Is vakantie voor jou ook stiekem een beetje werken? En dan bedoelen we vooral: eindelijk tijd om je te verdiepen in die berg inspiratie! Er zijn heel wat boeken, video’s en podcasts die je als starter of volleerd girlboss kunnen helpen, maar niets zo motiverend als een andere vrouwelijke ondernemer. Toch? Wij verzamelden vijf leading ladies om mee te nemen op vakantie of voor tijdens je staycation.

1/ Pokerprinses Molly Bloom

We leerden haar onlangs kennen via de film Molly’s Game en bestelden meteen erna de gelijknamige biografie, uitgegeven in 2014. Het boek ligt alvast klaar voor onze zomervakantie, want de ijzersterke vertolking door Jessica Chastain deed ons vrouwelijk ondernemershart sneller slaan, ook al speelde ze het spel niet helemaal volgens de regels.

Molly’s vader wilde van zijn dochter een topskiester maken. De overwinningsdrang werd er van kleins af ingebakken en zou haar later – zo blijkt – nog goed van pas komen. Een nijdige valpartij, die ons naar de keel greep, maakte echter abrupt een einde aan de sportieve droom.

Maar Molly bleef niet bij de pakken zitten en werkte zich van cocktailserveerster op tot uitbaatster van de meest exclusieve underground pokertafel ooit. Onder andere Leonardo DiCaprio zou zijn kaarten op haar tafel hebben gelegd. Ze verdiende miljoenen, leefde een luxeleventje en stond na een hardhandig lesje met opgeheven hoofd recht. Haar vastberadenheid bracht haar naar de top tot de staat haar spelletje onder de loep nam.

2/ Instagram en Pinterest superster Bonnie Tsang

Creative director en fotografe Bonnie Tsang heeft een indrukwekkend aantal volgers op social media: meer dan 7 miljoen mensen laten zich inspireren door haar unieke esthetiek. Haar Instagram en Pinterest zijn niet alleen adembenemend, Bonnie Tsang bouwde een authentiek merk uit rond haar eigen talent. Zijn we een tikkeltje jaloers? Misschien, maar wel op een positieve manier.

The Futur – een must follow platform boordevol boeiende content, online cursussen en tools voor creatieve ondernemers – nodigde Bonnie Tsang uit voor een livestream van maar liefst anderhalf uur. Ze vertelt over haar persoonlijke groei, hoe ze echt niet van school hield en hoe ook jij een echte social media superster kunt worden. Nestel je op een comfortabele plek met een glaasje wijn en notitieboekje bij de hand, want dit gesprek zal je zeker en vast een boost geven.

3/ De moedige Katharine Graham

Hoewel Katharine Graham’s biografie voor het eerst werd gepubliceerd in 1997, verscheen de vrouw vorig jaar pas écht in ons jonge leven dankzij de film The Post. Haar autobiografie die een Pulitzer Prize won, is niet meteen luchtig leesvoer. Maar beginnen kan alvast met de film op een regenachtige zomerdag. Topactrice Meryl Streep vertolkt de hoofdrol – natuurlijk – met glans.

Katharine Graham was de eerste vrouwelijke krantenuitgever van The Washington Post. In 1971 bracht zij samen met Ben Bradlee de Pentagon Papers aan het licht. Het lijvige dossier onthulde heel wat verzwegen feiten over de Vietnamoorlog en werd door defensieanalist Daniel Ellsberg gelekt aan The Washington Post en The New York Times. Met een spannend relaas tot gevolg en zelfs een bezoek aan het Hooggerechtshof.

Katharine Graham groeide op als een timide vrouw binnen een steenrijke familie. Haar echtgenoot, vertrouweling van John F. Kennedy, pleegde na een golf van depressies zelfmoord. Katherine stond er nu alleen voor, maar overwon haar onzekerheid en evolueerde van tam vogeltje tot een charismatische leider die geschiedenis schreef. The Economist omschreef haar boek als ‘eerlijk, gevoelig en barstensvol humor’ dus misschien toch de moeite waard om in te checken.

4/ Girlboss Sophia Amoruso

Het boek #Girlboss van Sophia Amoruso, de vrouw achter online shoppingparadijs Nasty Gal, werd in een mum van tijd een succes. Van niet weten wat je wilt doen met je leven tot een internationaal mode-imperium leiden, een carrièreswitch om u tegen te zeggen. Of hoe het verkopen van vintage kleding via eBay life changing kan zijn.

Na het boek volgde de veelbesproken Netflix serie die zowel voor- als tegenstanders kende. Van ‘verwend nest’ tot ‘go-getter’, de meningen over haar personage – gespeeld door Britt Robertson – waren verdeeld. Het eerste seizoen eindigt op het moment dat Sophia haar webshop opent. Fans keken dan ook reikhalzend uit naar het vervolg. Helaas heeft Netflix de serie gecancelled.

Maar… Girlboss Sophia Amoruso haar verhaal is helemaal nog niet ten einde. Neem zeker je koptelefoon mee op reis, want de meer dan 100 interviews in haar wekelijkse podcast Girlboss Radio wil je een voor een luisteren. Sophie praat met ondernemende vrouwen over de lessen die zij hebben geleerd en hoe zij hun eigen grenzen hebben verlegd.

5/ Gentlewoman Penny Martin

Uitgevers Gert Jonkers en Jop van Bennekom, de mannen achter het stijlvolle magazine Fantastic Man, besloten in 2010 om een zusterpublicatie te lanceren. The Gentlewoman was geboren en ze konden geen betere hoofdredacteur kiezen dan Penny Martin. Een gerenommeerde schrijfster en curator, die in 2016 zelfs door de British Society of Magazine Editors bekroond werd voor haar werk bij The Gentlewoman.

Natuurlijk draait de inhoud van The Gentlewoman niet om Penny Martin, maar zij is wel verantwoordelijk voor de fijne selectie die dit magazine werkelijk uniek maakt. Het blad brengt diepgaande portretten van moderne vrouwen en een intelligente kijk op mode gecombineerd met vooruitstrevende journalistiek. Stijlvol, elegant, persoonlijk én powerful.

Het magazine verschijnt tweejaarlijks sinds 2010, dus er valt wel wat in te halen. Op de cover van de huidige editie schittert steractrice Allison Janney, die je onlangs nog kon zien schitteren in I, Tonya. Voor de prijs van één krijg je heel wat meer inspirerende vrouwen.