Structuur in je bedrijf heeft een dubbel imago. Aan de ene kant wordt het gezien als een fijne houvast, een manier om een duidelijke richting aan je dagen te geven. Aan de andere kant wordt er (soms onbewust) gedacht dat structuur ervoor zorgt dat je minder flexibel bent en de creativiteit en spontaniteit verlaagt. Niets is echter minder waar! De juiste structuur kan er zelfs voor zorgen dat je bedrijf grote sprongen vooruit kan maken. Structuur hero Shelley legt je graag uit waarom je met structuur je bedrijf sneller kan doen groeien.

Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat iemand tegen mij zegt: “Structuur is bij mij lastig, mijn werk vereist dat ik veel ad hoc doe”, dan zou ik nu erg rijk zijn. (lacht) Laat me je ook direct uit de waan helpen: in alle soorten bedrijven valt structuur aan te brengen en elke ondernemer kan daardoor sneller groeien. Wat je ook voor werk doet. Waarom je structuur aan zou moeten brengen als je wil groeien met je bedrijf? Daar heb ik wel honderd antwoorden op, maar voor nu neem ik je graag mee in de drie belangrijkste redenen!

#1: Je kan meer klanten helpen in hetzelfde aantal uren

Wanneer je tijd tekort hebt, zit vaak een groot deel van je uren in het helpen van je klanten. Dat rechtvaardig je voor jezelf, omdat dit immers is waarmee je geld verdient, toch? Wat nou als de taken voor een van je klanten die je nu tien uur per week kost, nog maar zes uur per week kosten? En jij hetzelfde betaald krijgt? Dat maakt de situatie anders. Dan komt er plotseling veel tijd vrij waarin jij uiteindelijk meer klanten zou kunnen helpen, terwijl je niet meer uren hoeft te werken.

Door structuur aan te brengen in de manier waarop jij met en voor je klanten werkt, kan je heel veel tijd besparen. Terwijl het de kwaliteit van jouw werk niet minder maakt: je doet het enkel efficiënter. Zeker de moeite waard dus, om eens naar je workflows te kijken en daar meer structuur en efficiëntie in aan te brengen!

#2: Je hebt meer tijd voor de plannen die je wilt uitvoeren

Ik stipte het net al kort aan: wanneer er tijd vrij komt, zou je die kunnen gebruiken voor het opzetten en uitvoeren van de plannen die jouw bedrijf doen groeien. Zoals dat ene plan voor een passieve inkomstenstroom of het volgen van een cursus die al maanden op je verlanglijstje staat.

Je kan – zoals hierboven genoemd – starten met het efficiënter maken van het werk dat jij voor klanten doet, maar vergeet zeker de alledaagse, terugkerende taken niet. Als jij elke week je Instagram posts moet maken en plaatsen, dan is dat absoluut iets waar je tijd op kan (en moet) besparen. Ik bespaarde al zo’n dertig uur door kritisch te kijken naar hoe ik mijn eigen Instagram content creatie aanpakte. Voor mijn wekelijkse gratis mailing was de tijdwinst nog groter toen ik dat gestructureerder aanpakte: wel tweeënzeventig uur! Dat geeft mij meer dan honderd uur die ik kan besteden aan het opzetten van een hele nieuwe online cursus.

#3: Met meer rust in je hoofd komt ook meer creativiteit

Ken je dat, dat je onder de douche staat of ’s nachts in bed ligt en er plotseling allerlei ideeën in je opkomen? Dat komt doordat je dan niets aan het doen bent wat je actieve aandacht vereist en je default mode network dan wordt geactiveerd in je hersenen. Vanuit dit netwerk creëert je brein oplossingen en nieuwe ideeën, helemaal vanzelf!

Wanneer je dagen overspoeld worden door lange to-dolijstjes en een volle agenda, krijgt je brein nooit de kans om het default mode network te activeren. Zonde, want dit netwerk zorgt juist voor veel meer creativiteit en slimme oplossingen voor vraagstukken. Door structuur aan te brengen in je bedrijf en efficiënter te werken, ontstaat er ruimte om even niets te doen zodat je hersenen zelf aan de slag kunnen. Meestal komen er op die momenten de meest briljante ideeën waarmee jij je bedrijf kan doen groeien.

Ben jij overtuigd dat meer structuur jouw bedrijf kan helpen groeien, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Op 16 maart om 09:00 uur geef ik een gratis online masterclass waarin ik acht concrete stappen met je deel hoe je het meeste resultaat uit je uren haalt. Schrijf je hier gratis in.

Beeld: Studio Phylicia