Moeten er al problemen zijn in mijn relatie voor ik op gesprek ga met een advocaat? Wat met de kinderen en mijn bedrijf als we scheiden? Sarah Geebelen van Huisraad Advocaten & Bemiddelaars geeft een antwoord op prangende vragen van enkele Bossy-lezers. 

Vraag 1/ Vanaf wanneer mag ik langskomen? Moeten er al problemen zijn of mag dit ook proactief zijn?

Als je nog geen relatie hebt, hoef je nog niet langs te komen. Heb je wel een relatie, dan kan je zeker al naar ons advies vragen. In de praktijk gebeurt het zelden dat iemand bij ons komt nog voor er problemen zijn. Mensen worden verliefd, gaan samenwonen of trouwen, dan denken ze niet aan een gesprek met een advocaat. Toch is een proactief gesprek zeker interessant. In die fase zien we onszelf trouwens liever de rol aannemen van een raadsvrouw, omdat we dan nog niet in een echte advocatenrol zitten. Verder merk ik op dat cliënten niet altijd voldoende stilstaan bij de gevolgen van een contract. Bij een huwelijkscontract bijvoorbeeld wordt er vaak gekozen voor scheiding van goederen. Maar is dat wel de juiste beslissing voor jullie relatie? Persoonlijk advies wordt helaas soms onderschat, maar is zo belangrijk. De meeste mensen komen bij ons aankloppen wanneer hun relatie niet meer goed zit. Ze beginnen zich vragen te stellen omdat iemand van de twee partners is vreemdgegaan of omdat ze niet meer op dezelfde golflengte zitten. Tijdens zulke gesprekken kunnen mijn collega’s en ik al heel wat advies geven. We stellen een familiescan samen die de huidige gezinssituatie weergeeft. Op basis van hun persoonlijke situatie, vermogen, gezinsleven en de kinderen kunnen we voor de verschillende scenario’s in het hoofd van onze cliënt ons advies uitschrijven.

Vraag 2/ Kan ik bij jullie terecht wanneer ik al een scheiding achter de rug heb? 

Je bent zeker welkom! De meeste cliënten bevinden zich in deze fases: van zodra hun relatie niet meer goed gaat, een eventuele of effectieve scheiding en jaren na de scheiding. Bij elke fase zijn er verschillende issues of kopzorgen, en dus andere adviezen die we je kunnen geven. Soms is het zo dat een scheiding nog niet zeker is. In zulke gevallen werken we achter de schermen omdat dan meestal één partner ons contacteert. De laatste maanden werken we steeds meer undercover. Tijdens zulke cases geef ik wel altijd deze belangrijke tip: teken geen enkel document zonder dat we het hebben nagelezen. Met deze tip vermijd je al bijkomende problemen. Ik zei toch dat proactiviteit belangrijk is? (lacht)

Vraag 3/ Hoe ziet een sessie met een advocaat eruit? En wat wordt er gezegd als je proactief komt? 

Vraag je naar ons advies? Dan mag je in elk geval zeker zijn dat we een luisterend oor zijn. We willen je als persoon beter leren kennen en ontdekken wat je noden en wensen zijn. Ben je proactief en vraag je ons advies nog voor je effectief uit elkaar gaat met je partner? Ook in deze situatie voeren we een familiescan uit. Op basis van die scan hebben we een volledig overzicht op je leven als koppel. We denken bijvoorbeeld aan de kinderen en de stand van zaken van je bedrijf. Heb je een eenmanszaak of vennootschap, dan gelden er andere implicaties voor je ondernemersleven. Door de verschillende scenario’s heb je als cliënt een duidelijk overzicht over de verschillende situaties die zich kunnen voordoen na een eventuele relatiebreuk én de mogelijke oplossingen. 
Huisraad Advocaten_Bossy
© LIESBETH GAVRIILAKIS
“Wat er ook wordt afgesproken na jullie relatie, het is belangrijk dat jullie als ouders kunnen blijven samenwerken.”
– Sarah

Vraag 4/ Vinden er verschillende gesprekken plaats?

Ben je zeker dat je definitief wil scheiden van je partner of heeft je partner de keuze gemaakt en moet je noodgedwongen volgen? Dan zit je in een verdere fase en kunnen we concreter te werk gaan. Werken we als bemiddelaar, dan gaan we voor jullie beiden aan de slag. We gaan na wat jullie belangrijk vinden in de regeling die uitgewerkt moet worden. We kijken naar feiten en cijfers zoals de waarde van jullie gezinswoning en van eventuele aandelen en leningen. We gaan na wat jullie inkomsten en leefkosten zijn. Hierdoor weet je exact wat bijvoorbeeld het onderhoudsgeld zal zijn dat door jou of je partner betaald moet worden voor de kinderen. We werken samen met andere experts zoals landmeters, fiscalisten en bedrijfsrevisoren zodat je overeenkomst volledig is. Bij een procedure voor de rechtbank treden we als advocaat op voor één van jullie beiden en dan gaan we natuurlijk volledig voor je belangen. In dit geval leggen we je alle stappen uit in mensentaal. Een relatiebreuk brengt al heel wat stress met zich mee. We willen een stukje stress wegnemen door je zo goed mogelijk voor te bereiden op de verschillende fases die er in de komende maanden, en helaas, soms zelfs jaren, aan te komen zitten.

Vraag 5/ Wat met de kinderen?  

Die vraag krijg ik als advocaat heel vaak. Het financiële plaatje moet kloppen, maar de afspraken voor de kinderen zijn nog belangrijker. Cliënten hebben vaker slapeloze nachten over de kinderen, dan over de financiële situatie. De exacte bedragen die scheidende partners aan elkaar moeten betalen voor bijvoorbeeld de overname van de gezinswoning of de uitkoop van de aandelen, weten ze na een paar jaar niet meer. Dat is anders wanneer ze afspraken maken in functie van de kinderen. Die afspraken zijn voor een langere tijd belangrijk. We investeren daarom veel tijd en energie in de gezinssituatie. We willen de beste oplossing voor jou én je kinderen. Als er moeilijkere gesprekken zijn over cijfers, dan herinner ik mijn cliënt aan het ouderschap. Wat er ook wordt afgesproken na jullie relatie, het is belangrijk dat jullie als ouders kunnen blijven samenwerken. Welke regeling je afspreekt voor de kinderen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hoe ziet jullie leven eruit? Hoe ziet een dag eruit en hoe zien jullie dat in de toekomst? Er moet ruimte zijn voor jullie persoonlijk verhaal. Ook als bemiddelaar nemen gesprekken over de kinderen heel wat tijd in beslag. In een bemiddeling zien we het als onze taak om beide ouders te erkennen in hun ouderschap. We zoeken samen naar een oplossing, volledig op maat van het gezin. Willen de ouders dat hun kinderen hun mening over het verblijf bij hen kunnen uiten, dan gaat een kinderdeskundige met hen in gesprek.

Vraag 6/ Moet ik mijn partner inlichten over dit gesprek? 

Dat mag, maar dat hoeft niet. In de praktijk zien we weinig koppels die samen komen. Daarnaast valt het ons op dat koppels vaak wel weten dat ze naar een notaris moeten gaan wanneer ze uit elkaar gaan. Inlichtingen vragen bij een notaris is zeker essentieel, maar niet voldoende. Een notaris kijkt naar je vermogen en vastgoed. Vaak zien we dat cliënten op hun honger blijven zitten als het over de kinderen gaat. In gesprek gaan met een raadsman- of vrouw is dus minstens even belangrijk als je jouw volledige gezinsleven wil voorbereiden op deze nieuwe fase in je leven. We focussen op jouw volledige gezinssituatie. Geen enkel gezin is hetzelfde, dus ook niet jullie situatie. Denken in termen van standaardregelingen, doen we niet. Een duurzame oplossing op maat voor jou, je kinderen en je bedrijf, dat wel!

Ben jij op zoek naar juridisch advies met een menselijke aanpak? Neem contact op met Sarah en haar collega’s via deze link

Beeld: Liesbeth Gavriilakis