Waar wil ik meer en vooral minder van dit jaar? Die vraag stelt Team Bossy zich bij de start van het nieuwe jaar. Lees hier de antwoorden van Dorien, Hanne, Jennifer, Hanna en Annelies. 

Content coördinator Jennifer

Josefien van Yosogreen inspireert me om regelmatig stil te staan bij wat ik meer en minder wil in mijn leven, ofwel wat mijn in’s en out’s zijn. Toen Dorien me vroeg of ik die oefening kon maken voor het nieuwe jaar, moest ik even nadenken. Vorig jaar is helemaal anders gelopen dan verwacht waardoor ik minder focuste op mijn oorspronkelijke plannen. Toch heb ik mijn belangrijkste doelen voor 2023 kunnen afvinken. Wat leert dat mij? Dat controle loslaten niet alleen heerlijk, maar soms ook nodig is. Net daarom wil ik dit jaar nog verdergaan op go with the flow door enkel te focussen op wat er écht toe doet en minder aandacht te geven aan vervelende situaties of details. Mezelf omringen met positieve en creatieve mensen hoort daarbij. Energiezuigers of ongevraagd advies mute ik, zowel op Instagram als in het echte leven. 

Founder Dorien

2023 leerde me om nog meer naar mezelf te kijken, zonder me af te vragen wat anderen daarvan zouden denken. Meer tijd nemen om voor mezelf te zorgen, is een van de grootste prioriteiten in dit nieuwe jaar. En die dagelijkse portie zelfzorg mag uiteenlopende vormen aannemen: van nog meer loslaten over lezen tot wandelen, weer of geen weer. Net omdat ik afgelopen jaar meer dan ooit beseft heb dat onze tijd hier kostbaar en eindig is, wil ik er heel bewust mee omspringen. Gedaan met effe scrollen op Instagram. Of beter: een poging tot minder scrollen op Instagram. (lacht) Ik wil ook bewuster waken over mijn (focus)tijd en papierwerk minder lang laten aanslepen. En als deze goede voornemens het voorjaar van 2024 niet halen, dan heb ik hoe dan ook geprobeerd. Wedden dat ik binnen een paar maanden ongetwijfeld verder sta dan vandaag?

Content creator Hanne 

Waar ik vorig jaar nog in paniek was omdat ik niet wist wat het jaar me zou brengen, omarm ik nu volop die vrijheid. Het voorbije jaar volgde ik gewoon mijn eigen intuïtie en dat bevalt me best goed. Ik stelde mezelf centraal en zei vaker ja. Eerlijk? Dat geeft me zoveel rust. Ik begrijp dat grenzen stellen en ‘nee’ zeggen belangrijk is, maar soms betekent dat ook dat je kansen laat liggen. Ik heb geleerd dat je die kansen moet grijpen. Voor 2024 hoop ik op een jaar vol positiviteit, nieuwe kansenen het avontuur van het onbekende. Niets zo leuk als niet precies te weten wat het jaar voor je in petto heeft.

Eindredacteur Hanna

Hoewel reflecteren op elk moment van het jaar kan – en ik ook niet zo’n fan ben om de start van het nieuwe jaar als een groot kantelpunt te zien – vind ik de laatste werkweek van het jaar altijd wel een fijn moment om even stil te staan. Heb ik mijn doelen bereikt? Wat is er anders gelopen dan verwacht? En wat wil ik dit jaar graag anders zien? Wat ik sowieso veel minder wil doen in 2024 is de antwoorden buiten mijzelf zoeken. De voorbije jaren volgde ik heel wat coaching, maar ik besef nu dat ik ook mag vertrouwen op mijn eigen intuïtie en beslissingen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de groei van je bedrijf geen doel op zich mag zijn. Het moet altijd bijdragen aan het leven dat je graag wil. Ik heb het gevoel dat 2023 daarin een grote stap vooruit was en ik hoop dat ik dat dit jaar kan verderzetten. 

Online Business Manager Annelies

Waar ik de voorbije jaren in december steevast een review van het afgelopen jaar inplande – samen met het bepalen van mijn doelen voor de komende jaren – kreeg ik half december plots de vraag om over mijn doelen te schrijven voor Team Bossy. Ik werd met de neus op de feiten gedrukt, want ik had dit jaar zelfs nog geen datum geprikt om dit te doen. Net dat was voor mij een wake-upcall. Ik ben te veel gefocust op dagdagelijkse taken en te weinig op achterom- en vooral vooruitkijken. Sinds een paar jaar zoek ik naar een gezonde balans tussen werk en privé. Het ene jaar met meer succes dan het andere. Kiezen voor het ondernemerschap en om drie uur aan de schoolpoort staan het resultaat van die bewuste keuzes. Toch heb ik het gevoel dat ik op het vlak van balans nog niet ben waar ik hoor te zijn. Voor 2024 staat balans opnieuw met prioriteit op mijn lijstje! Balans tussen werk en privé, maar ook tussen rust en actie, tussen zorgen voor anderen en zorgen voor mezelf, tussen stilstaan en vooruitgaan, tussen tevreden zijn met wat er is en tegelijk grote ambities nastreven.

Wat zijn jouw doelen voor het nieuwe jaar? Laat het ons weten via Instagram. We zijn benieuwd!  

Beeld: Erine Wyckmans