Sta je op een kantelpunt en wil je meer grip ervaren in je huidige leven? Dan is het nodig om tot stilstand te komen, weten schrijvers Els Boutte en Rilla Lysen. “Als je echter nooit stilstaat bij wat jij nodigt hebt in je leven om je beste leven te kunnen leiden, kom je uitgeput aan de eindmeet”, lezen we in hun boek ‘Content!’. Om dat te vermijden delen we drie mindsetoefeningen uit ‘Content’. 

#1 Neem het roer over 

Wat wil je in je huidige leven toevoegen of elimineren? Neem terug het roer over van je eigen leven en begin met het begin: waardebepaling. “Ontspan, adem, maak je hoofd leeg. Denk aan je musts, dingen die écht cruciaal zijn in je leven. Welke waarden komen naar boven? En wat is voor jou echt een no-go? Wat is een breekpunt voor je in je leven? Wat is volgens jou het tegenovergestelde van deze dingen? Zo ontdek je waarden die voor jou van belang zijn”, schrijven Els en Rilla.

Probeer dit eens… 

Kies een rustig plekje in huis waar je ongestoord kan denken over je waarden. Bepaal maximum zeven waarden en vertaal theorie (waarden) in praktijk (actie). Hou rekening met de manier van formulering dankzij Els en Rilla’s tips.

Formuleer je acties:
 • positief
 • altijd vanuit ik
 • in de actieve vorm
 • concreet

Heb je enkele waarden tot actie kunnen omzetten? Niets is officiëler dan ze zwart op wit neer te schrijven. Zorg voor een manier om je waarden, je leeregels visueel te maken. Teken, knip en plak, maak iets digitaal. Laat het werken voor jou en experimenteer.

cover content Els Boutte Rilla Lysen

“Draai je ontevredenheid, gekwetstheid of wat dan ook om in wat je in de plaats wil.”

– Els en Rilla

#2 Dromen, durven én doen

We durven onszelf klein te maken wanneer we dromen. Waarom? Er ontbreekt altijd iets zoals geld, steun, talent of durf. In de meeste gevallen blijven dromen daardoor ook dromen. Tijdens de coachsessies van Els en Rilla komen dit soort onderwerpen geregeld aan bod. Geen verrassing dus dat hun boek werd gevuld met oefeningen en inzichten om je lef en moed op te krikken. Onderstaande oefening doet je nadenken wat je leven zou kunnen zijn wanneer je meer risico’s durft te nemen.  

Probeer dit eens… 

Noteer een aantal dingen waar je bang van bent, die je spannend vindt of die je graag zou durven (doen). Stel jezelf (enkele van) deze vragen:

 • Als ik me hiervoor 110% zou geven, hoe zou dat eruitzien?
 • Wat zou er gebeuren als ik het wél durfde?
 • Waar ligt hierin mijn uitdaging? 
 • Wat zou ik doen als ik alle geld, tijd en energie van de wereld had?

#3 Zet een andere bril op

Vermijd je een moeilijk gesprek of ga je het aan? De meesten verkiezen de eerste optie met frustratie als gevolg. “We komen in de coachingspraktijk vaak mensen tegen die vinden dat de ander het initiatief moet nemen. Maar dat is het nu net: je kan de ander niet tot actie aanzetten, enkel uitnodigen. Je hebt enkel invloed op wat je zelf doet”, aldus Els en Rilla. “Kijk ook hier eens door een andere bril: misschien is de andere net zo aan het twijfelen als jij om je niet te kwetsen.”

Probeer dit eens… 

 • Draai je ontevredenheid, gekwetstheid of wat dan ook om in wat je in de plaats wil.
 • Doe je huiswerk: als jij al enkele ideeën op tafel kan leggen die beter zouden werken voor jou, is het veel gemakkelijk voor de ander om je tegemoet te komen. Je zal niet altijd je zin krijgen, maar ‘vooraf iets met me checken over dat specifieke project’ is veel meer behapbaar, actie-en oplossingsgericht dan ‘ik voel me genegeerd.’
 • Wat is voor de ander belangrijk? Wat heeft hij of zij nodig om zich veilig te voelen en bereid te zijn tot wederkerigheid?

Ben je klaar om je toekomst met de hulp van Els en Rilla uit te stippelen? Om de relatie met je partner, kinderen, collega’s en jezelf te verbeteren? Koop hier hun boek ‘Content!’.

Beeld: Averie Woodard via Unsplash