The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Met deze rubriek willen we je online inspireren voor je volgende offline rustmoment. Vandaag delen we drie oefeningen voor meer financiële vrijheid uit ‘Freedom Unlocked’ van financieel businessstrateeg en vrijheidsmentor Kim De Graeve.

Over ‘Freedom Unlocked’

Kim hoeft niet meer te werken voor geld. In amper twee jaar tijd is ze financieel vrij geworden en dat ging verrassend makkelijk, zelfs met twee kleine kinderen. Ze reist nu de wereld rond, doet alleen nog wat ze graag doet en geniet van de belangrijke dingen des levens. Een onbereikbare droom? Niet als je het leven voor jou laat werken in plaats van te leven om te werken. Niet als je je potentieel ten volle benut. Neem niet langer genoegen met de middelmaat. Bevrijd de overvloed aan energie die je helpt om te transformeren. Vergeet dat je een tekort aan tijd hebt. Er is meer dan genoeg tijd, maar dan moet je wel de juiste keuzes maken. Leef je echt in overeenstemming met je levensmissie? Of blijf je almaar doelen en dromen uitstellen? Hoe kan je je tijd en energie nuttiger managen? Financieel business strateeg en vrijheidsmentor Kim De Graeve schreef dit boek voor iedereen die net als zij rijk wil zijn op verschillende vlakken. Benieuwd hoe je enkele inzichten uit het boek in de praktijk toepast? Deze oefeningen geven je alvast een preview. 

Oefening #1 Ga na wat je nodig hebt om je zelfzeker te voelen

“Wat heb je nodig om je droom achterna te gaan? Ik verdiende eindelijk genoeg om een comfortabel leven te leiden. Toch was ik bang om mijn ‘gewone’ job los te laten. Ik was ervan overtuigd dat ik eerst genoeg geld moest sparen, dan pas zou ik mijn werk in loondienst kunnen stopzetten. Dus behield ik mijn meer dan fulltimejob als leidinggevende naast een meer dan fulltimejob als fotograaf. Ik werkte zo’n honderd uur per week, telkens opnieuw. Maar ook al stroomde het geld binnen, ik vond geen rust”, schrijft Kim bij het begin van haar boek. Wat voor haar wél het verschil maakte? Ze ruilde niet alleen haar tijd en energie voor geld, ook haar ziel. “Hard werken, tijd en energie inleveren voor geld: ik dacht dat het de enige manier was, iets wat jij op dit moment misschien ook nog gelooft. Wat ik toen nog niet wist, is dat we voor onze overtuigingen altijd bewijsmateriaal vinden. Bewust en onbewust willen we altijd gelijk hebben, en in dat proces sluiten we andere mogelijkheden uit. We zetten ze weg met het argument ‘wat te goed is om waar te zijn, is dat ook.’ Maar de waarheid is nooit wit of zwart. Tenzij jij beslist dat het jouw waarheid is.”

Probeer dit eens uit

  1. Zet je eens rustig neer. Kijk rond in je omgeving en zoek alle blauwe dingen om je heen. Neem de tijd. 
  2. Als je klaar bent en je zeker weet dat je alle blauwe dingen goed in je hebt opgenomen, keer je terug naar deze tekst. Je kijkt niet meer rond in je omgeving. 
  3. Terwijl je nu deze tekst leest en niet meer rondkijkt, wil ik dat je me vertelt waar alle rode dingen waren in de ruimte. Benoem ze uitgebreid, zonder rond te kijken. 
  4. Als je de oefening goed uitvoerde, zal je merken dat je amper of geen rode elementen kon benoemen. Dat is precies wat er gebeurt in je leven als je vasthoudt aan je overtuigingen. Je brein is er namelijk om je te bedienen. En als we alleen beperkingen zien, kan je brein je niet helpen om het onwerkelijke werkelijk te laten worden. 
Freedom Unlocked voorkant
“Een leven dat bij je past, creëer je niet in de toekomst. Dat doe je nu.” 
– Kim

Oefening #2 Maak een droomlijst 

Kim heeft het ook over enkele persoonlijke momenten in haar boek. Zo kwam ze met haar man Manu samen om hun scheiding te regelen. Ze overliepen alles wat ze opgebouwd hadden en hoe dat nu in twee kon gedeeld worden. Maar er klopte iets niet. Ze ontdekten dat ze nog zoveel dromen wilden realiseren. Wat ze beslisten? Om op de resetknop te drukken. “We besloten om enkele stappen terug te keren en alsnog samen naar Thailand te reizen. Daar drukten we definitief de resetknop in, door opnieuw te durven dromen en een plan te maken om die dromen te verwezenlijken.” Wat bleek? Hun voorwaarden zoals locatieonafhankelijk kunnen werken, op woensdagnamiddagen vrij zijn en doen waar ze echt van genieten zoals reizen zonder naar het prijskaartje te kijken, leken op het eerste zicht onhaalbaar. Toch schreven Manu en Kim alles op, want wat als het wél zou mogelijk zijn? “Het antwoord zat dieper dan we dachten. Als je zolang niet meer gedroomd hebt, is het moeilijk om je er opnieuw aan over te geven.” Op dat moment besefte Kim ook dat een droom, een droom blijft als het geen deadline heeft. Ze gaf daarom zichzelf vier jaar de tijd om die doelen te behalen. Dé grote verrassing? Ze behaalde die doelen binnen twee jaar. 

Probeer dit eens uit

Werk aan jouw lijst. Wat zijn je voorwaarden voor een droomleven? Hoe ziet die nieuwe ik er volgens jou uit? “Mijn nieuwe ik heeft een goede relatie met geld, is slim met geld en durft te experimenteren met geld. Zo geef ik geld uit aan goede doelen in plaats van elke euro om te draaien en bang te zijn voor een tekort. Ik deelde het met de wereld. Ik ging steeds meer investeren en leren over economie, zonder me te laten meeslepen door de dagelijkse drama’s in het nieuws. Ik eigende mezelf ‘dure’ dingen toe omdat ik geld evenwaardig acht aan tijd en energie. Ik stopte met kijken naar de prijzen en kocht alleen wat ik écht wilde”, deelt Kim. Ze geeft toe dat het begin heel moeizaam was. Maar hoe meer ze haar nieuwe ik toeliet, hoe meer ze overtuigd raakte dat er altijd genoeg geld is. 

Oefening #3 Maak een financieringsplan op voor de bank

Staat een huis in Spanje op je droomlijstje? Dan moet je in de juiste mindset komen en enkele zaken toch helder formuleren voor je naar de bank gaat. “Al je onhaalbare dromen zijn op te splitsen in haalbare stukken, op elk moment in je leven, in welke situatie je je ook bevindt”, schrijft Kim. “Niet dat de oplossing zich meteen aanbiedt, maar ze is dichterbij dan je denkt.” 

Probeer dit eens uit

Benader uitdagingen vanuit een oplossingsgerichte mindset. Stel jezelf daarom de volgende vragen: 
  • Hoeveel kost een huis in Spanje? 
  • Hoe hoog zijn de eventuele renovatiekosten? 
  • Kan je een deel verhuren wanneer je verbouwt en hoeveel brengt dit op? 
  • Hoeveel vermogen heb je nodig voor de notariskosten
  • Koop je het pand zakelijk of privé?

Krijg je een nee van de bank? Vraag dan waarom. Stuur je plan bij en ga opnieuw naar de bank, of ga indien nodig naar een andere. Herhaal dat proces tot je een ja krijgt. Kijk daarna pas wat nodig is voor de verhuis. Heb je bijvoorbeeld daarvoor de Spaanse nationaliteit nodig? Zoek succesverhalen op en schaaf je plan bij. Bijna alle andere zaken lossen zich vanzelf op, het heeft geen zin om daar in het begin op te focussen. Kleine stappen maken soms nog de grootste impact tipt Kim in haar boek. Ga na waar je tijd, geld en energie het beste renderen. Twijfel je nog of je wel tijd, geld of energie zou investeren in die droom? Dan mag je jezelf herinneren aan deze quote van Kim uit het boek: “Een leven dat bij je past, creëer je niet in de toekomst. Dat doe je nu.” 

Wil je het volledige boek lezen? Bestel je exemplaar hier

Beeld: An Epic View