Praten doen we voortdurend, maar overtuigend communiceren vraagt meer skills. In het boek ‘Bij wijze van spreken’ leert Leen Pollefliet, hoofdlector Communicatie aan de UGent, je hoe jij pro in mondelinge communicatie kan worden.
1/ Voorbereiding is key
Een presentatie of gesprek goed voorbereiden is veel werk, maar betekent de helft van het succes. Stel jezelf de volgende vragen: welke informatie wil je overbrengen? Wie is je publiek? Waar zal het gesprek plaatsvinden? Hoelang kan je praten? Is het een formeel of een informeel gesprek? Pas wanneer je op deze vragen duidelijke antwoorden kan formuleren, is het tijd om aan de slag met de inhoud van je presentatie.
2/ Communiceer met woorden, je stem en je lichaam
De informatie die je wil overbrengen mag dan nog zo interessant zijn, met enkel woorden verloopt een gesprek in eenrichtingsverkeer. De eerste minuten van een ontmoeting bepalen je lichaamstaal en je stem voor 93% (!) de sfeer van het gesprek. “Als je blijdschap en vertrouwen uitstraalt, trek je positieve gedachten aan en zal de persoon tegen wie je spreekt zich uiteindelijk ook beter voelen”, schrijft Leen. Hoe kan je die overige 7% aan woorden en inhoud verbeteren? Articuleer, adem via je buik en vermijd dialecten en tussentaal. Je lichaamstaal hou je makkelijk onder controle door te soften.
Wat is soften?
Soften is een afkorting en staat voor smile, open, forward, touch, eye contact en nod. Vergeet jij voortdurend hoe je die correcte houding kan aannemen? Soften is de boodschap!
- Smile: creëer vertrouwen en enthousiasme met je mooiste glimlach.
- Open: zorg voor een open lichaamstaal. Je armen of benen sluiten is not done.
- Forward: richt je lichaam en je stem tot de luisteraar. Ga de connectie aan.
- Touch: raak je publiek. Dit kan met woorden, maar evengoed met een vriendelijk schouderklopje tijdens een gesprek.
- Eye contact: oogcontact is een doeltreffend instrument. Het toont interesse, connectie en openheid.
- Nod: knik als spreker en als luisteraar. Zo is je gesprekspartner zeker dat jullie op dezelfde golflengte zitten.
“Als je blijdschap en vertrouwen uitstraalt, trek je positieve gedachten aan en zal de persoon tegen wie je spreekt zich uiteindelijk ook beter voelen, door jou dus.”
– Leen Pollefliet
3/ Zorg ervoor dat je gezien wordt
Straal zelfvertrouwen uit en glimlach oprecht naar je publiek. Je enthousiasme zal de kamer vullen. Gebaren geven een extra betekenis aan je gesproken woorden. PS: vergeet je publiek niet te begroeten, dat kan in een stressmoment wel eens aan je voorbijgaan.
4/ Laat de kracht van de stilte spreken
Zwijgen doet wonderen. Neem af en toe een aantal seconden een adempauze. Je hoeft je tijdens deze momenten niet ongemakkelijk te voelen. Dan bestaat de kans dat je de stilte opvult met stopwoorden als ‘euh’ of ‘hmm’. Deze woorden zorgen voor afleiding bij de luisteraar. Daarnaast straalt een stopwoord onzekerheid uit en dat wil je vermijden. Laat de stilte er zijn, het zorgt voor rust in je hoofd en geeft het publiek de tijd om informatie te verwerken.
5/ Expressieve online meetings
Online vergaderen is ondertussen een vaste waarde in ons leven. Toch stoten we nog steeds op uitdagingen. Leen Pollefliet haalt ook deze nieuwe vorm van vergaderen aan in het boek. Haar gouden tip? Overdrijven mag! Doe online nog meer je best om expressief en enthousiast te klinken. Je wil je energie doorgeven aan je luisteraars, al zit je niet in dezelfde ruimte. Kijk in de lens wanneer je aan het woord bent en zorg dat je handen zichtbaar zijn zodat gebaren je woorden ondersteunen. Vanuit je slaapkamer een vergadering volgen zorgt al snel voor een informele sfeer. Draag daarom van kop tot teen formele kleding, zo voelt het gesprek meteen professioneler aan.
Leen Pollefliet garandeert dat jij de spreker wordt naar wie iedereen graag kijkt en luistert. Benieuwd naar meer inzichten? Koop hier het boek ‘Bij wijze van spreken’.
Beeld: Windows via Unsplash