Bij de start van een gloednieuw levensjaar, denkt Dorien na over wat ze zichzelf zou wensen. Tot ze, tijdens het lezen van de nieuwsbrief van James Clear, beseft dat ze eigenlijk al een onverwacht cadeau gekregen heeft…  
“One of the most unexpected gifts you can receive is an early loss.” Deze quote, uit de laatste nieuwsbrief van James Clear, liet me niet los. Zijn e-mails zijn een van de weinigen die met regelmaat in mijn inbox mogen belanden, en ik hou van elk woord dat deze auteur me toestuurt. Het is een beetje zoals met mama’s: James Clear heeft altijd gelijk. 
Sinds mijn diagnose ben ik inderdaad iets verloren… Ik zei abrupt en onbewust vaarwel tegen een zorgeloos leven dat ik daarvoor zo vanzelfsprekend vond. Een leven waarin ik me druk maakte om de kleinste dingen en streste over de onbenulligste situaties. Een leven waarin ik mezelf vooral aanspoorde om nog meer te doen en zeker niet tevreden was met minder. 
bynouchka_Bossy
© BY NOUCHKA
Ik kreeg een heel vreemd gevoel toen ik erover nadacht dat we hetzelfde meemaakten op een totaal ander moment in ons leven.
En dan kan ik niet anders dan Clear gelijk geven. Want hoewel dat zorgeloze leven, dat weggespoeld werd door de harde woorden ‘je hebt borstk*nker’, werd vervangen door eentje dat nooit meer zo rooskleurig leek te worden, is het dat met momenten wel. Meer zelfs: die kleine dingen waarover ik me druk maakte, verdwijnen sneller op de achtergrond, net als de onbenullige situaties. En de mooie momenten, die zijn nog voller, omdat ik mezelf toesta hier en nu te genieten. Want hoewel ik mijn proces vertrouw en uitga van een goede afloop, ben ik wel met mijn neus op de feiten gedrukt. Dat de wake-upcall indruk heeft gemaakt is een understatement. 
Tijdens mijn vorige chemobehandeling kreeg ik weer een tweepersoonskamer toegewezen. Dat gebeurt niet vaak, want ze weten intussen dat ik mijn verblijf op oncologie liefst zo productief mogelijk doorbreng. Lees: schrijven, lezen of mailtjes beantwoorden. (lacht) Naast me lag een man die voorzichtig een praatje begon te maken. Zo gaat dat met mensen van middelbare leeftijd, die vullen de stiltes graag op. Zouden we later ook zo zijn? Hij wist me te vertellen dat hij 83 was. Ik besefte dat dat meer dan dubbel zo oud was als ik. En toch lagen we daar allebei, omdat ons lichaam zei dat we even een pauze moesten nemen…
Ik kreeg een heel vreemd gevoel toen ik erover nadacht dat we hetzelfde meemaakte op een totaal ander moment in ons leven. En dankzij Clear kan ik dat gevoel beter omschrijven. Want zeggen dat je blij bent dat je op je 35ste k*nker krijgt, is a) net iets te kort door de bocht en b) verre van waar, dus sluit ik graag af met de wijze woorden van Clear: “An early setback can become the catalyst for a wonderful next chapter – if you channel the emotion effectively. Disappointment is a hot burning fuel. Let it light your fire to become better.” En dat is exact wat ik mezelf toewens voor mijn 36ste levensjaar. 

Als je hoopte dat ik hieronder marketingwijs nog een leuke verjaardagsactie zou promoten, dan ben je eraan voor de moeite. (lacht) Of toch niet helemaal, want de Bossy XMAS Box, die je helemaal zelf samenstelt en waar wij nog enkele leuke cadeautjes in voorzien, kan je nog steeds kopen voor maar 59,85 euro i.p.v. 117,60 euro. Haast je en bestel je XMAS Box hier, want op is op! 

Beeld: BY NOUCHKA