Januari, de maand van dromen, doelen en verlangens. Hét moment waarop we volop plannen smeden. Een vision board kan je helpen om die wensen te realiseren. Hoe? Dat zochten wij voor je uit. 

Een vision board of dream board is een inspirerende collage waarin je jouw toekomstvisie, dromen en doelen visueel voorstelt. Vergelijk het met het mood board dat je maakt bij het inrichten van je woonkamer, maar dan voor een bepaald aspect van je leven zoals een droomvakantie, een nieuw huis of je bedrijf. De enige vereiste? Het vision board moet gaan over iets dat je écht wil, geen nice to have, maar een regelrechte must.

Stap 1: formuleer een duidelijke droom

Voor je aan het knip- en plakwerk begint, is het belangrijk om stil te staan bij wat je precies wil. Formuleer in een aantal zinnen waar je naartoe wil en maak je droom zo specifiek mogelijk. Gebruik positieve bewoordingen en focus op wat je wil bereiken in plaats van waar je vanaf wil. En als laatste: droom groots. Maak je wens niet kleiner dan hij in werkelijkheid is. 

Formuleer je dromen, wensen en verlangens zo helder en specifiek mogelijk.

Stap 2: maak een vision board 

Blader door een stapel oude tijdschriften en verzamel alle knipsels die je aanspreken en je droom tot leven kunnen brengen. Dat kunnen foto’s zijn, woorden of zelfs kleuren en tekeningen. Probeer er vooral niet te veel bij na te denken. Vaak blijkt er nadien vanzelf een lijn te zitten in wat je verzamelde.

Schik de knipsels vervolgens op een groot en stevig stuk papier of karton. Je hoeft daarbij niet alles wat je uitgeknipt hebt te gebruiken. Tevreden met het resultaat? Dan is het tijd om alles vast te kleven.

Stap 3: geef het vision board een plaats

Geef je vision board een prominente plaats in huis, liefst ergens waar je meerdere keren per dag voorbij komt. Zo word je elke dag onbewust een aantal keer met je vision board geconfronteerd. Probeer daarnaast ook één keer per dag stil te staan bij je droom. Dat hoeft geen uitgebreid of ingewikkeld ritueel te zijn, een minuutje bewust naar je vision board kijken is al voldoende. 

Geef je vision board een prominente plaats in huis, liefst ergens waar je meerdere keren per dag voorbij komt.

Stap 4: laat je hersenen hun werk doen

Slechts een klein deel van alle informatie die onze hersenen binnenkomt, wordt bewust verwerkt. De andere gegevens komen ons brein binnen zonder dat we het beseffen. Onze bewustzijnsfilter bepaalt welke informatie door onze bewuste, dan wel onbewuste capaciteit verwerkt wordt en die selectieve focus kan je met een vision board beïnvloeden. Zie het als een soort richtingaanwijzer die bepaalt welke aspecten uit de overload aan info naar voor treden.

Wanneer je naar het vision board kijkt, moet je het gevoel krijgen dat je droom al werkelijkheid is. Zo helpt het bord je om je wens voor ogen te houden en houdt het je selectieve focus scherp op alles wat daartoe kan bijdragen. Stond je ooit op punt om nieuwe schoenen te kopen en zag je plots overal mensen met hetzelfde paar? Dat is exact hoe jouw selectieve focus werkt. 

Heb je een vision board gemaakt? Deel het via Instagram en vergeet @wearebossy niet te taggen.

Benieuwd naar Team Bossy’s dromen en doelen voor 2020? Je ontdekt ze hier

Beeld: Annie Spratt via Unsplash

Een vision board werkt als een soort richtingaanwijzer die bepaalt welke aspecten uit de overload aan informatie naar voor treden.