Stel jij je vaak de vraag of je je carrière voor je persoonlijke leven en je gezin moet nemen? Zie je geen man of kinderen in je leven omdat je aan je carrière wilt bouwen? Madice en haar man Mathieu gaan volop voor hun carrière. Zij in België, hij in Londen. Benieuwd hoe dit voor hun werkt?

Madice, je kiest op dit moment resoluut voor je carrière net als je man. Een moeilijke beslissing?

We kiezen beiden voor onze carrière, wat niet wil zeggen dat onze relatie niet belangrijk is. Daar van uitgaan toont aan hoe apart onze situatie is. Voor ons staat alles gelijk, er is geen boven of onder, dit is gewoon normaal voor ons. Onze vrienden kennen ons en zijn ondertussen vertrouwd met onze manier van leven. We zijn zeven jaar samen en wonen daarvan vijf jaar apart. Wanneer we nieuwe mensen leren kennen, dan zie je hen soms wel even fronsen. De een soms op een iets begrijpendere manier dan de ander. Maar toch komt er altijd een uitleg bij kijken, alsof ik het moet goedpraten en duidelijk aantonen dat dit oké is voor ons allebei. Ik zie dat sommige mensen niet geloven in onze manier van samenwonen, dat ze denken dat dit een scenario is om op termijn te mislukken.

Omdat jij in België woont en je man in Londen.

Klopt. Eén van de grootste nadelen die moeilijk op te lossen valt zijn onze gsm- en Eurostar afrekeningen. (lacht) Het vergt ook een goeie pendel planning. Als ik ga, probeer ik voor een week te gaan. Als Mathieu naar hier komt is het vaak van vrijdag tot de maandagochtend. Hij pendelt bijna wekelijks naar hier en ik ga éénmaal per maand naar Londen. Mijn ouders, waarmee ik samenwerk, geven me alle vrijheid zodat onze situatie kan werken.

Je richtte onlangs ook je eigen zaak op. Valt dat te combineren?

Pino Pets is een webshop waarop ik zelfgemaakte producten verkoop. Dit houdt me inderdaad meer gebonden aan België en neemt een groot deel van mijn flexibiliteit weg. Toch ben ik ervoor gegaan, want het was mijn droom om deze zaak uit de grond te stampen. Ik heb er veel over gepraat met Mathieu en hij steunde me. Hoewel de zaak nu aanvoelt als een belemmering, ben ik ervan overtuigd dat we ook daarvoor een oplossing zullen vinden. We kunnen beiden goed relativeren en geloven dat er altijd wel een oplossing te vinden is. Nu corona heeft aangetoond dat thuiswerk ook prima lukt, hopen we dat Mathieu in de toekomst bijvoorbeeld de donderdagmiddag al kan terugkomen. Dit zou een ideale balans zijn, aangezien we elkaar dan eigenlijk maar drie dagen niet zien, wat echt doenbaar is. Wanneer het voor beiden druk is proberen we wel om elkaar maximaal twee weken niet te zien.

Steekt eenzaamheid, mede door de huidige omstandigheden, soms de kop op?

Ik woonde sowieso niet graag alleen. De eerste jaren hadden we onze eigen woning, waar ik van maandag tot vrijdag in mijn eentje zat. Ik was daar niet gelukkige mee, dus besloten we te verhuizen naar mijn ouders. Daar hebben we ons eigen ‘appartement’ in hun woning.. Je kan het eigenlijk omschrijven als kangoeroe wonen met volledige privacy. Enkel de keuken delen we, en dat is best gezellig. (lacht) In het begin was het wennen voor Mathieu om bij zijn schoonouders te gaan wonen wanneer hij in België is, maar dat maakt nu niets meer uit. Ik denk dat mijn ouders het ook leuk vinden om ons in huis te hebben, zo blijven ze jong en valt er vaak wat te beleven. (lacht) Voor ons heeft het ook veel voordelen:we moeten geen apart huishouden regelen en hebben geen huis dat leeg achterblijft als we in Londen zijn.

“Soms krijg ik ook de vraag hoe we dat later gaan doen met kinderen? Alsof we nu al gedoemd zijn om slechte ouders te worden.” – Madice

Wat zijn de grootste voordelen aan jullie situatie?

Ik hou ervan dat we geen vast ritme hebben in onze relatie. Er valt altijd wel iets te beleven. De afwisseling van twee locaties houdt ons in beweging en zorgt voor een mindset waarbij we graag veel reizen. Wij zijn minder gebonden aan grenzen of vaste plaatsen. Daarnaast is het altijd extra genieten als we bij elkaar zijn. Doordat we elkaar enkele dagen niet zien, is het altijd weer verlangen naar elkaar. Waar koppels dikwijls in een sleur terechtkomen, is bij ons niet aan de orde.

Een ander groot voordel is dat we twee plaatsen hebben om te wonen. Eén in een fantastische stad, Londen, waar altijd wel iets te doen of te ontdekken valt. En één in Moorsele waar het zeer landelijk is. Het is een mooie afwisseling tussen het stadsleven en de rust. Een afwisseling die we beide enorm leuk vinden. Mathieu vindt het altijd fijn om terug naar hier te komen voor de rust en ik vind het prettig om naar Londen te gaan en het stadsleven in te duiken.

Heb je nooit gedacht om mee te verhuizen naar Londen?

Voor velen lijkt dit een gemakkelijke stap, maar die kwam nooit op in mijn gedachten. Ik heb hier mijn eigen pad opgebouwd en wil dit niet opgeven om opnieuw van nul te moeten beginnen. Soms krijg ik ook de vraag hoe we dat later gaan doen met kinderen? Alsof we nu al gedoemd zijn om slechte ouders te worden. We hebben sowieso een uitgestelde kinderwens. We zijn nu al bij de laatsten van onze dichte vriendenkring. Als het zover is, dan zullen we daar wel een oplossing voor vinden. We zijn daar vrij gerust in. (lacht)

Bij de vrienden van mijn ouders, een andere generatie, begrijpen ze het nog veel minder. Daar zie je dat veel vrouwen nog de mindset hebben dat de vrouw voor het huishouden en kinderen moet zorgen. Doe je dat niet, dan ben je een slechte vrouw. Dit is kort door de bocht maar daar komt het wel op neer. Gelukkig zijn mijn ouders hier wel iets moderner in.

“Ik denk dat we plots samen zullen aanvoelen als het genoeg geweest is.” – Madice

Krijg je nog met zo’n vooroordelen te maken?

Ik denk dat mensen vaak denken dat we uit elkaar gaan groeien of dat de één de ander zal bedriegen. Ik kan niet in een glazen bol kijken maar wij hebben een leuke relatie. Zoals ik reeds zei: we hebben weinig sleur. Als we elkaar niet zien, is het focus en doorwerken. Wanneer we bij elkaar zijn, durven we ook al eens werken, maar hechten we er ook veel belang aan om leuke dingen te doen zoals op restaurant gaan, activiteiten met vrienden doen of reizen. We werken beiden veel maar vinden het net even belangrijk om tijdig van het leven te genieten. En dat doen we.

Heb je soms moeilijke momenten?

Als ik eens een slechte dag hebt, zou het leuker zijn moest Mathieu er ‘s avonds zijn om mij op te beuren. Of na een hectische dag vind ik het gemakkelijker om tot rust te komen met z`n tweetjes. Mathieu is ook diegene die ons bed altijd voorverwarmt, als ik alleen ben moet ik in een koud bed kruipen. (lacht) Met mijn nieuwe startup heb ik ook veel vragend en soms zou het leuker zijn als Mathieu meer bij mij is om erover te babbelen in plaats van via de telefoon. Daarom hebben we ook Suzan, onze hond. We zijn beiden zot van honden. Suzan is mijn buddy voor als Mathieu er niet is. Zij houdt mij gezelschap wanneer ik ga wandelen, of als ik ‘s avonds Netflix kijk.Door haar voel ik me minder alleen. Geen paniek, wanneer hij er wel is wordt ze niet aan de kant geschoven, dan wordt ze gewoon dubbel verwend! (lacht)

Wanneer denk je, dit is genoeg geweest?

Dit vind ik moeilijk, ik denk dat dit iets is dat we plots samen zullen aanvoelen. We praten er veel over en als het zover is zal dat wel naar boven komen. We zijn goed in praten met elkaar, dit is het belangrijkste.