Loslaten is voor iedereen een herkenbaar en moeilijk thema. Maar wie of wat laat je los en wie of wat (nog) niet? Wanneer maak je de beslissing om iets voortaan niet meer te linken aan je leven, onderneming of jezelf? Geef verandering in je leven een kans met deze inzichten en tips.

1/ Vriendschappen

Vrienden maak je voor het leven, of dat hopen we toch. We verhuizen, gaan studeren, beslissen om nog eens te verhuizen en veranderen van de ene job naar de andere. Een vriendschap vasthouden tijdens die vele veranderingen is zeker niet evident. Vanaf wanneer kent je vriendschap met iemand een dieptepunt en vanaf welk punt denk je beter aan een definitief afscheid? Maak voor jezelf de denkoefening of je volledig jezelf kan zijn bij die persoon. Voel je een boost van energie of loopt je sociale batterij net leeg na een gesprek met die ene vriend(in)? Los van alle verwachtingen: heb je zin om die persoon nog te zien?

Toegegeven, het is zeker niet eenvoudig om van (lange) vriendschappen afscheid te nemen. Het is tijd om erover na te denken, wanneer ze meer kwaad dan goed in je leven brengen. Achterhaal tijdens deze denkoefening ook wat je oprecht belangrijk vindt in een vriendschap. Zoom in op de relaties die jou als persoon voeden. Minimaliseer omgevingen en mensen die dat gevoel niet kunnen opwekken. Het leven is té kort om je druk te maken over vriendschappen die je meer donderwolken dan zonneschijn geven.

People pleasing is nefast, niet alleen voor jezelf maar ook voor je onderneming.

2/ Klanten

Dorien vertelde het nog in één van de Bossy Story’s op onze website: “Als je iedereen gelukkig wil maken, maak je uiteindelijk niemand gelukkig”. People pleasing is nefast, niet alleen voor jezelf maar ook voor je onderneming. Denk na wie jij in een ideale wereld wil aantrekken en verwerk die dromen in de realiteit. Geef jezelf een haalbare deadline waarin je afscheid neemt van klanten die zowel je mentale als financiële rekening niet vullen en focus op samenwerkingen die dat wel zullen doen.

3/ Werkritme

We zijn met velen. En allemaal hebben we onze eigen karaktertrekken, noden, wensen en dromen. Waarom zouden we onszelf dan allemaal in één werkritme proppen? Werk je liever ’s avonds dan ’s morgens? Communiceer dit met je leidinggevende of probeer een nieuwe werkroutine wanneer je ondernemer bent. Wil je minder uren kloppen of onder een ander statuut werken? Bekijk je opties en geef ze een kans. Vind tijdens je zoektocht een werkritme dat voldoet aan je behoeften. Laat de meningen van anderen voor wat ze zijn. Wie weet, komt er een unieke opportuniteit op je pad wanneer je out of the box denkt. Misschien inspireer je wel je omgeving en is je nieuwe manier van werken een wake-upcall voor collega’s, vrienden of familie: een signaal om het eens anders te doen.

Wil je het volledige artikel lezen en nog meer loslaten? Bestel Bossy’s Let it go Issue hier

Beeld: Mikhail Nilov via Pexels