De ene ondernemer krijgt er niet genoeg van, de andere stelt het taakje voortdurend uit. Toch zorgen cijfers voor inzicht in je bedrijf. Dankzij kennis van cijfers werk je niet alleen proactief in plaats van reactief maar loop je ook minder achter de feiten aan.

Overtuigd van het belang van grip op je cijfers maar geen tijd om je hier in te verdiepen? Wees eerlijk met jezelf: heb je geen tijd of maak je er geen tijd voor? Een wereld van verschil! We hebben allemaal even veel uren in een dag. Het is aan jou op die een goede manier te besteden en bewuste keuzes te maken. De taak om je cijfers op te volgen zal nooit als iets dringend aanvoelen en dus ook gemakkelijk worden uitgesteld. Net daarom is het belangrijk om hiervoor tijd te maken.

Ga voor een dashboard of template

Een waardevolle investering van je tijd is om een dashboard of template te maken. Dit kan simpelweg een Excel-bestand zijn waarin je enkele belangrijke cijfers noteert zoals je maandomzet, aantal klanten,… Deze tool zorgt ervoor dat je de cijfers nadien gemakkelijker kan opvolgen en exact weet welke cijfers nu écht belangrijk zijn voor je zaak. 

Kijk na of je tijd op een fijne manier besteed

Plan in je agenda een vast moment om cijfers te overlopen. Zelf analyseer ik mijn cijfers altijd op vrijdagnamiddag. Zo sluit ik met een tevreden gevoel mijn week af. Bovendien heb ik de hele week al gewerkt aan de dringende taken voor klanten waardoor ik met een gerust gevoel in mijn cijfers kan duiken op vrijdag. Ik heb dan niet alleen aandacht voor mijn marketing en sales cijfers maar ook over mijn tijdsbesteding hou ik cijfers bij. Op die manier kijk ik na of ik mijn tijd op een fijne manier besteed.

Track je doelen met deze oefeningen 

  1. Bedenk voor jezelf enkele doelen voor de komende maand
  2. Registreer bijvoorbeeld een week lang je tijdsbesteding. Waar gaat je tijd nu écht naartoe? Dit kan gemakkelijk met gratis tools zoals Toggle of Clockify.
  3. Aan welke drie taken besteed je het meeste en minste tijd? 
  4. Evalueer de week waarin je de tijdsbesteding trackt eerlijk en kritisch. Ligt dit in lijn met je doelen?  

Op deze manier werk je niet alleen efficiënt maar ook effectief: je werkt aan de taken die je dichter brengen bij je doelen. Dat klinkt logisch maar toch zie ik veel ondernemers die bijvoorbeeld veel tijd investeren in een mooie nieuwsbrief of uitgebreide blog. Heel leuk, maar weet je ook exact wat je eruit haalt? Of hou je dat uurtje per week toch beter vrij voor iets anders? Maak hierin steeds bewuste, doordachte keuzes die je dichter brengen bij je doelen! 

 

Meer structuurtips van Elisa? Volg haar op Instagram.

Beeld HOME | Sacha Creative Concepts | Fotograaf Antwerpen