Hoewel elk artikel op Bossy wel een levensles of twee onthult, is de rubriek ‘De tien levenslessen’ toch wel een van mijn favorieten. En laat dat net de inspiratie zijn voor mijn laatste Bossy Story van dit jaar. Ik deel met veel plezier de lessen die mij het meest zijn bijgebleven, uit het magazine, Bossy TV en de online stories die we jou dit jaar mochten voorschotelen. 

Zet die next step niet in je eentje

Wanneer je me een tijd geleden vroeg wat the next step zou zijn voor Bossy, dan dacht ik resoluut aan een investeerder. Tot ik met Soraya praatte… Als legal advisor helpt ze me niet alleen met de kleine lettertjes, maar kijkt ze ook mee naar die volgende stap en staat ze langs de zijlijn klaar met rake vragen én realitychecks. Sinds kort denken we na over een Bossy board aka een raad van bestuur. Gek toch hoe je soms overtuigd kan zijn dat je iets nodig hebt, tot je met de juiste mensen praat. Zit je ook in dit schuitje? Lees dan zeker dit artikel van Soraya. 

Stop. met. zagen. 

Laat dit een gentle reminder zijn om in 2024 wat minder te zagen. Door kleine, negatieve zaken aandacht te geven, blaas je ze alleen maar op. Denk daarom twee keer na: wil je het gewoon van je hart, of wil je dat die andere er écht mee aan de slag gaat? 

Bouw momenten van herstel in 

Als dertiger lijkt een goede gezondheid vanzelfsprekend. Pas toen dat niet zo was, besefte ik pas echt hoe dankbaar je mag zijn wanneer je niks mankeert. Ann Wauters herinnert ons er ook aan in haar aflevering van Bossy TV: “Je kan niet altijd hard gaan, maar moet soms momenten van herstel inbouwen, net zoals sporters dat doen na trainingen en wedstrijden.” 

Help 

Heb je af en toe wat energie en tijd over? Kijk dan of je iemand anders kan helpen. Ik zou de afgelopen maanden niet doorgekomen zijn zonder ovenschotels, babysituurtjes en andere liefdadigheidsacties. Wat ze allemaal gemeen hadden? Ze waren heel concreet. Wil jij iemand helpen? Vraag dan niet wat je kan doen, maar stel zelf iets voor, rekening houdend met je tijd, energie en skills. Een extra lading wafeltjes bakken als ik toch bezig ben, vraagt veel minder van mij dan vijf hemden strijken, bijvoorbeeld. (lacht)  
BossyTV-552
© LAURA VLEUGELS

We zeggen allemaal wel dat falen niet bestaat en toch heb ik het gevoel dat er weinig ruimte voor is.

Kies voor fast failing

Dankzij Tessa (van Foodprepper, n.v.d.r.) stond ik past echt stil bij het principe van fast failing. Van nature test ik weinig uit. Ik ga pas voor een idee als ik weet dat de slaagkans erg hoog is. We zeggen allemaal wel dat falen niet bestaat en toch heb ik het gevoel dat er weinig ruimte voor is. Zeker wanneer klanten meelezen. (lacht) Hierdoor blijven veel ideeën in mijn hoofd zitten. Die kunnen een gigantisch succes zijn of een nog grotere fail, alleen, ik zal het nooit weten. Dus dankjewel Tessa voor de figuurlijke schop onder mijn kont. In 2024 zal ik wat meer testen.  

Pak die sleutel

Toen we de aflevering met Eline Massin voor Bossy TV opnamen, greep ik mijn kans. Ik vroeg deze successtrateeg of ze misschien nog advies had voor mij. Nu, negen maanden later, denk ik nog vaak terug aan de tips die Eline me toen gaf: “Je trekt aan een deur waarvan je zelf de sleutel hebt.” In deze aflevering heeft ze trouwens ook nog tips voor jou… 

Focus op de needle movers

Een laatste reminder die past bij deze periode van het jaar: durf focussen op datgene wat de grootste impact maakt. Deze tip, van content creator Shelley, stelde me dit jaar meermaals gerust wanneer ik merkte dat er ideeën bleven liggen. “Dan zullen het geen needle movers zijn, en dat is oké”, hoorde ik Shelley dan in gedachten zeggen. (lacht) Twijfel je nog over een aantal projecten die dit jaar zijn blijven liggen? “Stel jezelf bij elk van die punten de vraag: doe ik dit omdat het (van mezelf) moet, of omdat het een grote impact maakt in mijn bedrijf? Jouw tijd is het beste besteed aan dat laatste”, aldus Shelley

Beeld: Laura Vleugels