Januari… de feestdagen en -buffetten hebben hun sporen nagelaten. Nu iedereen stilaan uit z’n food coma ontwaakt, beginnen velen vol goede moed aan de herstelfase. Met de tips van Thomas Kumps, personal trainer bij Lean, slaag je dit jaar met glans in de missie ‘fit na de feestdagen’.

1/ Wees concreet in wat je wil bereiken

Als er een put voor ‘verwaarloosde goede voornemens’ zou bestaan, dan was die gevuld met onrealistische of vaag beschreven doelen. Niemand begrijpt wat je precies bedoelt met ‘wat vaker gaan lopen’ of ‘wat minder in de koekenkast zitten’. Een goed beschreven doel is meetbaar en tijdgebonden. ‘Binnen zes maanden twaalf kilo kwijtraken’ of ‘binnen drie maanden vijf kilometer lopen met een hartslag onder 150 slagen per minuut’, zijn daar goede voorbeelden van. Je doel zo specifiek mogelijk formuleren, verhoogt je slaagkansen aanzienlijk.

2/ Maak een realistisch actieplan

De beste resultaten behaal je met strenge acties maar zachte doelstellingen. Denk eens na over de volgende twee scenario’s. Louiza wil in een maand tijd vier kilogram vermageren. Om dit doel te bereiken, zal ze af en toe wat minder snoepen en niet meer elke dag cola drinken. Vriendin Elza wil in een maand tijd twee kilogram vermageren. Daarom stopt ze met snoepen, gooit ze alle suikerrijke voeding de deur uit en drinkt ze geen fruitsap en frisdrank meer. Wat denk je? Wie heeft de beste slaagkans?

Elza is streng in haar acties, maar zacht in haar doelstellingen. De kans dat ze hier een positieve ervaring aan overhoudt, is veel groter. Bovendien zal ze meer gemotiveerd zijn en haar plan langer volhouden. Schrijf op wat jij in een kwartaal wil bereiken, welke resultaten daarvoor op maandbasis nodig zijn en welke acties je op weekbasis zal ondernemen om je maand- en kwartaaldoelen te bereiken.

3/ Zet bewegen op de agenda

Een knappe lichaamstransformatie en regelmatig sporten gaan hand in hand. Maakt bewegen vandaag nog geen deel uit van jouw levensstijl? Zorg er dan voor dat je zeker twee à drie keer per week een meeting met jezelf in een sportsituatie inplant. Geef deze sportieve meeting de hoogste prioriteit. Jouw agenda of de herinneringen die je inplant, vormen de leidraad naar meer energie en een fitter lichaam.

“Met concrete doelen en een realistisch actieplan kom je al een heel eind.” – Thomas Kumps, Lean

4/ Weeg je frequent, maar overdrijf niet

Één keer per jaar op de weegschaal staan, is net iets te weinig om uit te maken of je wat vaker de riem moet aanspannen. Jezelf meerdere malen per dag wegen, geeft ook geen goed beeld van je vooruitgang. Weeg jezelf daarom één keer per week, steeds op hetzelfde tijdstip, en hou de resultaten bij in een spreadsheet. Zo kan je na verloop van tijd vaststellen of er een dalende trend zichtbaar is. Let op: vrouwen schommelen qua gewicht naargelang hun cyclus vordert. Veranderingen in de vochthuishouding zijn hier vaak de oorzaak.

5/ Samen sterk

Je gewoontes veranderen, gaat makkelijker samen met je partner, beste vriend(in) of een personal trainer. Je verbrandt samen ritueel de snoepkasten, kan mekaar de figuurlijke spiegel voorhouden en pinkt collectief een traantje weg wanneer de weegschaal in februari toch niet zo lief blijkt terug te lachen. Laat je door iemand bijstaan en veeg de nare gedachte dat je er alleen voor staat voorgoed van tafel. Samen zal je sneller gezonde voedingskeuzes maken en vaker bewegen. Vergelijk het met ondernemen: hoe meer mensen betrokken zijn bij jouw missie, hoe beter jouw plan zal werken.

Meer tips en tricks om de beste versie van jezelf te worden? Volg Lean en Thomas dan zeker via Instagram.

Beeld: Bruno Nascimento via Unsplash