The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Met deze rubriek willen we je online inspireren voor je volgende offline rustmoment. Vandaag delen we enkele recepten voor je leven op en naast de werkvloer uit ‘Het vegan bakboek’ van Marieke Wyns. 

Over het boek

Wie aan vegan denkt, denkt niet automatisch aan heerlijk, zoet, smeuïg en fudgy gebak. Maar niets is minder waar. Marieke Wyns, bekend op Instagram als @chezmariette, maakt de heerlijkste taarten, cakes, koekjes en zoveel meer. Ze helpt je op weg met veertig plantaardige recepten waarmee je moeiteloos zelf aan de slag kunt. Van een klassieke brownie en lekkere kaneelvlechtjes tot een feestelijke laagjestaart, Marieke deelt haar beste tips en tricks en leert je heerlijke lekkernijen bakken om je vingers bij af te likken.

Van hobbybakker tot trotse ondernemer

Vegan bakken of koken heeft in het algemeen niet de beste reputatie gehad. Al snel werd de link gemaakt met flets, droog eten. Dat merkte ook Marieke toen ze begon met haar eerste (mis)baksels. Ondertussen zijn we jaren én vooral veel experimenten verder. Marieke is niet meer de hobbybakker die ze ooit was, maar een trotse ondernemer waarvoor mensen kilometers afleggen om van haar taarten te proeven. Met haar bakboek wil Marieke tonen dat vegan bakken kan zonder speciale ingrediënten, én dat het ook ongelofelijk lekker en smaakvol kan zijn. Benieuwd? In dit artikel delen we alvast drie recepten die je meteen kan uitproberen. 
chezmariette
© HEIKKI VERDURME

Om de dag te starten met een heerlijk ontbijt 

Wat heb je nodig? 
2 zeer rijpe bananen 
140 g appelmoes
80 ml agave
2 el rijstmelk
40 g zachte pindakaas
200 g haver
1 el lijn- of chiazaad
100 g framboos

half handje pinda’s

Zo maak je de gebakken pindakaas- en frambozenhavermout 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en zet twee à drie kleine ovenschaaltjes klaar.
  2. Doe de bananen, appelmoes, agave en rijstmelk in de mengkom en prak alles met een pureestamper. Meng hier nog tweederde van de pindakaas bij met de pannenlikker.
  3. Voeg de haver en eventueel het lijn- of chiazaad toe en meng goed. 
  4. Meng de frambozen erbij en verdeel het mengsel over de schaaltjes, sprenkel er de rest van de pindakaas over en werk eventueel af met wat pinda’s. 
  5. Zet de schaaltjes in de oven gedurende 18 à 20 minuten of tot de bovenkant mooi goudbruin is. 
Chez Mariette
© HEIKKI VERDURME

Voor tijdens die leuke meeting 

Wat heb je nodig? 
200 g bloem
1/2 tl baksoda
1/2 tl zout
120 g gesmolten boter
100 g bruine suiker
50 g lichtbruine suiker
30 g appelmoes 
60 ml aquafaba
1 tl vanille-extract

80 g chocoladecallets of gehakte chocolade

Zo maak je de choc chip cookie cake

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed je springvorm met bakpapier.
  2. Meng in de kleine mengkom de bloem, de baksoda en het zout met een garde.
  3. In de medium mengkom meng je de boter met de suiker, de appelmoes, de aquafaba en het vanille-extract. 
  4. Vermeng de droge met de natte ingrediënten en spatel er de chocolade doorheen.
  5. Doe het beslag in de springvorm en plaats die in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten. Controleer met een tandenstoker, er mogen zeker nog kruimels aan plakken, maar de tandenstoker mag niet meer nat zijn. 
Tip: deze cake is het lekkerste wanneer het nog warm is. Combineer het eventueel met een bolletje ijs! 
Chez Mariette
© HEIKKI VERDURME

Wanneer je mijlpalen met je team of accountability partners wil vieren

Wat heb je nodig? 
2 el gebroken lijnzaad 
5 el water
160 g vegan pure chocolade 
20 g vegan pure chocolade voor de afwerking
120 g plantaardige boter
260 g kristalsuiker
100 ml aquafaba 
1 tl vanille-extract 
Optioneel
220 g patisseriebloem
30 g cacao

1/2 tl zout

Zo maak je fudgy brownies

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Meng het lijnzaad met het water in een glaasje en zet het even aan de kant. Na ongeveer 5 minuten is dit een vast papje. 
  3. Smelt ondertussen de chocolade met de boter in een kleine mengkom. Doe dit in tussenpozen van 30 seconden en roer telkens om zodat het mengsel niet aanbrandt. 
  4. Doe de suiker met de aquafaba en het vanille-extract in een medium mengkom en gebruik een handmixer om het geheel glad te kloppen. De suiker moet niet helemaal opgelost zijn, maar je moet een mooi fluffy geheel krijgen. Mix na ongeveer 5 minuten het lijnzaadpapje erbij en daarna het chocolade-botermengsel. 
  5. Meng de bloem met de cacao en het zout met een garde in een andere kleine mengkom en spatel dit voorzichtig bij de natte ingrediënten. Let op dat je niet te lang mengt. 
  6. Wanneer de droge en natte ingrediënten goed gemengd zijn, mag het mengsel in de met bakpapier beklede bakvorm. Het beslag is tamelijk vast dus strijk het vlak met een pannenlikker. Strooi de chocolade voor afwerking over het beslag.
  7. Zet de bakvorm in de oven gedurende een half uur. Controleer met een tandenstoker of de brownie gaar is. Goed om te weten: de brownie stijft op bij het afkoelen. 
  8. Laat de brownie afkoelen voor je hem aansnijdt. 
Tip: het beste resultaat krijg je met een aluminium bakvorm.

Extra baktips van Marieke

  • Lees eerst eens het hele recept door en zet alles wat je nodig hebt klaar. Het is ook heel handig om alle ingrediënten al af te wegen. Zorg dat je oven op de juiste temperatuur voorverwarmd is en je bakvorm of bakplaat al ingevet of bekleed is met bakpapier. 
  • Ik voeg altijd de droge bij de natte ingrediënten in plaats van omgekeerd. In veel bakboeken zal je het omgekeerde lezen. Ik vind het net gemakkelijker om de droge ingredriënten beetje per beetje bij de natte te mengen en je hebt maar één plakkerige mengkom dan. Afwas gespaard! 
  • Open nooit je oven voor tweederde van je baktijd om is. Anders kan je cake inzakken. Wil je toch nog iets anders in de oven zetten, doe dit dan heel snel maar sluit de oven heel rustig. Het hard toeklappen van de ovendeur kan zorgen voor het inzakken van je gebak. 
Wil je experimenteren in de keuken en het boek bestellen? Bestel je exemplaar hier

Beeld: Heikki Verdurme