The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Met deze rubriek willen we je online inspireren voor je volgende offline rustmoment. Vandaag spreken we met Valerie Cook. Samen met haar gezin reisde ze doorheen Europa mét een campervan maar vooral zonder een back-upplan. Die ervaringen bundelde ze in haar boek ‘Leven zonder een plan B’. Wedden dat je door haar verhaal voortaan écht voor je dromen zal gaan? 

Over het boek

Wat als je altijd ja zou zeggen tegen je dromen? Valerie reisde met deze levensvisie twaalf jaar lang rond de wereld, eerst alleen, toen met haar vriend en uiteindelijk met hun kinderen. Ze deelt op haar eigenzinnige manier hun uitdagingen, tegenslagen, levenslessen en onvergetelijke momenten. Pure verhalen die voor iedereen hartverwarmend, herkenbaar en inspirerend zullen zijn. Want het is oké om volledig voor je plan A te gaan en om vertrouwen te hebben in al het onbekende dat op je pad gaat komen. Want hoe het ook loopt, je zal er altijd het beste van maken. Durf te leven zonder uitgestippelde route, het is altijd de moeite waard.
In het begin van je boek schrijf je: “Ik hoop je te inspireren om geen plan B te maken in het leven maar volledig voor plan A te gaan.” Waarom is een plan B volgens jou niet nodig? 
Als je een droom hebt, is het volgens mij gemakkelijker om te denken wat er fout kan lopen. Zonde, want je kan je niet inbeelden hoeveel mooie opportuniteiten op je pad komen als je leeft volgens je eerste plan. De magie zit in het vertrouwen dat het goed komt. Je bent altijd op de goede weg als je jouw buikgevoel volgt en doet wat je het liefste wil bereiken. Een plan B is daarom niet nodig. 
Om vertrouwen te hebben is het handig om meer te kunnen loslaten. Heb je tips hiervoor? 
Zet de eerste stap. Heb vertrouwen in jezelf en in je eigen kunnen. Besef ook waar je tot nu toe bent geraakt. Soms ben je als mens zo vaak bezig met de toekomst, dat je vergeet welke obstakels je al hebt overwonnen. Ik geloof erin dat je de kracht hebt om jezelf daarin te vertrouwen. Elk obstakel zie je daarom beter als een les of een challenge. Laat dus maar los, het komt écht goed.
Nomads Family Valerie Cook Bossy
© NOMADS PHOTOGRAPHY
“Waar jij als ouder blij bent, dan zijn je kinderen ook blij want zij voelen dat. Luister naar je kind want in dat opzicht is er echt wel tweerichtingsverkeer.”
– Valerie
Was een boek schrijven iets uit de comfortzone voor je?
Ik vond dat proces bizar gemakkelijk eigenlijk. Op YouTube kwam ik een video tegen waarin werd verteld dat als je een boek schrijft, je eerst moet bedenken waarover elk hoofdstuk zal gaan. Daarna vul je de hoofdstukken aan. Ik dacht: ik luister maar naar YouTube. (lacht) Naast die goede tips, had ik eveneens een fijne samenwerking met mijn uitgeverij Horizon. Ik vond het oprecht cool dat ik feedback kreeg hoe het anders kan samen met veel complimenten. Bovendien had ik de beslissing gemaakt om zoveel mogelijk mensen het boek op voorhand te laten lezen. Zo hadden mijn ouders de teksten bekeken maar ook mensen die me niet zo goed kennen. Ik wilde zoveel mogelijk mensen bereiken van verschillende leeftijden én levensstijlen. Of je nu wel of niet avontuurlijk bent, ik wil met dit boek iedereen inspireren. Vandaar mijn keuze voor een uitgebreid testpubliek. 
Wat leerde je uit die feedback? 
Het liefste wat we allemaal willen horen op dat moment is dat we een goed boek hebben geschreven. Maar ik vroeg om feedback en heb die gekregen. Eerst dacht ik twijfelachtig na over de inhoud. Daarna keerde ik naar binnen en vroeg ik mezelf af hoe ik dat specifieke hoofdstuk beter kon maken. Wat klopte er niet? Samen met mijn man Tim heb ik gezocht naar antwoorden. Tijdens onze brainstormsessies bleven we de inhoud doorspitten en vroegen we ons luidop af: ‘wat wil ik met deze tekst zeggen?’ of ‘past de titel bij dit hoofdstuk?’. Ik heb enorm veel uit dat proces geleerd.  
Ik denk dat dit herkenbaar kan zijn voor heel wat ondernemers. Je lanceert een nieuw aanbod, iets wat heel spannend is want iedereen heeft een mening klaar. Naar wie luister je wel of niet? 
Klopt! Dat is moeilijk want je wil evenzeer dicht bij jezelf blijven. Ik zou begrijpen als mijn boek misschien niet bij iedereen hetzelfde effect creëert. Toch moet voor mij het verhaal kloppen. Het moet eerlijk en van mezelf zijn. Tim zou het proces van een boek schrijven helemaal anders aanpakken. Hij is iemand die een boek zo goed mogelijk zou schrijven en het gewoon zou publiceren. Hij is niet iemand die geregeld om hulp vraagt. Onlangs vertelde hij me dat het zo bijzonder is om te zien hoe hard mijn verhaal gegroeid is omdat ik durf te vragen naar feedback en hulp. Net daarom is het boek nog zoveel beter geworden.  
‘Leven zonder een plan B’ zit vol levenslessen. Zo doet elke titel me denken aan eentje. Eén van je hoofdstukken is: “De wereld is de grootste bron van kennis” Welke levensles heeft het reizen je gegeven? 
Veel want er zijn 39 titels en dus zoveel levenslessen. (lacht) In één van die hoofdstukken beschrijf ik hoe vaak het wordt gezegd dat je een bepaald stramien moet volgen om ergens te geraken. Ik ben daarin altijd heel rebels geweest. Ik heb gekozen om te reizen, niet om te studeren. Dat is één voorbeeld van de vele die ik nog heb. Tegelijk ben ik wel altijd open geweest om te leren en te luisteren. Kennis zit in alles in het leven. Het is niet zo dat een school je àlles zal leren. Let wel, ik ben niet tegen studeren. Volgens mij zijn er gewoon nog zoveel andere manieren om je doelen te bereiken. Is een studie niets voor jou? Ga dan gewoon die wereld induiken. Doe, leer en ondervind. Dan kom je er ook wel. 
Leven zonder een plan B- Valerie Cook Book Club Bossy

Mijn missie is geslaagd als een lezer na ‘Leven zonder een plan B’ denkt: ik ga ervoor!”

Je beslist niet alleen over je eigen leven, maar ook over dat van je kinderen. Dat doe je sowieso als ouder, maar als je geen ingrijpende keuzes maakt, sta je daar minder bij stil. Hoe ervaar jij dat?
We noemen onszelf The Nomads Family want we waren altijd onderweg. Het was niet zo dat we van tevoren een bepaald stappenplan wilden volgen. We zagen graag wat er op ons afkomt en pasten ons dan aan. Eén ding is wel altijd een zekerheid geweest: we wilden in de bergen wonen en niet in België. Met The Nomads Bus, een Amerikaanse schoolbus die we hebben omgebouwd tot een hostel op wielen, hebben we vier jaar lang door Europa gereisd. Daarna hebben we twee jaar voor een camper gekozen. Op een bepaald moment zei ons dochtertje Fenna tegen me: “Mama, ik mis mijn vriendjes.” Fenna was toen zes jaar, een leeftijd waarin kinderen meer nood hebben aan stabiliteit. Vervolgens hebben we als gezin de beslissing genomen om één testjaar te doen in Åre, een skigebied in het midden van Zweden. Na dat jaar zouden we beslissen of we daar definitief blijven wonen. We hebben Fenna op een volwassen manier daarbij betrokken. Onze zoon Ziggy was en is nog te klein daarvoor. Na een maand heb ik aan Fenna gevraagd: “Wat wil jij: terug naar België of in Zweden blijven?” Ze zei me snel: “Nee, ik wil blijven. Ik ben hier superblij.” Laat je kinderen voelen dat ze deel uitmaken van een keuze. Waar jij als ouder blij bent, dan zijn je kinderen ook blij want zij voelen dat. Luister naar je kind want in dat opzicht is er echt wel tweerichtingsverkeer. Stel dat je héél graag in Italië wil wonen maar blijft doorploeteren in België. Wedden dat je kind meer zal hebben aan die gelukkigere versie van jou in Italië? 
Voor wie is het boek ‘Leven zonder een plan B’ geschreven?
Over deze vraag heb ik veel nagedacht want wie is nu eigenlijk mijn doelgroep? Ik denk dat het antwoord op die vraag eerder vrouwen zullen zijn. Ik vermoed dat ze zich meer zullen identificeren met mijn verhaal. Maar er zijn evenzeer mannelijke proeflezers geweest die het boek weten te waarderen. Als je nu net van de middelbare school bent, zal je jezelf vooral herkennen in de eerste tien hoofdstukken. Mensen die kinderen hebben, zullen meer hebben aan de andere hoofdstukken waarin ik ons gezinsleven beschrijf. Mijn ouders hebben mijn boek eveneens graag gelezen. Ik heb de indruk dat ze hierdoor me weer beter begrijpen. Wie weet geldt dit ook voor andere families. 
Welk gevoel wens je de lezer van het boek toe? 
Mijn missie is geslaagd als een lezer na ‘Leven zonder een plan B’ denkt: ik ga ervoor! En dat hij of zij vertrouwen heeft dat al de rest zal volgen. Net zoals ik dat in mijn leven doe. 

Samen met haar gezin organiseert Valerie in juni een boektour met hun campervan. Meer info zal je binnenkort hier vinden. Kan je niet wachten tot dan? Bestel haar boek via deze link

Beeld: Nomads Photography