Van vroeg opstaan tot voldoende slapen: het is allemaal belangrijk voor ondernemers met een goedgevulde agenda. Hoe zij het doen? We gingen langs bij personal trainer Thomas Kumps van Lean en schotelden hem enkele dilemma’s voor.

Licht of donker

Mijn avondritueel start zo’n twee uur voor ik ga slapen. Dan zorg ik ervoor dat mijn laptop en smartphone niet meer binnen handbereik liggen. Het felle licht zou mijn hersenen toch alleen maar verkeerde signalen sturen. En van die twee uur scrollen word ik echt niet wijzer. ‘s Ochtends zorg ik dan weer voor zoveel mogelijk licht, kunstmatig of daglicht, zodat mijn hersenen weten: het is tijd om op te staan. De ene ochtend spring ik om om 07.00 uur mijn bed uit, de andere om 08.30 uur, afhankelijk van hoelaat ik mijn eerste training mag geven.

Douchen: ijskoud of lekker warm

Ken je Wim Hof? Dat is een Nederlander die al verschillende kouderecords op zijn naam heeft staan. Douchen doe ik volgens zijn methode. Hierdoor maak ik mijn lichaam weerbaarder en sterker en zou ik beter bestand zijn tegen de koude. Het geeft me heel veel energie en ik voel me meteen wakker. Probeer het zelf ook eens, maar bouw langzaam op: sluit je douchebeurt af met vijf seconden onder ijskoud water, te beginnen met je onderbenen. Ga vervolgens voor tien, twintig en dertig seconden. Voor het winter is, kun je een minuut onder een ijskoude douche staan. Gevolg: je hebt minder kou en meer energie.

Geen kou lijden deze winter? Start morgenvroeg met een ijskoude douche van vijf seconden.
jacob-postuma-trn0EWV8jDE-unsplash

“Heb je ‘s morgens niet veel tijd? Probeer dan enkele stretchoefeningen te doen terwijl je je tanden poetst of dagcrème aanbrengt.”

Water én koffie

Ik start mijn dag altijd met het drinken van een liter water. Het is zo’n gewoonte geworden dat ik er niet meer bij stilsta, tot jij me er nu naar vraagt. (lacht) Als het bij jou nog geen gewoonte is, zet dan ‘s avonds een fles klaar op je nachtkastje, zodat je ze ‘s morgens maar moet nemen. Heel wat mensen voelen zich loom omdat ze gedehydrateerd zijn. Meer water drinken zal ervoor zorgen dat je je meteen wat beter voelt. Tussen 07.00 uur en 14.00 uur drink ik ook heel veel koffie, zo’n zeven tassen om precies te zijn. Het is mijn guilty pleasure. Gezien caffeïne acht uur lang in je bloed blijft, stop ik kort na de middag en schakel ik opnieuw over op water.

Ontbijt: ‘s morgens of ‘s middags

Sinds een tijdje doe ik aan Intermittent Fasting. Dat wil zeggen dat ik met tussenpozen vast. Waarom ik er fan van ben? Het is een eeuwenoud gezondheidsprincipe uit de oertijd. Vasten verlaagt de onstekingsgraad in je lichaam en zorgt ervoor dat je cellen veel beter en sneller herstellen. Dit resulteert in ontbijten om 14.00 uur in plaats van ‘s ochtends vroeg. Meestal staat er cottage cheese met vette vis op het menu. Het moet gezegd: de positieve effecten komen voornamelijk voort uit studies met mannen. Wat de voordelen voor vrouwen zijn, staat nog niet helemaal vast. Bij sommige vrouwen zou dit de hormonen verstoren. Begin dus niet zomaar in je eentje aan Intermittent Fasting.

Intermittent Fasting heeft (vooral voor mannen) een positief effect op je gezondheid, maar start niet zonder je te informeren bij een expert.

Training geven of zelf trainen

Tijdens sessies met klanten beweeg ik zelf uiteraard ook veel, toch vind ik het belangrijk om daarnaast voldoende te trainen. ‘s Ochtends start ik mijn dag met enkele stretchoefeningen. Ook yoga kan perfect zijn om je lichaam los te maken. Niets leuker dan je dag soepel te starten. Heb je ‘s morgens niet veel tijd? Probeer dan enkele stretchoefeningen te doen terwijl je je tanden poetst of dagcrème aanbrengt. Alle beetjes helpen!

Volg Thomas en zijn team voor meer inspiratie

Beeld Jacob Postuma via Unsplash