The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Laat je als lezer verrassen door interviews met auteurs, interessante lijstjes en de favoriete boeken van Team Bossy. Het doel van deze rubriek: je online inspireren voor je volgende offline rustmoment. Vandaag deelt content coördinator Jennifer enkele inzichten uit ‘Het Zelfreflectieboek’ van Sarah Dimani. 

Over ‘Het Zelfreflectieboek’

Soms intiem, soms schaamteloos, maar altijd bloedeerlijk nodigt ‘Het Zelfreflectieboek’ je uit de vragen te stellen die elke zelfbewuste vrouw anno 2022 (zouden moeten) bezighouden. Leer je belangrijkste waarden, verborgen struggles en ware ambities beter kennen via originele oefeningen en opdrachten en daag je vastgeroeste overtuigingen uit met confronterende statements.

Grenzen bewaken 

Van vriendenboekjes tot banale quizzen: met enthousiasme vul ik de vragen in. Het idee dat dit invulboek meer dan 180 vragen en opdrachten bevat, maakt me helemaal blij. Van een gezond netwerk, grenzen stellen, belemmerende gedachten tot ouderschap: er worden in dit boek heel wat topics aangeraakt. Ik start niet bij het begin, maar met het thema ‘Grenzen stellen’. Dankzij enkele reflectievragen helpt Sarah me op weg om mijn grenzen uitgebreider in kaart te brengen. Ik schrijf neer dat ik meer vat wil hebben op mijn schermtijd en financiën. Na een dikke week merk ik (toevallig?) al resultaat. Ik heb in die week mijn smartphone én portefeuille meer aan de kant gelegd. Nu ja, ik denk niet dat zoiets miraculeus gebeurt. Ik vermoed dat een bewust moment met dit boek me geholpen heeft om beter te reflecteren over mijn gedrag. Of ik nu al benieuwd ben naar het effect van de andere oefeningen? Dat is een understatement.  
Hou een week lang bij hoe jij je grenzen bewaakt en/of overschrijdt. Evalueer na die week hoe je dat ervaren hebt. Bewaakte jij je grenzen goed of toch niet?
Zelfreflectieboek_Bossy

Het Zelfreflectieboek’ is een moderne, praktische en uitgebreide versie van wat je ooit je dagboek noemde.

Imposter syndrome vs. realiteit 

“Volgens wetenschappelijke studies zou 70% van de bevolking weleens te maken hebben met het imposter syndrome. Vooral vrouwen lijden eronder. (…) Van kleins af aan wordt hen (on)bewust aangeleerd dat vrouwen anders zijn dan mannen. Omdat ze misschien ‘te emotioneel’ zijn, minder business-minded zijn, of dat ze maar beter iets anders doen, waardoor het imposter syndrome geruisloos zijn intrede doet”, schrijft Sarah in haar boek. De eerste vraag over dit onderwerp polst naar de momenten wanneer ik me het laatst zelfzeker voelde en wanneer dat ik dat helemaal niet ervaarde. Na die vragen volgt er een lijst waar je al je grote en kleine wins kan neerschrijven. Ik voel dat bij elke win mijn zelfvertrouwen een boost krijgt. Daarnaast stijgt ook het soort van dagboekgevoel dat ik bij elk gekozen onderwerp krijg. Hoe vaker ik tijd spendeer aan dit boek, hoe persoonlijker het wordt. Ik deel er mijn twijfels, dromen, onzekerheden en mooie momenten. Laat dit nu de kracht zijn van ‘Het Zelfreflectieboek’, het is een moderne, praktische en uitgebreide versie op wat je ooit je dagboek noemde

Maak een lijst met grote en kleine successen om jezelf eraan te herinneren hoe goed je écht bezig bent.

Dit neemt content coördinator Jennifer mee uit ‘Het Zelfreflectieboek’

Elke oefening uit ‘Het Zelfrelectieboek’ is kort en krachtig. Ideaal om tijdens de drukte heen even tijd te vinden voor jezelf. Dit boek is voor mij een friendly reminder dat zelfs twee reflectievragen een groot effect kunnen hebben. Of ik zo’n zelfzorgmoment toewens aan mijn vriendinnen en ze dit boek zou schenken? Wees maar zeker! 

Wil jij ook reflecteren over verschillende onderwerpen? Bestel ‘Het Zelfreflectieboek’ hier.

Omslagbeeld: Shushanik Photography