The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Laat je als lezer verrassen door interviews met auteurs, interessante lijstjes en de favoriete boeken van Team Bossy. Het doel van deze nieuwe rubriek: je online inspireren voor je volgende offline rustmoment. Vandaag praat intern Hanne met Charlotte Van Brabander over haar boek ‘FIRE’.

Charlotte schreef het boek FIRE: financial independence, retire early. Hiermee wil ze Vlaanderen aanzetten om actief na te denken over geld. De bottom line van het boek én platform: het gaat er niet om hoeveel je verdient, maar om wat je ermee doet. Hoe zorg je ervoor dat je voor jezelf vrijheid creëert en vroeger op pensioen kan? Aan de hand van haar verhaal stippelt ze met jou de weg naar financiële vrijheid uit.

Gesloten money mindset

“We worden slapend arm”, vertelt Charlotte me in het begin van ons interview. “Door inflatie gaat ons geld gewoon weg zonder dat we het beseffen. Ik wil graag praten over geld en het taboe hier rond verbreken. De doorsnee Vlaming praat er niet over en als je dat wel doet krijg je de stempel ‘geldwolf’, ‘gierigaard’ of ‘gold digger’ opgeplakt. Als we onszelf vergelijken met Nederland of de Verenigde Staten, hebben we een gesloten money mindset. Ik wil dat mensen meer over geld praten maar er ook actiever over nadenken. Zoals bijvoorbeeld hoe ze voor zichzelf vrijheid kunnen creëren en al vroeger op pensioen kunnen. Want ja, dat kan echt.”

Is een vervroegd pensioen voor iedereen weggelegd?
Op elk niveau kan je sparen of je nu veel of weinig verdient. Mensen die in schuldbemiddeling zitten of niet kunnen rondkomen met hun geld hebben meer moeite om te sparen. Dat is inderdaad een extra uitdaging. Meer nog, onderzoek wijst uit dat als je armoede voelt, je veel moeilijker langetermijnbeslissingen neemt. Als je moeilijkheden hebt met geld, kan je ook moeite hebben met je money mindset. Ze zeggen wel eens: wat er in je portefeuille zit, is een weerspiegeling van wie je bent. Beleggen is voor iedereen, niet alleen voor zakenmannen in een kostuum. Mijn boek kan daarom een inspiratiebron zijn voor iedereen.

Een empowerend gevoel

Wat leerde het schrijven van je boek je?
De meesten onder ons willen wel financieel vrij zijn, maar worden vaak door zichzelf afgeremd. Volgens mij zijn er drie mogelijke vooroordelen:  ik heb te weinig tijd, te weinig geld of te weinig kennis. Die kan ik alle drie zo weerleggen. Door te beleggen ga je net meer tijd terugverdienen, dat is al geen excuus. Geen geld hebben is eveneens geen geldige reden, want ook met kleine bedragen kan je op lange termijn een miljoen bij elkaar sparen. Tot slot is er nog het excuus van te weinig kennis te hebben, maar daarvoor ben ik er! (lacht)
Hoe staan vrouwen ten opzichte van beleggen? Heb je dat onderzocht?
In het algemeen – er zijn dus zeker uitzonderingen – zijn het vooral mannen die zich bezig houden met investeringen en beleggingen. Met mijn tips en tricks wil ik net andere vrouwen empoweren om die investeringen zelf te doen. Mijn coachingsessies worden soms gevolgd door gescheiden vrouwen. Wat blijkt: bij scheidingen of relatiebreuken zie je dat vrouwen vaak geen kennis hebben over financiën en zich daardoor vaak machteloos voelen. Als je vanaf het begin met investeringen en geld bezig bent, voel je je automatisch sterker.
FIRE_boek
“We linken geld te hard aan succes.”
-Charlotte 

Geld en succes

Je start in je boek met de quote: “Ben je weer over geld bezig?” 
Ja, ik hoorde die zin thuis vaak. Toen ik ontdekte hoe duur een auto was, raakte ik lichtelijk in paniek. Ik dacht dat ik dat nooit zou kunnen betalen. Als ik dan aan mijn ouders vroeg hoeveel ze verdienden en wat een normaal loon was, wilden ze er niet over praten. Dat maakte me nog zenuwachtiger. Het zorgde ervoor dat ik me nog meer op geld ging focussen. Met mijn vrienden kon ik er later wel over praten. Er ging een wereld voor mij open. Ik was er vast van overtuigd om vanaf dan voluit voor mijn doel te gaan en het taboe rond geld te doorbreken.
Waarom heerst er volgens jou zo’n negatief beeld over geld?
We linken geld te hard aan succes. Geld bepaalt onder andere hoe mooi je kan wonen en hoeveel vrije tijd je kan invullen. Geld maakt dan misschien niet gelukkig, je kan er toch een stukje geluk met kopen. Toch gaat dat stukje geluk ook gepaard met nadelen. Stel dat je wat meer verdient dan anderen, dan worden ze snel jaloers. Zelf heb ik bijvoorbeeld lang poker gespeeld. Als ik veel geld won vroegen mensen me meteen of ik nu ging trakteren. Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Als je niet veel verdient, hebben mensen al snel medelijden.

Iedereen FIRE

Moet je intensief bezig zijn met financiële vrijheid ofwel FIRE om het effect te voelen?
Nee, zeker niet. Bij mij is dat een levensstijl en een gewoonte. Eerst doe je kennis op en laat je je inspireren. Eens je dat hebt gedaan, ben je vertrokken. Zoals ik schrijf in mijn boek gaat het erom dat je je leven zelf kan ontwerpen. FIRE draait voor mij volledig om het idee dat je kan leven van je investeringen, waardoor je arbeid optioneel kan maken. Niets hoeft, alles mag. Voor de een betekent dat deeltijds werken, voor de ander is dat van je passie je beroep maken. De meest extreme vorm is vroeg op pensioen kunnen gaan.
Is dat iets wat jij wil?
Ik ben nu 32 jaar en wil zeker niet stoppen met werken als ik financiële vrijheid heb bereikt, daarvoor zou ik nog veel te jong zijn. Er zit nog te veel vuur in mij om dan al de handdoek in de ring te gooien. Mijn grootste passie is om iedereen FIRE te maken. Al die energie kanaliseer ik nu naar Slim Sparen, mijn platform met tal van online cursussen.
Als je heel groots mag dromen, wat wil je dan nog bereiken?
Dan wil ik elke Vlaming financieel sparken (hun interesse aanwakkeren, n.v.d.r.) en laten nadenken over hun uitgavenpatroon en beleggingsdromen. Als ik nog groter denk, wil ik elke Belg aan het beleggen krijgen. Op die manier zijn we niet meer afhankelijk van onze pensioenen. Bovendien wil ik ook iedereen zijn of haar money mindset boosten. Je hebt mentale en fysieke gezondheid, maar ook financiële gezondheid is belangrijk.
Benieuwd naar het boek? Je bestelt ‘FIRE’ via deze link. Meer Charlotte? Volg haar via Instagram.
Beeld: Frederick VG