Over ‘Let’s Talk Money’
Met Let’s Talk Money wil budgetcoach Djennah Van Nieuwenhove vrouwen helpen om hun relatie met geld te verbeteren. In klare taal en met de nodige humor belicht ze alle aspecten van je geldzaken: van dagelijks budgetbeheer tot het opstellen van een haalbaar spaarplan, van je persoonlijke relatie met geld tot de confrontatie met je spendeergedrag. In een wereld waar het thema ‘geld’ nog te veel aan mannen wordt overgelaten, wil Djennah vrouwen empoweren om zelf aan de slag te gaan. De nodige financiële theorie wordt afgewisseld met vragen en opdrachten, zodat je het vanaf nu écht anders kan aanpakken!
Meer zelfvertrouwen
Nog voor de eerste tips geeft Djennah je in het boek mee dat een nieuw budgetplan samen gaat met nieuwe gewoontes. Vandaar dat ‘Let’s Talk Money’ is ingedeeld in twee delen. In het eerste deel onderzoek je jouw money mindset met Djennah waarom je doet wat je doet met je geld. Nieuwe gewoontes en cijfers boosten je zelfvertrouwen in het tweede deel. Het laatst stuk van het boek zit vol praktische tips en opdrachten zodat jij meteen aan de slag kan gaan. De meerwaarde van dit boek volgens Team Bossy? De invulopdrachten die je confronteren met je eigen financiële gewoontes.
“Let op de kleintjes, kleine uitgaven tellen snel op en je vergeet ze sneller”
– Djennah
Tip 1/ Behaal je gelddoelen met de SMART-methode
Als je dit boek in huis haalt heb je een specifiek doel voor ogen. Om dat doel te bereiken zet je volgens Djennah het best in op de SMART-methode. Hiermee maak je jouw doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Volgens Djennah is deze methode essentieel zodat je doel bruikbaar is. “Benoem de details en zorg dat het duidelijk is. Wat wil je bereiken, waar en hoe zal je dit doen? En waarom wil je dit?” Zeg bijvoorbeeld niet ‘Ik wil meer besparen’, maar zeg: ‘Ik wil besparen op mijn niet-noodzakelijke uitgaven. Djennah neemt er graag nog een ander voorbeeld bij: “Koppel cijfers aan je doelen. Druk het uit in valuta, vaste bedragen of percentages. Hoeveel moet er worden gespaard en hoe zal je dat meten? Wat is je uiteindelijke resultaat?” Schrijf daarom niet: ‘Ik wil besparen op mijn niet-noodzakelijke uitgaven’, want dat is té vaag. Schrijf beter: “Ik wil 50 euro per maand besparen op mijn niet-noodzakelijke uitgaven.”
Tip 2/ Maak afspraken met jezelf
Doelen stellen is één ding, ze nakomen nog iets anders. Daarom stelt Djennah in het boek voor om échte afspraken te maken met jezelf. “Hou het simpel en doe niet alles in één keer. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk. Verwacht je van jezelf dat je minder geld spendeert? Ga dan niet meteen heel drastisch te werk en maak regels niet onnodig gecompliceerd.” Dé tip van Djennah? Maak kleine besparingen. “Pak slechte een paar gewoontes per keer aan en geef jezelf voldoende tijd om die te realiseren.” Vergeet daarbij ook niet om bij die grote doelen ook te denken aan tussenstappen. Zo kan je af en toe toch een iets uit je lijst afvinken. En net dat geeft een goed gevoel, niet?
“Je moet mij niet vertellen wat je prioriteiten zijn. Laat mij zien waaraan jij je geld uitgeeft en ik vertel het jou.”
– Djennah
Tip 3/ Zoom in op je soorten uitgaven
“Je moet mij niet vertellen wat je prioriteiten zijn. Laat mij zien waaraan jij je geld uitgeeft en ik vertel het jou. Je kan heel gemakkelijk inschatten waar voor jou wel en niet belangrijk is door je soorten uitgaven te bekijken”, geeft Djennah aan in het twaalfde hoofdstuk van haar boek. Vandaar nodigt de budgetcoach je uit om al je uitgaven van de afgelopen drie maanden op te sommen. En nee, vergeet daarbij ook niet die lekkere latte. Sta daarna stil bij je uitgaven. Welke waren noodzakelijk en waarom niet? Wat is je conclusie na deze oefening? “Probeer te voelen wat dit met je doet. Idealiter geeft je dit de nodige motivatie om het nu anders te doen. Het geeft echt geen zin om je te wentelen in zelfmedelijden. Het geld is weg en daar kan je nu niets meer aan veranderen. Het is aan jou om vooruit te kijken en het vanaf nu beter te doen.”
Extra tips van Djennah
- Zorg ervoor dat je elke dag je rekeningsaldo nakijkt
- Bepaal een vaste dag waarop je wekelijks je uitgaven in detail bekijkt
- Maak aan het einde van de maand een balans op
- Let op de kleintjes, kleine uitgaven tellen snel op en je vergeet ze sneller
Dit neemt content coördinator Jennifer mee uit ‘Let’s Talk Money’:
Het boek van Djennah is iets voor jou als je net zoals ik eens al je financiële gewoontes op een rijtje wil zetten. Op wat kan je besparen? En waarom lukt dat ene doel niet zo goed? Dankzij ‘Let’s Talk Money’ krijg je concrete tips en oefeningen maar ook meer inzicht in je money mindset. Of het boek ook doorwinterde ondernemers helpt? Daar twijfel ik in alle eerlijkheid lichtjes aan. Toch denk ik dat elke lezer sowieso iets opsteekt uit dit boek. Ik geloof in dat zelfs één nieuwe gewoonte een wereld van verschil maakt wanneer het over geld gaat. De frisse lay-out en persoonlijke ervaringen van Djennah maken de inhoud allesbehalve droge materie.
Wil jij voortaan meer zelfzeker zijn over je financiën? Bestel het boek ‘Let’s Talk Money’ hier en ontdek alle tips en inzichten van Djennah.
Beeld: Nataliya Vaitkevich via Pexels