We weten allemaal dat een drukke agenda vol deadlines ons stress bezorgt. Maar weet je ook welke activiteiten je onbewust een haastig gevoel geven? Personal trainer Thomas van Lean vertelt je waarom wearables je helpen om bewust te worden van stressvolle zaken die anders vaak op de oppervlakte blijven liggen. 

Waarom wearables waardevol zijn 

Wanneer je jezelf toelaat om een drukke to-dolijst te hebben, is het belangrijk om vrije tijd en rust voor jezelf te garanderen en om te achterhalen wat je veel stress bezorgt. Soms sluipen er gewoonten in je routine die je als ondernemer en persoon niet gelukkig maken. Dankzij wearables of draagbare electronica achterhaal je welke factoren je onbewust stress of een slechte nachtrust bezorgen. Die bewustwording helpt je om tot positieve gedragsveranderingen te komen en minder goede gewoontes te beperken. Eens je bewust bent van wat je stress of rust creëert, kan je aan de slag! 

“Optimalisatie is belangrijk, zowel in je onderneming als op vlak van beweging, stress en slaap.” – Thomas 

Track je slaap 

Slaap of stress zijn moeilijker te monitoren om te ontdekken wat de impact ervan is op je gedrag. Vandaar zijn er enkele wearables op de markt gekomen om ons te voorzien van de nodige meetbare informatie. Een bekend voorbeeld is Fitbit, een smartwatch waardoor je beter inzicht krijgt in je aantal stappen, hartslag en slaap. Een handig toestel maar niet volledig betrouwbaar wanneer we het als slaapmonitor willen inzetten. Zelf gebruik ik Ōura Ring om de kwaliteit van mijn nachtrusten te meten. Ōura Ring werkt enkel ‘s nachts en gebruik je niet alleen om je slaap te monitoren maar ook om de verschillende slaapfases zoals lichte, diepe en REM-slaap beter te begrijpen. Deze wearable leert je bewust te worden van welke activiteiten een positieve of negatieve invloed hebben op je nachtrust. Dankzij Ōura Ring heb ik mijn alcoholverbruik en een aantal stressvolle activiteiten zoals s’avonds mails bekijken en beantwoorden tot een minimum herleid. Resultaat? Ik slaap veel beter. Optimalisatie is belangrijk, zowel in je onderneming als op vlak van beweging, stress en slaap. Daarom is het essentieel om een tool bij de hand te hebben die je doorheen dat proces van gedragsveranderingen begeleidt. 

Verlaag je stressniveau 

MoNoA is een andere wearable die ik graag gebruik. Volgens mij is het de meest betrouwbare methode om stress te meten en dus ook cortisolpieken en afwijkingen op te merken. Cortisol is een stresshormoon. Wanneer dit type hormoon in stijgende lijn gaat, heb je te maken met een stressvolle situatie. Bijvoorbeeld: naast managen, geef ik ook trainingen in Lean. Bij sommige klanten voelde ik mij enorm gestresst zonder dat ik me daarvan bewust was. De metingen via MoNoA hebben me doen beseffen dat deze activiteiten me stress bezorgen. Eens ik me hierover bewust was, heb ik die klanten doorverwezen naar een andere trainer. Dankzij die beslissing daalde mijn stressniveau. Probeer daarom met wearables zoals MoNoA te achterhalen welke activiteiten je stress bezorgen en voer veranderingen uit binnen je onderneming of levensstijl. Vaak is het een samenhang van verschillende factoren. Eén ding is zeker: wearables betekenen niet alleen voor de klanten van Lean, maar ook voor mijn levensstijl een enorme meerwaarde. 

 

Wil jij je verder laten ondersteunen in het creëren van een gezonde levensstijl? Neem dan zeker contact op met Thomas voor een kennismakingsgesprek.

Beeld: Dmitriy Frantsev via Unsplash