Last van Blue Monday en zin om de week rustig te starten? Zonder de dag met een onvoldaan gevoel af te sluiten? Jana formuleerde vier tips voor een succesvolle slow Monday op Blue Monday. En ze ging bij coach V. en Dorien horen hoe zij hun maandag aanpakken. 

1/ Plan je maandag op vrijdag

Een geslaagde slow monday start op vrijdag. Schrijf je grote doelen op en verdeel ze over de week. Dit voorkomt dat je op maandag vervalt in het afvinken van heel veel kleine to do’s. We hebben allemaal dagen waarop we het liefst alleen het makkelijke werk doen, maar het zij net die dagen die je van je groter doel afleiden. Door op maandag slow en dus bewust te starten, voorkom je alvast dat je in deze val trapt. Plan op je slow monday minstens één taak en maximum drie taken die je zeker wil afvinken. Op zondagavond zorgt dit voor rust, op maandagavond voor een voldaan gevoel.

2/ Deze tools heb je nodig

Een slow monday is er eentje zonder – of laat ons realistisch zijn, met zo weinig mogelijk – prikkels. Het is de bedoeling dat jij het ritme bepaalt, niet je inbox. Wat heb je daarvoor nodig?

A/ Ga voor analoog: gebruik een papieren planner (wij zijn fan van die van content creator Shelley), en probeer de rest van dag ook zo veel mogelijk te werken met pen en papier. Wist je dat 80% van de mensen hun creativiteit voelen pieken als ze dit doen? Bovendien is de kans dat je afgeleid wordt minder groot. Pen en papier is trouwens heerlijk om te journalen, een taakje dat perfect thuishoort op de planning van een slow monday.

B/ Niet storen: schakel de meldingen van je mails, Whatsapp en je mama uit. Het is akelig om onbereikbaar te zijn, maar geloof ons als we zeggen dat het went. Doe je dat niet, dan word je constant uit je flow gehaald. Wist je dat het acht minuten duurt om, nadat je afgeleid bent door een berichtje, weer te focussen?

C/ Kies voor extra hulpmiddelen: heb je het moeilijk om je smartphone links te laten liggen, ook al staan je meldingen uit? Installeer dan een app zoals Forest, waarbij je een virtuele boom plant als je voor een bepaalde tijd je smartphone vergrendeld laat. Raak je ‘m toch aan? Dan staat er een lelijke, kale boom in je bos. Niet iets waar je op zit te wachten. Zeker niet op je slow monday.

3/ Definieer zelf je succes

Wil je van die rustige dag een succes maken? Denk dan eens na met welk gevoel je de dag wil afsluiten. Koppel aan dat gevoel vervolgens een routine. Want laat ons eerlijk zijn: als we niets inplannen, vervallen we al snel in zetelhangen en scrollen door Instagram. Een routine zorgt ervoor dat je zonder al te veel na te denken de dag doorkomt met activiteiten die zorgen dat jouw milde maandag een succes wordt. 

Wil je bijvoorbeeld vol nieuwe energie de week inzetten, dan kan één van je doelen zijn om iets bij te leren. Dat kan door middel van een boek, podcast of masterclass. Denk je eerder dat jouw maandag succesvol is als je de dag doorbrengt zonder stress? Plan dan een yogasessie is of een leuke wandeling. Je leest het: een geslaagde slow monday draait vooral om wat jij wil doen, niet om wat je moét doen.

4/ Slow down op elk moment van de week

Of je het alleen op maandag slow kan doen? Natuurlijk niet. Deze tips kan je toepassen op elke dag van de week. Lukt het je niet om telkens een volledige dag gas terug te nemen, dan kan je dit concept ook maandelijks of één keer per kwartaal inplannen in je agenda. Wil je het slow monday-gevoel doortrekken, dan kan je verschillende dingen doen die je tot rust brengen, afhankelijk van de tijd die je voor handen hebt. Zo lees je in Bossy’s Network Issue enkele ademhalingsoefeningen van lifestyle coach Anna Santens, die maar enkele minuten in beslag nemen. Heb je tien minuten vrij, doe dan bijvoorbeeld enkele stretch- of sportoefeningen. Heb je dertig minuten of langer vrij, maak dan een wandeling. Voor mij werkt het enorm goed om twee maal per week de werkdag te breken door zeven kilometer te gaan lopen.

Maak een lijstje met daarop ontspannende oefeningen per tijdsblok, zo kan je hier altijd naar teruggrijpen.

Zo doen zijn het

Benieuwd hoe anderen hun maandag aanpakken? Ik ging even luisteren bij Veronica aka coach V. en Dorien. Die laatste doet het elke maandag ‘verplicht’ wat rustiger, gezien baby M. dan niet naar de crèche gaat. “De ene week vind ik het zalig dat het weekend extra lang duurt, de andere week kriebelt het om te starten, en wil ik me op maandag gewoon opsluiten in mijn bureaukamer”, lacht Dorien. “In het begin plande ik mijn maandagen even vol als de rest van de week. Gevolg: ik sloot die eerste (werk)dag steeds af met een onvoldaan gevoel. Nu weet ik al (iets) beter wat kan en wat niet, en plan ik maar één belangrijke taak. Daarnaast probeer ik te sporten, iets te bakken, op te ruimen of te gaan skaten met M. in de buggy. Wanneer ik aan het einde van de dag terugkijk op wat ik allemaal gedaan heb, ben ik vaak best tevreden. Ik ben helemaal klaar voor de werkweek en start vaak met nog meer zin en energie.” Ook Veronica doet het op maandag rustiger. “Ik werk niet op maandagen, of dit is toch de filosofie erachter.” (lacht) “Ik weet dat het goed voor me is om niet elke dag te werken, het levert me inspiratie en gemoedsrust op. Om de aard van het beestje voor te zijn, heb ik me ingeschreven voor een keramiekcursus op maandagmiddag. De voormiddag spendeer ik met yoga, lezen, schrijven, koffie of thee drinken en voor me uit staren. Helaas is het sinds lockdown twee enorm moeilijk mij daaraan te houden, maar ik hou me het voornemen hier terug tijd voor te nemen”, lacht Veronica.

 

Beeld: John Forson via Unsplash