Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Lien Van Meldert, bezieler van De Stamtafel. Dit zijn haar tien levenslessen.

1/ Positief en enthousiast

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar door je te omringen met positieve mensen en zelf enthousiast te zijn, kom je veel verder. Een van mijn motto’s: ‘doe elke dag iets geks, denk iets moois, zeg iets liefs, dan heeft elke dag iets positiefs’.

2/ Droom, durf, doe

Hoe groter je dromen, hoe meer je durft, wat leidt tot geweldige acties. Kom af en toe uit je comfortzone en je zal versteld staan wat binnen jouw bereik ligt. Maak je ideale wereld heel concreet, een moodboard kan hierbij helpen.

3/ Inspanningsloosheid

Volgens gewezen reclamemaker Guillaume Van der Stighelen vragen de echt goede dingen geen inspanning. Het woord ‘inspanningsloosheid’ veranderde onlangs mijn leven. Het is niet eenvoudig om het roer om te gooien als je in een comfortsituatie zit, maar wanneer je voelt dat wat je doet niet helemaal bij je past, moet je voor jezelf durven kiezen. Zo startte ik acht jaar geleden hoogzwanger met een ontbijthuis, de Stamtafel. Iedereen verklaarde me gek, maar mij kostte het geen moeite. Integendeel, ik kreeg er bakken energie van. Het woord ‘inspanningsloosheid’ had me toen al te grazen.

4/ Wees attent

Doe goed voor een ander. Dat kan met kleine dingen, een kaartje of een lief bericht. Zo maak je je inner circle hecht en krijg je zelf een goed gevoel. Goede relaties maken me sterk en zelfzeker, ik zit beter in mijn vel en laat me op die manier ook gemakkelijk inspireren.

5/ Focus en rust

Twee woorden die voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een goede focus krijg ik door mijn acties op te splitsen in categorieën. Het geeft me rust als ik enkel een overzicht krijg van de mensen die ik kan bellen, zonder te zien wat ik best nog kan lezen, wie nog een mailtje verwacht of hoe mijn agenda eruitziet. Focus krijg je door een goed overzicht en Outlook vormt voor mij daarbij een perfect hulpmiddel. Ik las af en toe ook een helweek (naar het boek van Erik Bertrand Larssen) of focusweek in om mijn prioriteiten opnieuw scherp te krijgen en mijn to-dolijst te ordenen. Rust krijg ik ook door geregeld een sociale en digitale detox in te plannen.

6/ Beweeg op eigen tempo

Neem dit letterlijk en leg jezelf geen torenhoge verwachtingen op die je niet kan nakomen. Ik spreek uit ervaring. Drie keer per week lopen stond tot voor kort als ontspanning in mijn agenda. Tot ik besefte dat dit helemaal niet de ontspanning met zich meebracht die ik voor ogen had. Het stond op m’n ellenlange to-dolijst en gaf dus niet het gewenste effect. Neem daarom één uur per dag écht voor jezelf, liefst buiten, zonder vooraf te plannen hoe dat uur eruitziet. Wandelen geeft me op dit moment een rijker en gelukkiger gevoel, hoe vreemd dat ook klinkt.

7/ Experimenteer als instrument

Ik ben niet ongevoelig voor prikkels, voor ervaringen die anderen met me delen, dingen die ze doen of willen doen. Hierdoor komt er veel op me af, laat ik veel toe en is het soms moeilijk om gefocust te blijven. Al het interessante nieuws bundel ik en herlees ik af en toe. Blijft het dan nog ‘plakken’, dan organiseer ik een experiment met concrete acties en een timing. Zo’n experiment brengt rust omdat ik weet dat het tijdelijk is. Blijkt het bij me te passen, dan kan ik het blijven doen.

8/ Cirkel van invloed

Een absolute must-read is ‘7 habits of highly effective people’ van Stephen R. Covey. Je hebt altijd de keuze hoe je reageert op de dingen die met je gebeuren, hoe erg en moeilijk ook. Dit is absoluut niet altijd gemakkelijk en als ik bijvoorbeeld de controle verlies en reactief wil handelen, gebruik ik mijn ‘pauze-knop’. Ik ga even weg, slik de woorden in en zoek rust op.  Door de ‘7 habits toe te passen, verander je een tegenslag in een overwinning en door proactief te zijn, word je uiteindelijk een veranderaar.

9/ En dan nog dé klassieker: loslaten

Sinds ik dit werkwoord concreter toepas, gaat alles wat vlotter. Drie jonge kinderen, veel hobby’s, sociale uitjes, een leuke man en graag ondernemen zorgen dat niet alles op wieltjes loopt. Door kleine dingen minder zwaar te maken, lukt alles beter. Het is echt geen drama dat de onderbroeken van de kinderen niet netjes opgeplooid in de kast liggen en twee sokken die allebei op donkerblauw lijken, zijn ook prima. Onze kinderen krijgen eigen taakjes en zijn hierdoor heel zelfstandig, wat mijn kans vergroot op tien minuten een boekje lezen en koffie slurpen in de zon. Als kers op de taart krijg ik van manlief veel minder de opmerking dat ik van een mug een olifant maak. (lacht)

10/ Zelfreflectie en geluk

Over deze levenslessen dacht ik na net voor de coronatijd. Deze verplichte periode vol onzekerheid en machteloosheid deed me beseffen dat mijn vorige negen lessen nu nóg belangrijker voor me worden en dat ik elke dag opsta met het doel de beste versie van mezelf te worden, op mijn eigen manier. Omring je met de mensen die je het meest dierbaar zijn.

Meer Lien? Volg haar dan via Instagram.

Beeld: Foto Livo