We gaan met z’n allen hard. Vaak té hard. We kreunen onder de prikkels die we constant ervaren en bezwijken stilaan onder al ons ge-moet. Er is iets aan de hand met de geestelijke gezondheid van de Vlaming. De helft vreest zelfs een burn-out te hebben binnen de vijf jaar als ze zo verdergaan. Veerle Dobbelaere roept op tot adempauze.
1/ Start met singletasken
‘Als je twee konijnen najaagt, ontsnappen ze allebei.’ Stop vandaag met multitasken. Niet zo evident, want we krijgen zo veel prikkels tegelijk binnen. Bovendien hebben we onszelf wijsgemaakt dat multitasken onze productiviteit verhoogt. Geloof je dat echt? Ontdek het voordeel zelf en kies deze week één routinetaak uit die je met volle aandacht gaat doen. Wees je bewust van je sterktes binnen deze taak en voeg een element van plezier toe. Dit kan de locatie zijn waar je deze taak uitvoert, wat je drinkt of de muziek die je eventueel luistert. Zolang je maar bewust voor deze taak kiest en je helemaal stort op dat ene moment.
2/ Focus op je ademhaling
Onze ademhaling hebben we altijd bij en door slechts een paar minuten op onze ademhaling te focussen, kan onze dag er helemaal anders uitzien! Zet je eens drie minuten neer en adem diep in en uit. Geef je volle aandacht aan je ademhaling en voel je buik op en neer gaan. Voel de lucht die je opneemt en vervolgens weer uitademt. Observeer hoe het met je ademhaling gaat. Adem je snel en gehaast? Of net heel ontspannen? Niets moet, niets is goed of fout en je hoeft er niets aan te veranderen. Analyseer gewoon kort even hoe het met je gaat en wat deze drie minuten met je doen. Zijn drie minuten te lang? Start dan met één of twee minuten. Lees je hier graag meer over of heb je geen idee hoe je hier nu aan moet beginnen? Neem een kijkje op mijnademruimte.be voor meer informatie.
3/ Durf je te vervelen
Neem tijd om te ont-moeten. Stap even uit de ratrace van het leven en laat je gedachten afdwalen. Onze aandacht wordt nauw en selectief als we onder stress staan. Je open aandacht wordt echter gestuurd door het zorg- en kalmeringssysteem. Dit systeem is niet resultaatgericht. Je maakt ruimte voor wat zich aanbiedt. Voor gedachten, geluiden, geuren, gevoelens en beelden. Dan pas kom je in je creatieve zone. Thomas Edison had destijds al gelijk toen hij zei dat ideeën uit de ruimte komen.
Zin om vaker te onthaasten? Lees het volledige artikel met Veerle Dobbelaere in Bossy’s Teamwork Issue.
Beeld: Alyssa Strohmann via Unsplash