Het einde van het jaar is meestal een periode waarin je op de pauzeknop drukt. Je reflecteert over de stappen die je hebt gezet op en naast de werkvloer. Bovendien hol je nog om de laatste deadlines én kerstcadeautjes te halen. Hoe vind je rust in een periode vol kerstdrukte? Je ontdekt het hier. 

1/ Ontspan dankzij micromeditaties

Jutta Borms is holistisch arts, yogaleerkracht en medebezieler van Nog 9 Minuten samen met Hilde De Baerdemaeker en Evi Hanssen. Tijdens de kerstperiode geeft Jutta op maandag 19 december om 19.30 uur een ontspannende meditatiesessie zodat ook jij rust vindt tijdens de kerstvoorbereidingen. Twijfel je nog of mediteren wel écht een effect heeft? Onthoud dan dat zelfs vijf minuten mediteren een effect heeft op de structuur van je hersenen. Je kan je onder andere beter focussen, maar ervaart ook meer rust en positieve emoties.
Jutta_Bossy_Pukka

“Ervaar jij soms hetzelfde gevoel van overdaad? Kies er dan bewust voor om tussen de feesten tijd te spenderen in stilte.” 

– Jutta

Jutta’s tip om dicht bij jezelf te blijven tijdens de feestdagen: 
“Als hoogsensitief persoon word ik snel overprikkeld als er te veel in mijn dag ingepland staat. Lees: te veel mensen, to do’s, eten, lawaai, … Ervaar jij soms hetzelfde gevoel van overdaad? Kies er dan bewust voor om tussen de feesten tijd te spenderen in stilte, helemaal met jezelf. Trek je schoenen aan en ga wandelen. Observeer, mild en zonder oordeel, je lichamelijke gewaarwordingen: wanneer een voorbijganger goeiedag zegt of een paard naar je toekomt. Maar ook wanneer een auto je voorbijraast of wanneer je een telefoon krijgt van een ongeduldige klant…. Focus op je reactie en bedenk wat op dat moment extra aandacht en liefde verdient.”

2/ Reflecteer tijdens downward facing dog

Ben je op zoek naar meer ontspanning én heb je nog vraagtekens bij de term neerwaartse hond? Dan is het idee om een yogasessie met jezelf of een vriend(in) in te plannen. Goed nieuws, want dankzij Pukka hoef je niet lang te wachten op die eerste les. Ondernemer, osteopaat en gevierd yogaleerkracht Denies Du Mon verwent je op vrijdag 23 december om 20.00 uur met een rustgevende yogasessie. Wedden dat je na deze les inspirerende ideeën hebt voor je leven op en naast de werkvloer? 
Atelier Dumon_Bossy
© MORREC

Ik stap graag af van het lineaire idee dat tijd in te delen is in jaren en blijf dicht bij het cyclische van de natuur.”

– Denies

Denies tip voor minder druk en meer dankbaarheid:
“De eindejaarsperiode durft wel eens een heftige periode te zijn. Het is koud of nat, vroeg donker en we ervaren over het algemeen best veel druk om een jaar af te sluiten en een nieuw jaar te starten. Ik stap graag af van het lineaire idee dat tijd in te delen is in jaren en blijf dicht bij het cyclische van de natuur. Daarnaast hou ik persoonlijk van de achterliggende ideeën van verbinding tijdens deze periode. Ik probeer om me volledig te concentreren op samen zijn met wie je graag ziet en daar ten volle van te genieten, moment per moment. Die dankbaarheid doet me de dingen in perspectief zetten. Als een aanbod, vraag of to do hiermee niets te maken heeft en geen hell yes is, dan is het een hard no.”

3/ Verwen jezelf met kruiden 

De kracht van kruiden is niet te onderschatten. Zowel experten met geneeskundige kennis van traditionele geneeswijzen als andere professionals met een wetenschappelijke achtergrond zijn daarvan overtuigd. In een wereld waar stress en deadlines vaak de bovenhand nemen is het daarom belangrijk om te ontspannen. Verwen jezelf met een activiteit die rust garandeert. Denk maar aan een natuurwandeling, een goed boek of een inspirerende workshop van Pukka’s herbal ambassador Lily Joan Roberts. Op 28 december om 19.30 uur maakt Lily samen met jou een kruidendrankje met theekruiden. In ‘How to Make your own Hangover Potion’ leert ze je hoe je jezelf kan verwennen met thee en om van die eventuele katers af te komen. Tip: de sessies van Lily, Jutta en Denies zijn leuk om samen te doen met een vriend(in) of partner. 
Lily_Bossy

“Pas als mijn tas thee op is zet ik mijn gsm aan. Zo start ik mijn dag gebalanceerd en kan ik veel beter om met prikkels.”

– Lily

Lily’s tip voor meer balans: 
“Tijdens de kerstperiode merk ik hoeveel belang ik hecht aan mijn ochtendroutine. Dat houdt mijn hoofd en lichaam rustig en helpt me dichtbij mezelf te blijven. Ik begin mijn dag altijd met veel knuffels en een grote tas warme thee. Dan ga ik op mijn yogamat liggen om yoga of pilates te doen, ademhalingsoefeningen te doen en een paar minuten te mediteren. Na mijn meditatie volgt een warme douche die ik daarna een paar graden kouder zet, een beetje zelfzorg en vervolgens een voedzaam ontbijt. Pas als mijn tas thee op is zet ik mijn gsm aan. Zo start ik mijn dag gebalanceerd en kan ik veel beter om met prikkels.”

Deze drie Pukka-ambassadeurs organiseren drie verschillende online events om jou te verwennen met een moment van rust. De online events duren telkens maximaal één uur. De events zijn volledig gratis en kan je meevolgen via deze link. Geïnteresseerden kunnen de sessie live meevolgen of herbekijken op de accounts van de ambassadeurs of via @pukkaherbsbe op Instagram. Zal jij erbij zijn?

Omslagbeeld: Pukka