Hoewel de meeste dromen bedrog zijn, is het best wel schrikken wanneer je jezelf zonder broek op kantoor ziet staan. Wij zochten uit wat dromen precies zijn, waarom we het doen en of je je dromen kan beïnvloeden.
Waarom dromen nuttig is
Voor we je vertellen waarom je droomt en hoe je jouw dromen kan beïnvloeden, blijven we even stilstaan bij het concept dromen. Wat is het precies? Een droom is een mix van gevoelens, gedachten en beelden die in je hersenen worden opgeroepen terwijl je slaapt. Wanneer je droomt, zweef je tussen twee werelden. Je bent wakker én beleeft alles terwijl je in een onbewuste, diepe slaapt zit. Raar, maar waar.
Het feit dat we nog steeds dromen, betekent dat dit concept nuttig is. Anders zouden we dit al lang verleerd zijn. We zijn trouwens niet de enigen die dromen. Ook honden en katten doen het! Waarom? Wel, dromen ontstaan uit de leer- en geheugenprocessen in onze hersenen. Door middel van dromen slaan we gebeurtenissen op en verwerken we ze. Dat is trouwens niet de enige functie van dromen, ze regelen ook onze emoties. Tijdens je dromen laat je je emoties de vrij loop en doe of zeg je dingen die je in het echte leven niet kan doen of uitspreken.
Extreem (on)gelukkig
Gezien dromen gerelateerd zijn aan de gebeurtenissen die we doorheen de dag meemaken, en de emoties die daaraan gekoppeld zijn, dromen we het vaakst over dagdagelijkse dingen. Die beleven we op een extreme manier. Je zal al wel gemerkt hebben dat je tijdens het dromen extreem gelukkig of net ongelukkig bent. Of dat je valt, achtervolgd wordt of zonder broek op het werk aankomt. Dat je in je dromen alles net iets extremer ervaart, heeft alles te maken met het feit dat er tijdens de droomfase een directe link ontstaat tussen de amygdada, het centrum van je emotioneel geheugen, en de neuronen die dromen produceren.
De ervaringen die je overdag opdoet zijn de voedingsbodem voor je dromen ‘s nachts.
Beïnvloed stress je dromen?
De wetenschap is hier nog niet 100% uit, maar men vermoedt wel een link tussen dromen en stress. Vele vrouwen geven wel aan vaker te dromen tijdens hun premenstruele fase, maar dit kan eenvoudig uitgelegd worden door het feit dat ze dan vaker wakker worden ‘s nachts. Doordat je ‘s nachts wakker wordt, ga je je dromen beter herinneren. Wanneer je stress ervaart, zal je ook minder diep slapen en dus ook vaker wakker worden. Dit heeft eveneens als resultaat dat je je dromen beter zal herinneren. Vele mensen beweren ook meer te dromen wanneer ze vakantie hebben. Dit valt dan weer te verklaren doordat we op vakantie meer (uit)slapen, meer REM-slaap ervaren en dus ook bijhorende dromen.
Kan je je dromen beïnvloeden?
Er is een duidelijk verband tussen je dromen en je geheugen. De ervaringen die je overdag opdoet zijn de voedingsbodem voor je dromen ‘s nachts. Wat je (net) voor het slapengaan doet, kan dus zeker en vast je dromen beïnvloeden. Wil je geen nare dromen? Kijk dan geen horrorfilm voor het slapengaan, maar lees een roman of mediteer. Hoe rustiger je de avond doorbrengt, hoe rustiger je nacht zal zijn.
Sweet (big) dreams!
Beeld: DANNY G via Unsplash