Wanneer ze een baaldag heeft, helpt het Dorien om haar gedachten op een rijtje te zetten. In deze Bossy Story deelt ze die ideeën met jou, inclusief enkele interessante bedenken die haar bij meer massages, minder vergelijken en meer credit brengen. 

“You’re doubting yourself, meanwhile people are wondering how you do it all so effortlessly. Give yourself more credit.” Ik had een baaldag. En toen ik deze quote zag passeren op het Instagramaccount van Jay Shetty – die hij oppikte bij @theoraclereadsu op Twitter – leek het alsof hij woorden gaf aan mijn gevoel. Ik weet niet of wat ik doe er effortless uitziet. Wat ik wel weet, is dat het allesbehalve moeiteloos is, dat ondernemen in combinatie met al die andere rollen. “Ondernemen is zwaarder dan topsport”, hoorde ik Élodie Ouédraogo zelfs zeggen op het podium van de Generation WOW conferentie. De zaal moest even slikken, voor er luid geapplaudisseerd werd. Mooi quote, Élodie, met veel waarheid in. Want hoewel ik hier idylisch met mijn latté en laptop in een koffiebar zit, ben ik ondertussen aan honderd to do’s tegelijk aan het denken. “Als topsporter word je omringd door een team, terwijl jij enkel en alleen mag focussen op je prestatie, je one thing.”, voegde ze eraantoe. Meteen maak ik me de bedenking of ik mijn team moet uitbreiden, zodat ik me meer op mijn one thing kan focussen. Is dat dan to do nummer honderdenéén? 

Terwijl ik mijn gedachten op papier zet, komen er nog enkele bedenkingen naar boven die ik graag met je deel.

#1 Wat als we voor onszelf zouden zorgen zoals topsporters dat doen

Als ondernemen zwaarder is dan topsport – en Élodie kan het weten – zouden we dan niet allemaal wat meer voor onszelf moeten (laten) zorgen, zoals atleten dat doen? Toegegeven, ik denk in eerste instantie aan massages, maar ook aan eten dat écht goed is voor lichaam en geest, aan momenten van inspanning en ontspanning. Ann Wauters deelt in haar interview voor Bossy TV trouwens ook iets hierover: “In de sportwereld is het normaal om na een prestatie te rusten, maar als ondernemer wil je altijd blijven gaan. Dat is eigenlijk onmogelijk. Hier kunnen ondernemers nog iets leren van topsporters.” (lacht)

TO DO

Screen je agenda voor de rest van het jaar: heb je voldoende momenten van ontspanning ingepland? Ga je er af en toe tussenuit? Heb je wekelijkse sportsessies op de agenda staan? Tip: plan deze momenten eerst in. Dat is veel makkelijker dan ze achteraf ergens tussen 467 meetings te moeten proppen. 

#2 Wat als we beseften dat je niet elke struggle ziet

Ik krijg vaak de vraag hoe ik het allemaal doe, met drie kleine kinderen, een man die onderneemt, een business in de startblokken, (schoon)ouders die ver weg wonen… Voornamelijk door gewoon te doen, maar ook door veel niet te doen. Door bijvoorbeeld niet naar dat event te gaan, bij gebrek aan een babysit. Of niet met die potentiële grote klant te bellen, en me 100% te focussen op die zieke peuter. En ook niet op vierdaagse persreis te gaan naar Milaan, omdat mom guilt er een stokje voor steekt. Of om (nog) niet voor dat boek te gaan, want wanneer zou je dat nog doen?! Zulke dingen zie je niet altijd, en dat is oké. Niet iedereen voelt zich comfortabel bij het delen van elke struggle, traan of misstap. Weet gewoon dat niet alles wat er makkelijk uitziet, ook moeiteloos is. 
BossyTV_Dorien Cams
© LAURA VLEUGELS

Ik denk dat ik niet de enige ben die gaat, liefst tegen 200 kilometer per uur, zonder om te kijken.

#3 Wat als we onszelf (en anderen) meer credit gaven

Vaak besef ik pas wat ik gedaan heb wanneer ik durf stilstaan. Om vervolgens terug te blikken of om applaus te ontvangen, terwijl ik op blote voeten op een tafel sta om de nieuwste Bossy te lanceren. Ik glunder trouwens nog als ik aan dat moment terugdenk! (lacht) Ik denk dat ik niet de enige ben die gaat, liefst tegen 200 kilometer per uur, zonder om te kijken. Maar het leven gaat al snel genoeg, en terwijl we razen, missen we zoveel schoonheid. Dus laat ons niet alleen stilstaan bij elke grote mijlpaal, maar ook bij de minimomenten, de kleine succesjes. Ook die verdienen het om gevierd te worden. Want als je straks terugkijkt op je parcours, zal je dat ongetwijfeld met veel trots kunnen doen. Het zou zonde zijn om er en cours de route niet van te genieten! (lacht)

TO DO

Geef jezelf een applausje. Omdat je vijf minuten voor jezelf genomen hebt bijvoorbeeld, om dit artikel te lezen. En zo niet alleen aan je business te werken, maar ook aan jezelf. 

Zin om deze zomer nog meer aan jezelf en je zaak te werken? Check dan onze shop, want daar loopt momenteel een Summer Sale 2 + 1 mét gratis verzending. Dat is goed voor een korting van meer dan 25 euro. Enjoy! 

Beeld: Laura Vleugels