Als ondernemer kan je het gevoel hebben dat de tijd vliegt en er geen moment meer voor jezelf overblijft. Die druk is het afgelopen jaar enkel maar toegenomen. Daarom besloot minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS) zelfstandigen acht gratis sessies bij een psycholoog aan te bieden. Welke voordelen zou jij daar precies uit halen?

De coronacrisis heeft een grote impact op ieders leven en zelfstandigen zijn daarin geen uitzondering. Een jonge kapster uit Luik ontnam zichzelf het leven, mede door de druk van de tweede lockdown. Haar overlijden schudde heel wat mensen wakker, waaronder Minister voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS). “De regering kende op verschillende manieren materiële en financiële hulp toe, maar de coronacrisis heeft ook een grote impact op ieders psychologisch en sociaal welzijn.”

Zij rolt een plan uit waarin zelfstandigen acht gratis sessies bij de psycholoog zullen krijgen. “Het is een van de groepen die het hardst getroffen is”, stelt ze. Die mogelijkheid kan voor elke ondernemer interessant zijn. Dat je alleen in therapie mag gaan als je depressieve klachten hebt, worstelt met je gedachten of vastzit in je leven, is namelijk lang achterhaald.

Onverstoorde me-time

Therapie is de ideale plek om ‘alleen’ te zijn met je gedachten. Even weg van die meetings, to-dolijstjes of het huishouden. Zestig minuten van onverstoorde me-time zijn geen overbodige luxe.

Schuldgevoelens kunnen je al snel besluipen wanneer je elders een uur lang alleen over jezelf zou praten, maar bij een psycholoog is dat net waarvoor je betaalt. Door dat uur per week volledig op je mentale gezondheid te focussen, vind jij na verloop van tijd ook een betere balans tussen tijd voor jezelf, voor je werk en voor anderen.

Een psycholoog daagt je uit en zal je niet altijd vertellen wat je wil horen. Zo kan jij tot nieuwe inzichten komen.

Objectief klankbord

“Wat gaat iedereen denken?” Mensen die zich zorgen maken om de mening van een ander, zetten vaak minder snel de stap naar een psycholoog. Het taboe is echter niet zo groot als het vroeger was. Als jij bang bent voor wat mensen in je omgeving van je zullen denken, is dat net de geknipte reden om een psycholoog onder de arm te nemen.

De therapieruimte is een ‘no judging’-zone, waar al je bekommernissen en gedachten een veilige plaats krijgen. Mensen om je heen kunnen partij kiezen of vooroordelen hebben, waardoor ze een situatie anders zullen bekijken dan een neutrale derde. Het is die neutraliteit die jou de kans biedt om zelf tot een conclusie te komen en verder te gaan.

Fysieke gezondheid

“Een gezonde geest in een gezond lichaam”: een gezegde dat veel mensen aan het sporten zet, maar omgekeerd werkt het even goed. Als jij niet kan slapen, kampt met hoofdpijn of je maar moeilijk kan concentreren, is de kans groot dat er mentaal (bewust of onbewust) dingen spelen die je lichaam ontregelen.

Je lichaam is je instrument, maar je brein drijft het aan. Door de touwtjes in handen te nemen en de baas te worden over je gedachten, kan je jouw zorgen beter het hoofd bieden. Minder spanning tussen de oren staat gelijk aan minder spanning in je hele lijf, en zo kan je veel beter die ambitieuze doelen bereiken.

Uitdaging

Praten met een vriend of geliefde kan deugd doen, maar hun mening zal altijd gekleurd zijn. Zij zullen je al snel gelijk geven, of je sussen door je gerust te stellen. Een psycholoog daagt je uit en zal je niet altijd vertellen wat je wil horen. Zo kan jij je eigen gedachten in vraag stellen, tot nieuwe inzichten komen en obstakels overwinnen.

Therapie biedt geen oplossing voor je problemen, maar wel een kans om bepaalde onderwerpen duidelijk te zien. Het is als tegen een spiegel praten. Heb jij het gevoel dat je deugd kan hebben van therapie? Dan kan je hier op zoek gaan naar een psycholoog die bij je past. Een die je kan leiden naar emotionele, persoonlijke en professionele groei.

Beeld: Katarzyna Bialasiewicz