De nieuwe generatie ondernemers laat er geen gras over groeien. Ze zijn net van de schoolbanken – of nog niet – en starten al met een eigen onderneming. In september zoeken we dit jong ondernemersgeweld op. Deze week is het aan de 21-jarige Nederlandse Joyce Jeroense.

Hoe ben je op het idee gekomen om te beginnen ondernemen?

Toen ik dertien was, begon ik een persoonlijke blog waardoor ik langzaamaan in het sociale media wereldje terechtkwam. Hier zag ik veel jonge vrouwen die zelfstandig waren, wat me de drive gaf om ook zelf te gaan ondernemen. Dit jaar deed ik stage bij #Workmode waar ik ontzettend veel leerde van andere ondernemende vrouwen. Na de stage had ik het gevoel dat ik voldoende kennis had opgedaan en wou ik het gewoon zelf gaan proberen. Hoewel ik nog in mijn laatste jaar communicatie en multimediadesign zit, heb ik me onmiddellijk na mijn stage ingeschreven bij de kamer van koophandel.

Wat houdt jouw onderneming in?

Als freelancer help ik bedrijven bij het ontwerpen van hun visuele identiteit, vooral gericht op design, fotografie en sociale media. Eigenlijk wil ik mensen hun verhaal omzetten naar beelden.

Hoe loopt het nu?

Best wel goed eigenlijk, wat ik niet had verwacht. Ik had nog niks op orde! Ik wou simpelweg proberen om, in plaats van in een kledingwinkel te werken als student, mijn onderneming al te starten. Ik had maar één post op Instagram gezet, dat ik me had ingeschreven als freelancer met daarbij welk soort werk ik wilde gaan doen, en ik kreeg al een mailtje van een potentiële klant.

image00001
© Anouk Fotografeert

“Ik was heel erg bang wat anderen van mijn werk zouden vinden en was mezelf continu aan het vergelijken met andere jonge vrouwen.”

Voor welke klanten werk je momenteel?

Ik werk voor het online magazine badassmagazine en doe de sociale media van een nieuwe fitness die over een paar weken opengaat in Rotterdam. Voor de rest zijn er nog enkele kleinere opdrachten zoals een shoot voor iemands sociale media of het ontwerpen van een logo.

Waarom is zelfstandige zijn voor jou een droomjob?

In mijn vakgebied komt het sowieso veel voor dat mensen als freelancer beginnen. Het leek mij ook heel erg fijn om mijn tijd zelf te kunnen indelen en mijn eigen stempel op iets te kunnen drukken. Ik hou ervan dat ik, in plaats van voor een bedrijf te werken, mijn eigen bedrijf kan uitwerken.

Hoe combineer je jouw opdrachten met studeren en jouw privéleven?

Soms is het nogal lastig, hoor. Als student heb je geen vaste uren, dus het inplannen van werk gaat soms wel moeilijk. Ik werk vaak ook liever aan mijn eigen bedrijf dan schoolwerk. (lacht)

Hoe bewaar jij toch de balans?

Je moet goed in de gaten houden wat jouw eigen grenzen zijn. Bijvoorbeeld opletten dat je niet tot 12.00 uur ’s nachts doorwerkt om de dag erna volledig uitgeput op de schoolbanken te zitten. Het is beter om een aantal uur per week in te plannen dat je maximaal gaat besteden aan freelancen zodat je nog voldoende tijd hebt voor schoolwerk. Ik hou er ook steeds rekening mee dat ik in drukke weken extra tijd voor school moet vrijmaken.

Je hebt dus nooit een vast schema?

Nee, het is continu anders. Maar dat vind ik ook wel leuk. Ik hou niet van een vast ritme.

Wat heb je dit jaar meegemaakt dat je niet meegemaakt zou hebben als je geen student-ondernemer was geweest?

Sinds ik naar buiten heb gebracht dat ik gestart ben als freelancer, heb ik heel veel vrouwen ontmoet die ook student-ondernemer zijn. Deze vrouwen zijn intussen ook mijn vriendinnen geworden en we werken vaak samen. Zo heb ik bijvoorbeeld een vriendin die ook fotografe is waarmee ik vaak afspreek om te lunchen en foto’s te nemen van elkaar voor onze sociale media.

Wat had je liever vermeden aan het ondernemen?

Ik vond de eerste keer mijn belastingsbrief invullen heel erg lastig. (lacht) Ik heb hulp van anderen moeten vragen want ik had geen idee hoe dat moest. Maar toegegeven: ik vond  het ook wel spannend om dat voor de eerste keer te doen. Daarnaast loopt het allemaal best wel goed.

“In mijn omgeving merkte ik wel dat mensen niet verwachten dat ik al aan het ondernemen was.”

Kijken klanten soms anders naar jou door jouw jonge leeftijd?

Dat heb ik nog niet echt gemerkt. In mijn omgeving merkte ik wel dat mensen niet verwachten dat ik al aan het ondernemen was. Ik was ook wel bang hoe andere mensen erop zouden reageren. Ik vroeg me af of mensen me serieus zouden nemen. Maar dat valt heel goed mee. De meeste klanten vinden het net leuk dat je al aan het ondernemen bent voor je afstuderen.

Wat is de belangrijkste les die je leerde ?

Voor mij was mijn mindset aanpassen het belangrijkste. Mijn eigen gedachten zaten me in het begin nog een beetje in de weg. Ik was heel erg bang wat anderen van mijn werk zouden vinden en was mezelf continu aan het vergelijken met andere jonge vrouwen. Maar hoe langer ik bezig ben, hoe meer ik me realiseer dat die vrouwen vaak al jaren bezig zijn. Je hoeft nog helemaal niet alles perfect op orde te hebben als je begint. Langzamerhand leer je bij en zo kom je er uiteindelijk wel.

Heb je tips voor andere jonge ondernemers?

Vooral jezelf niet te veel vergelijken met anderen. Gewoon beginnen, durven en naar buiten komen met wat je graag wilt doen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om een netwerk op te bouwen en ervaring op te doen. Mijn stages hebben me daarbij goed geholpen. Tijdens mijn studies waren we niet verplicht om stage te lopen, maar ik deed dit toch op mijn vrije dagen. Continu stappen nemen in de richting waar je naartoe wil en zaken uitproberen, is ook een goede tip. Zo heb ik na mijn middelbare school een zevende jaar beeldende vormgeving gestudeerd omdat ik wou leren tekenen. Als designer is het handig om die basis te hebben.

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

Allereerst afstuderen. (lacht) Ik hoop eigenlijk dat mijn netwerk groot genoeg is om na mijn studies fulltime te ondernemen. Dat is mijn doel.

Volg Joyce’s freelance avonturen hier

Beeld door Anouk Fotografeert