Een scheiding of een stukgelopen relatie gaat vaak gepaard met een rollercoaster aan emoties. Advocaat, erkend familiaal bemiddelaar en gepassioneerd onderneemster Sarah Geebelen van Huisraad Advocaten & Bemiddelaars weet er alles over. Ze begeleidt haar cliënten op juridisch én emotioneel vlak. 
Sarah, waar start het verhaal van Huisraad Advocaten & Bemiddelaars?
Al van bij de start van mijn carrière speelde ik met het idee om ooit een eigen zaak op te richten. Die droom had ik in eerste instantie niet concreet gemaakt omdat ik in tussentijd ervaring opdeed bij andere advocatenkantoren. Na jaren dromen richtte ik een eigen zaak op. Sinds een paar jaar werk ik samen met twee andere fijne collega’s. 
Hoe heb je die toegankelijkheid als advocate verwezenlijkt? 
Toen ik met Huisraad Advocaten & Bemiddelaars begon, waren er nog niet veel advocaten actief op sociale media. Wij gaven advies via Instagram en Facebook en deelden een blik achter de schermen. Hoewel onze materie redelijk zwaar kan zijn, probeerden we het luchtig te houden. Onze volgers waarderen die aanpak. Net na onze start in 2016 werden beloond met Unizo’s Startersprijs. We waren trots op die mijlpaal. Ondertussen ben ik wat ouder en communiceer ik op een andere manier via sociale media. Let op, onze typische kwinkslag is er nog altijd. Maar in de toekomst wil ik nog meer inzetten op concrete tips. Transparantie tegenover onze volgers en klanten vind ik belangrijk. Hoe kunnen we onze klant aanspreken, ook wanneer ze nog niet denken aan scheiden? Inspelen op die pro-actieve rol vind ik belangrijk. Maar eerlijk? Het is niet gemakkelijk om mensen warm te maken voor een gesprek met een echtscheidingsadvocaat of familiaal bemiddelaar wanneer hun relatie net goed loopt. 
Waarom raad je het toch aan?
Elke grote stap van je relatie zoals samenwonen, een huis kopen of andere groot aankoop worden beslist in een euforische fase van je leven. Tijdens zulke blije momenten denken we er vaak niet aan om afspraken te maken voor wanneer we niet meer met onze partner samenzijn. Ik begrijp dat een scheiding op zo’n moment een ver-van-je-bedshow is. Toch raad ik iedereen aan om het er dan net wel te hebben. Op voorhand inspelen op mogelijke scenario’s geeft je meer ademruimte én oplossingen. Als je al weet wat je kan doen in het geval dat je relatie stukloopt, dan ben je al een stapje voor. 
Huisraad Advocaten
© LIESBETH GAVRIILAKIS
“Mensen geven hun ziel bloot terwijl ze met ons in gesprek gaan.” 
– Sarah
En wat voor mensen die op het punt staan om hun relatie te beëindigen?
Beslissen of je al dan niet zal scheiden gaat vaak gepaard met een rollercoaster aan emoties. Mensen hebben schrik voor de reactie van hun partner, maar ook voor die van hun kinderen en omgeving. Er zijn veel vragen en onzekerheden. Of je nu de persoon bent die de keuze heeft gemaakt of niet, je gaat door een verwerkingsproces. Als echtscheidingsadvocaat en -bemiddelaar met vijftien jaar ervaring weet ik wat er je te wachten staat. Ik begeleid je doorheen het juridische én emotionele proces. Met die doordachte, pro-actieve en empathische aanpak maken we het verschil. We zoeken naar duurzame oplossingen op maat van je situatie. 
Wat is voor jou essentieel om een oplossing op maat te kunnen formuleren? 
Als familiaal bemiddelaar en advocaat zijn we veel meer dan een juridische to do. Mensen geven hun ziel bloot terwijl ze met ons in gesprek gaan. Ik wil je daarom als cliënt en als mens beter leren kennen. Vertrouwen van beide partijen is nodig zodat ik je het advies kan geven dat je nodig hebt. Ik wil weten wat je echt wil halen uit deze situatie. Soms hoor ik dat mensen hun (bijna) ex-partner willen pluimen of het onderste uit de kan willen halen. Toch merk ik dat dat vaak niet echt is wat men wil, wanneer ik blijf doorvragen. Meestal gaat het om erkenning krijgen van de ander. Vandaar dat mijn collega’s en ik opzoek gaan naar de onderliggende motieven. Voor mij is het heel belangrijk dat je je in zo’n setting comfortabel voelt om je verhaal en wensen met ons te delen. Een scheiding hoeft geen eenzaam proces te zijn. Mijn collega’s en ik staan altijd aan je zijde. 
Wanneer is een zaak voor jou geslaagd? 
Ik heb een oprechte interesse in wat mijn cliënten meemaken en wil de juiste verwachtingen inlossen. Een dossier is voor mij geslaagd als ik dankzij mijn persoonlijk advies de client de juiste verwachtingen heeft en deze ook zijn ingelost. Winnaars zijn er doorgaans niet in familierecht. Toch beschouw ik een vonnis dat mijn visie volgt als een win. Dan denk ik: dat hebben we goed gedaan! (lacht) Conflicten uitvechten via de rechtbank gebeurt trouwens minder en minder. Vaak kunnen we een zaak afsluiten via een akkoord. Dat wil zeggen dat twee ex-partners de situatie goed hebben kunnen afronden en bijvoorbeeld samen het ouderschap aangaan. Ik vind het bijzonder dat we daar met ons team iets in kunnen betekenen! 

Ben jij op zoek naar juridische advies met een menselijke aanpak? Neem contact op met Sarah en haar collega’s via deze link

Beeld: Liesbeth Gavriilakis