Geen goede voornemens voor ons dit jaar. Waar we wel in geloven, zijn healthy habits. Dit zijn gezonde gewoontes die je jezelf al na amper zeven herhalingen eigen kan maken. Personal trainers Thomas en Davy van Lean vertellen hoe je succesvol healthy habits introduceert én hebben enkele uitdagingen voor jou!

De maand januari is onlosmakelijk verbonden met goede voornemens. Maar niet bij Bossy. We geloven nog liever in Sinterklaas. Waar we wel voor openstaan, is het creëren van healthy habits. Om succes te boeken, roepen we de hulp in van personal trainers Thomas en Davy van Lean. Ze leggen de wetenschap achter healthy habits bloot waardoor gedragsverandering mogelijk wordt. Als je weet dat ongeveer acht op tien er niet in slaagt om nieuwe gewoontes vol te houden, dan is het hoog tijd om hier eens dieper op in te gaan.

Waar te beginnen?

Waarom zo weinig mensen hun goede gewoontes volhouden? Dat is volgens Davy te wijten aan verschillende redenen: “Vaak willen mensen alles in één keer veranderen. En vervolgens kiezen ze voor gezonde gewoontes die te complex zijn.” Om te slagen in je opzet is het dus belangrijk om te starten met het implementeren van één healthy habit die eenvoudig en laagdrempelig is. Daarnaast is het volgens Davy ook noodzakelijk om te focussen op het resultaat. Wil je dat boeken? Dan moet je ook bereid zijn je omgeving aan te passen zodat die als trigger fungeert voor je health habits. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een glas water op je nachtkastje wanneer je meer water wil drinken, of een fruitmand in de keuken wanneer je meer fruit wil eten.

Trigger + gewoonte + beloning

Vaak hoor je dat het twee à drie maand duurt voor je een nieuwe gewoonte onder de knie hebt. BJ Fogg, hoogleraar gedragswetenschap aan Stanford Univeristy, onderzocht dat we ons een nieuwe gewoonte eigen kunnen maken na amper zeven herhalingen! Say what?! Dit wil zeggen dat je na één dag al helemaal vertrokken kan zijn. Het is heel belangrijk om een gewoonte nooit op zichzelf te zien, maar altijd vooraf te laten gaan door een trigger en af te ronden met een beloning. Herhaal vervolgens deze trigger, gewoonte en beloning zeven keer binnen één (werk)dag. We geven hieronder een voorbeeld:

Trigger -> drink een glas water
Gewoonte -> squat vijf keer
Beloning -> geef jezelf een schouderklopje

“Heb je je gezonde gewoonte een dag niet uitgevoerd? Geen probleem. Bekijk wat het struikelblok was, vergeef jezelf en start de volgende dag opnieuw vol goede moed.” – Thomas

Doe aan habit stacking

Probeer vandaag geen tien nieuwe gewoontes te implementeren, maar wacht tot je de eerste gezonde gewoonte onder de knie hebt, voor je er eentje aan toevoegt. Vervolgens kan je je routine langer maken, bv. ’s morgens zeven minuten bewegen in plaats van vijf of kan je een nieuwe goede gewoonte toevoegen aan het rijtje. Zo wordt je laatste healthy habit de trigger voor je volgende. We geven hieronder nog een voorbeeld:

Maand 1
Trigger 1 -> drink een glas water

Gewoonte 1 -> squat vijf keer
Beloning -> geef jezelf een schouderklopje

Maand 2
Trigger 1 -> drink een glas water

Gewoonte 1 -> squat vijf keer
Beloning -> geef jezelf een schouderklopje
Trigger 2 -> squat vijf keer
Gewoonte 2 -> oefen drie keer kopstand
Beloning -> zeg luidop tegen jezelf: “Goed gedaan!”

Enkele gouden regels

Thomas en Davy hebben enkele gouden regels als het aankomt op healthy habits. Zo geloven ze in het principe ‘never miss twice’. “Heb je je gezonde gewoonte een dag niet uitgevoerd? Geen probleem. Bekijk wat het struikelblok was, vergeef jezelf en start de volgende dag opnieuw vol goede moed”, aldus Thomas. “Het is ook beter om iets te doen dan niets te doen. We hebben allemaal van die dagen waarom we het niet voelen. Op zo’n dag is het helemaal oké om maar één keer te squatten in plaats van de gebruikelijke vijftien keer”, weet Davy. “Mijn ochtendroutine duurde vanochtend één minuut. Nogmaals: maak het jezelf niet te moeilijk, zeker niet in het begin!”

'Never miss twice' is een van de gouden regels die Davy en Thomas hanteren.

Wat met slechte gewoontes?

Ik moet toegeven dat ik in het verleden, toen ik nog aan goede voornemens deed, vooral focuste op wat ik niet meer wilde doen. Doodnormaal, maar wel contraproductief, weet Davy: “Focus op het toevoegen van nieuwe, positieve gewoontes in plaats van energie te steken in het doorbreken van negatieve gewoontes. Dat gebeurt daarna automatisch. Kies er bewust voor om meer water te drinken in plaats van minder frisdrank. Het resultaat is hetzelfde, maar de gedachte is positiever.”

Welke healthy habit kies jij?

Geen idee waar jij moet beginnen? Geen nood! Samen met Thomas en Davy hebben we vijf healthy habits gecreëerd waar jij uit kan kiezen! Kies er ééntje. Zodra je deze gezonde gewoonte onder de knie hebt, kan je ‘m aanvullen volgens het principe dat we hierboven deelden. Om je nog een duwtje in de rug te geven, delen we hier een template die je kan delen op jouw social media. Zo houden we elkaar op de hoogte van onze progressie. Note: dit is geen wedstrijd, je kan alleen maar winnen.

HEALTHY HABIT 1/
Ik drink elke ochtend een glas water

Voeg er een snuifje zout en het sap van halve citroen aan toe. Dat zorgt voor een betere hydratatie en de toon om meer water te drinken is voor de rest van de dag gezet.

HEALTHY HABIT 2/
Ik oefen elke dag hoofdstand

Thomas is een hoofd- en handstand-pro. Op zijn Instagram-profiel legt hij je uit hoe jij als leek met hoofdstand kan beginnen. Ook voor gevorderden deelt hij tips!

HEALTHY HABIT 3/
Ik beweeg de hele dag door

Heb je een zittend beroep? Dan bestaat het gevaar dat je dagelijks uren in diezelfde verkrampte positieve zit. Gevolg: je voelt je stijf of kampt met nek-, schouder- of rugklachten. Zet een timer en beweeg elk uur minstens één minuut. Koppel daaraan een mobiliserende routine. Op Thomas’ Instagram-profiel vind je enkele voorbeelden van deze routines.

HEALTHY HABIT 4/
Ik kies dagelijks voor schermvrije me-time

Het is belangrijk om na een bepaald uur schermen te mijden. Daar vertelde Thomas al meer over in Bossy Magazine. Door dit te doen, zal je versteld staan van de hoeveel tijd die plots vrijkomt. Deze tijd kan je opvullen door schermvrije me-time. Je kan een boek lezen, koken, wandelen, mediteren, een gezelschapspel spelen of een goed gesprek voeren met je partner.

HEALTHY HABIT 5/
Ik neem wekelijks tijd om te leren

In realiteit werken veel meer ondernemers ‘in’ hun zaak dan ‘aan’ hun zaak. Dankzij deze healthy habit neem je elke week zo’n drie uur de tijd om iets bij te leren over een onderwerp dat je business doet groeien. Als je dit elke week doet, heb je aan het einde van 2021 maar liefst 156 uur  vrijgemaakt om bij te leren. Zorg ervoor dat het vergaderen van kennis een doel heeft en dat je ook tijd voorziet om je nieuwe inzichten te implementeren. Je kan je per kwartaal de vraag stellen: wat wil ik de komende maanden bijleren? Dit kan individueel of samen met je team.

Klaar om in 2021 te knallen? Tag @wearebossy in je template, we zijn benieuwd voor welke healthy habit jij gaat!

Wil jij je verder laten ondersteunen in het creëren van ene gezonde levensstijl, inclusief healthy habits op maat? Neem dan zeker contact op met Thomas voor een kennismakingsgesprek.

Beeld: Luke Chesser via Unsplash