The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Met deze rubriek willen we je online inspireren voor je volgende offline rustmoment. Staat een nieuwe carrière op je to-dolijst voor volgend jaar? Dan zijn deze inzichten uit ‘Bestemming droomjob’ van hr-expert Karen Dejongh misschien iets voor jou. 

Over het boek

Waar wil je naartoe in je carrière? In welke rollen komen je persoonlijkheid, talenten en verlangens het best tot hun recht? Kortom: hoe maak jij authentieke carrièrekeuzes die zo goed mogelijk bij jouw identiteit passen? Hoe meer we over dat soort vragen nadenken, hoe waziger het antwoord voor veel mensen wordt. In dit boek staan dan ook geen ingewikkelde theorieën, maar wel een helder stappenplan om je carrièredoelen in handen te nemen. Of je nu aan de start van een nieuwe carrière staat, of je huidige werk een andere wending wilt geven: met de onderbouwde oefeningen en reflectievragen van The Job Coach achterhaal je haarfijn hoe je je professionele leven vanaf nu wilt invullen. Ontdek je authentieke talenten en drijfveren. Sta stil bij je waarden en vaardigheden. Merk op hoe je opvoeding en karakter je ideale werkomgeving beïnvloeden. Ga de confrontatie aan met de patronen in je carrière die je ware verlangens blokkeren. Zo word jij uiteindelijk niet alleen succesvoller, maar vooral ook gelukkiger in je carrière.

Leef én werk volgens je waarden

Jouw waarden geven aan wat jij belangrijk vindt in het leven en in je carrière. Als er een waarde bij je wordt geraakt, voel je jezelf gewaardeerd of net helemaal niet. Iedere persoon draagt een unieke combinatie van waarden in zich en straalt die ook uit naar de buitenwereld. Het is belangrijk om je waarden goed te kennen, want ze zorgen ervoor dat je jezelf dagelijks gewaardeerd en gemotiveerd voelt in je carrière en je werkomgeving.

Reflectievragen

  • Met welk soort mensen werk je het makkelijkst samen? Welke eigenschappen waardeer je in hen?
  • Welke complimenten krijg je het liefst op het werk? En wat brengen die complimenten jou dat belangrijk voor je is?
  • Hoe word jij het liefst beloond op je werk? Wat is daarbij belangrijk voor jou?

Hoe ging deze oefening? Merk je hoe de vragen je aanzetten tot nadenken over je eigen waarden en over hoe anderen jou het best waarderen?

9789401488426_Bestemming Droomjob
“Als je niets onderneemt, is er geen resultaat, maar ook geen groei. Je staat letterlijk stil.” 
– Karen

Zoom in op je verlangens 

Verlangens zijn altijd gekoppeld aan bepaalde verwachtingen naar jezelf en anderen toe. Kan je omgeving niet genoeg voldoen aan wat je verlangt en bijgevolg ook aan wat je verwacht, dan raak je teleurgesteld. Is voor jou bijvoorbeeld ‘resultaatgerichtheid’ de belangrijkste waarde, dan heb je soms impliciet het verlangen en bijgevolg ook de verwachting dat dat voor iedereen uit je omgeving zo is. Deze drie elementen – verlangens, verwachtingen en waarden – vormen een heilige driehoek. Ik noem dit ‘de cyclus van engagement’. Ze beïnvloeden elkaar om je al dan niet dagelijks te motiveren en betrokkenheid te creëren.

Reflectievragen

  • Hoe staat het met je verlangens?
  • Welke personages uit films en boeken zijn jou steeds bijgebleven? Waarom? Wat was hun rol?
  • Naar wie kijk je op in je leven? Waarom? Wat is hun rol? Welke eigenschappen hebben ze die je bewondert?
  • Op wie word je verliefd of tot wie ben je aangetrokken?
  • Op wie ben je jaloers? 

Vond je deze reflectievragen moeilijk of net makkelijk? Dat reflecteert of je misschien iets te veel of iets te weinig verlangens en verwachtingen hebt. Ging deze oefening echt moeilijk, dan heb je misschien wat te weinig verlangens of laat je ze maar weinig toe. Het kan zijn dat je hart wat gesloten is en je te weinig drive en energie hebt. Ging ze juist heel makkelijk, dan kan het zijn dat je te veel verlangt. Doorgaans zullen influencers soms last hebben van ‘te veel verlangens’ en stabilizers van te weinig. Influencers zullen eerder verlangen naar ideaalbeelden in de toekomst, terwijl stabilizers vooral verlangen dat alles blijft zoals het is of was in het verleden. In het boek ga ik hierop nog dieper in. 

Focus op wat je al gerealiseerd hebt

Het is belangrijk om regelmatig je resultaten en realisaties te evalueren om dat vertrouwen te behouden, zowel bij jezelf als bij anderen. Je komt minder betrouwbaar over bij anderen als je niet zeker bent van je realisaties. Evalueer je niet regelmatig genoeg de feiten uit je carrière, dan leer je er onvoldoende uit. De volgende reflectievragen zetten je heel concreet aan het denken over belangrijke realisaties in je carrière.

Reflectievragen

  • Wat waren de drie belangrijkste teleurstellingen in je carrière?
  • Wat was het zichtbare resultaat? Of hoe verliep het proces ernaartoe?
  • Wat neem je eruit mee naar de toekomst? Denk maar aan lessen rond authentieke talenten, verworven competenties, waarden en verlangens. 

Resultaten en realisaties verhogen je zelfvertrouwen, zelfs al zijn ze niet volgens je verwachtingen. Slechte resultaten zijn even belangrijk als goede resultaten. Er is eigenlijk niet zoiets als ‘goede’ of ‘slechte’ resultaten; uit elk resultaat kun je lessen trekken om op verder te bouwen. Het geeft je de kracht om te falen: mindere resultaten vormen zaadjes voor de toekomst en leren je hoe je het de volgende keer anders kunt doen. Bekijk het zo: als je niets onderneemt, is er geen resultaat, maar ook geen groei. Je staat letterlijk stil.

Benieuwd naar meer inzichten van Karen? Bestel hier ‘Bestemming droomjob’.

Beeld: Sam Lion via Pexels