeien met getallen heeft geen zin. Daarmee hou je alleen jezelf voor de gek. 

Wees eerlijk bij het time tracken. Het gaat om een nulmeting van hoe je jouw tijd spendeert.

Op zoek naar het tijdslek

Geïnspireerd door Marie forleo ging ik aan de slag en zeven dagen lang hield ik nauwkeurig bij waaraan ik mijn tijd besteedde. Geen minuut bleef onbeschreven en elke lunchpauze, FaceTime-sessie en hersenloos Instagram scroll-moment werd nauwgezet neergepend, telkens in porties van twee, tien of dertig minuten, zoals Marie Forleo voorschrijft. Een monnikenwerk, dat wel, maar zeven dagen later had ik een mooi beeld van waar precies mijn tijd naartoe gaat en hoe efficiënt ik elke minuut (al dan niet) spendeer. Vervolgens deelde ik de activiteiten op in categorieën als ‘werk voor een klant’, ‘e-mails’ en ‘administratie’, maar ook ‘sport’, ‘Netflix’ en ‘family time’. Ik gaf elke categorie een eigen kleur en na een paar minuten met de markeerstift zag ik meteen waar haar tijdslekken zaten en waar er ruimte is voor verbetering. 

Hou zeven dagen lang nauwkeurig bij waaraan je jouw tijd besteedt en doe dat in porties van twee, tien of dertig minuten.

“Kan je elke dag minstens één uur vrijmaken, dan heb je op het einde van het jaar maar liefst twee weken gewonnen.”

De waarheid over schermtijd

De meest opvallende vaststelling na mijn tijdsmeting (en daarin ben ik vermoedelijk niet alleen): het misselijkmakende aantal uren dat ik spendeer op mijn smartphone. Ja, ik breng voor mijn job noodzakelijkerwijs wel wat tijd op mijn smartphone door, maar een gemiddelde van net geen vier uur per dag, daar moest ik toch even bij gaan zitten. Hoeveel tijd ik dagelijks op mijn smartphone spendeer weet ik trouwens dankzij de rubriek ‘schermtijd’ bij de instellingen op mijn iPhone, maar ook de app Moment is hiervoor een aanrader. 

Dat smartphones en al hun apps en toepassingen gemaakt zijn om ons eraan te verslaafd te maken, las ik in het boek ‘Digital Minimalism’ van Cal Newport. Je brein interpreteert elk bericht, elke notificatie of like als een ‘beloning’ en dat triggert een dopaminestoot. Na een tijd veranderen die chemische stoffen de manier waarop onze hersenen functioneren. We raken getraind om steeds meer dopamineshots nodig te hebben, met als gevolg een feedbacklus waartegen we moeilijk weerstand kunnen bieden. En hoewel ik me heel bewust ben van de systemen erachter, kan ook ik die weerstand blijkbaar moeilijk bieden.

Je schermtijd in kaart brengen? Dat kan via de instellingen van je smartphone of met behulp van een app als Moment.

Goed begonnen, is tijd gewonnen

Nu ik mijn grootste tijdvreters in kaart bracht, is het tijd voor de volgende stap: optimaliseren. Het doel dat Marie Forleo vooropstelt: minstens twee uur per dag vrijmaken door te tijdslekken te dichten en je tijd efficiënter te besteden. De twee uur die je wint kan je vervolgens gebruiken om te werken aan een doel dat je hart sneller doet slaan. Het klinkt als een serieuze uitdaging maar is volgens haar de enige manier om onze diepgewortelde patronen in vraag te stellen. Bovendien moet je de lat altijd net iets hoger leggen. De kans is groot dat ik die twee uur extra per dag zelfs niet haal, maar als ik op z’n minst een uur per dag kan vrijmaken, heb ik – na een kleine rekensom – op het einde van het jaar maar liefst twee weken gewonnen. Challenge accepted!

Ook benieuwd hoe je jouw tijdsbesteding in kaart kan brengen en je tijdvreters kan uitschakelen? Deze handige worksheet helpt je richting een optimaal resultaat. Wil je ook graag twee uur per week winnen? Dan is dit alvast een goed begin. 

Ga je met de worksheet aan de slag? Of heb je jouw tijdvreters ontdekt? Laat het ons weten via Instagram en tag @wearebossy.

Beeld: Content Pixie via Unsplash

 

Probeer elke dag minstens twee uur vrij te maken door tijdslekken te dichten en je tijd efficiënter te besteden.