The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Met deze rubriek willen we je online inspireren voor je volgende offline rustmoment. Vandaag delen we enkele inzichten uit ‘Into Me’ van psychologe en seksuologe Michelle Hufkens.

Over ‘Into Me’

Wil je goed in je vel zitten? Je grenzen leren kennen en misschien ook een beetje verleggen? Je seksleven verrijken en nieuwe ervaringen opdoen? Heel wat mensen geven aan ‘iets’ te missen in bed. Dat is niet zo vreemd. We zijn vaak zo gericht op de ander dat we onszelf weleens vergeten. Maar weten wat je fijn vindt en daarover communiceren is de sleutel tot een vervullend seksleven. Psychologe en seksuologe Michelle Hufkens neemt je mee op ontdekkingstocht naar jezelf. Ze helpt je te weten te komen wie jij echt bent en wat je wilt in je (seks)leven. Stap voor stap, voorbij oordeel, taboe of schaamte. Want goede seks? Die begint bij jezelf.

In je kracht staan

In het boek van Michelle vind je tal van inzichten en oefeningen om meer seksueel plezier in je leven te hebben. Volgens de auteur van ‘Into Me’ is dat nodig: “Helaas ligt de focus in de gezondheidszorg vaak op het oplossen van lichamelijke problemen, terwijl seksueel plezier een onmisbaar onderdeel is van seksuele gezondheid. Meer nog: het is een absolute voorwaarde voor een gezond seksleven. Als je seksueel plezier beleeft, bevordert dat niet alleen je algemene welzijn, het geeft je ook zelfvertrouwen en het geeft je empathisch vermogen een boost. Het zorgt er bovendien voor dat je vrijer durft te communiceren over (veilig) vrijen en het verbetert de kwaliteit en de duur van je relaties – niet alleen de relaties met anderen, maar ook die met jezelf.” Daarom spreekt Michelle ook liever over sexual empowerment dan over seksueel welzijn. Zoals je al weet, vind je in het boek enkele oefeningen terug. Het goede nieuws? We delen er drie met jou!

Oefening #1 Ga na wat intimiteit voor jou betekent

In het begin van het boek lees je dat intimiteit vele gezichten heeft. Wat jij denkt als je het woord intimiteit hoort kan iets anders zijn dan wanneer ik het hoor. Misschien heeft dit woord bij jou een sterke seksuele of emotionele lading? Michelle zoomt hier verder op in: “Intimiteit kent vele vormen en dimensies. De invulling hiervan kan met de jaren en over generaties heen veranderen. De bekende relatietherapeute Esther Perel spreekt over ‘into-me-see’. Naar binnen kijken dus. Dat vind ik een hele mooie manier om naar intimiteit te kijken: intimiteit is onlosmakelijk verbonden met onze innerlijke wereld.”

Probeer dit eens uit

Ga na wie jij bent op vlak van intimiteit. Wat heb je nodig? Wat betekent waardevolle en vervullende intimiteit voor jou? Weet dat je intimiteit niet hoeft te verdienen. Iedereen heeft recht op fijne, bij zichzelf passende intimiteit.

9789401490856

“Je kan veel geld spenderen aan seksspeeltjes, romantische tripjes of workshops. Zolang je (seksuele) systeem in de slaapstand staat, zullen ze je niet helpen.” – Michelle 

Oefening #2 Ontdek je ja-zones 

“In iedere relatie heeft ieder zijn eigenheid en een seksueel verlangen dat een beetje of heel anders functioneert. We hebben de neiging het verschil te proberen te verkleinen, te verdoezelen of te negeren”, schrijft Michelle wanneer het gaat over op dezelfde lijn zitten met je partner. Haar voorstel? Neem het heft in handen en werk samen aan een relatie die voor jullie werkt. Michelle stelt een viertal experimenten voor waaronder ‘levende landkaart’.

Probeer dit eens uit

Neem allebei een blad papier en potloden of stiften in drie kleuren die kunnen verwijzen naar ‘ja’, ‘misschien’ en ‘nee’. Teken het silhouet van de voor- en achterkant van het lichaam van je partner. Geef met de verschillende kleuren aan welke volgens jou ‘ja’-zones zijn, plekken waarvan jij denkt dat ze prettig en gevoelig zijn. Met een andere kleur geef je de ‘misschien’-zones aan, die mogelijk contextafhankelijk zijn. De laatste kleur gebruik je beter voor de zones waarvan je denkt of weet dat je er beter wegblijft. Bespreek samen het resultaat en neem rustig de tijd om alles door te nemen. Klopte het wat jullie voor elkaar hadden aangegeven als (on)gevoelige en (on)prettige plekjes? 

Oefening #3 Steek het vuur opnieuw aan 

Weet jij waar je op afknapt of waarom je je afsluit voor seks? Er zijn tal van tips en oefeningen maar die zijn niet altijd de oplossing volgens Michelle. “Je kan veel geld spenderen aan seksspeeltjes, romantische tripjes of workshops. Zolang je (seksuele) systeem in de slaapstand staat, zullen ze je niet helpen.” Daarom is het goed om te weten wat je afremt of je doet afsluiten voor seks. “Zo heb je zicht op wat je zou kunnen veranderen en hoe je een context creëert die beter werkt voor jou.” 

Probeer dit eens uit

Ga na waarom je verlangen wordt getemperd. Is dat door tijdgebrek, spanning, kopzorgen of door faalangst? Voel je lichamelijke ongemakken zoals een opgeblazen gevoel of ervaar je een gebrek aan transparantie en feedback van je partner? Omschrijf in een aantal zinnen wat je vlam dooft en wat je doet afsluiten voor seks. Achterhaal daarna wat je kan ondernemen. Denk maar aan praten, grenzen stellen en andere praktische veranderingen. Specificeer je weg ernaartoe: welke stappen onderneem je concreet? 

Ben je benieuwd naar meer en wil je het volledige boek lezen? Bestel je exemplaar hier

Beeld: Alena Shekhovtcova via Pexels