Iedereen gaat er graag eens tussenuit, heerlijk weg van alles. Als zelfstandige reist je business vaak mee – of je dat nu leuk vindt of niet. Ben je ook zo iemand die tijdens een weekendje weg je laptop durft bovenhalen en de aperitief om zeep helpt? Gedaan met de sabotage van je vakantiepret. Beslis zelf hoeveel van je business je met je meeneemt.

De voorbereiding

Hoe zou je jouw vakantieperiode regelen als je echt niet kòn werken? Denk: geen internet, geen computer, geen papiertje groter dan een bierkaart. Bekijk je voorbereiding vanuit dat oogpunt, zo verplicht je jezelf om helemaal af te ronden. Een out-of-office-bericht is nog maar het begin. Denk ook aan volgende zaken als je je bureaustoel een tijdlang inruilt voor tapas en zand tussen de billen:

  • Mail je vaste klanten en contactpersonen bij lopende projecten bijvoorbeeld een maand op voorhand. Vraag hen of ze iets van jou verwachten vóór de datum van je terugkomst. Leg uit dat je weg zal zijn en dat je hen niet in de kou wil laten staan. Heerlijke mail om te krijgen als klant.
  • Maak een lijst van alles wat moet gebeuren vóór je verlof. Kies de vier meest dringende zaken en nummer ze. Werk af in volgorde. Lekker eenvoudig. De andere zaken op je lijst zijn leuk meegenomen.
  • Ik had het al over een afwezigheidsbericht voor je mails. Het is handig voor de lezer om te weten wanneer ze een antwoord kunnen verwachten. Vermeld dus de dag dat je terug in je inbox duikt. Plan deze maildag meteen in je agenda. En neen, dat hoeft niet de eerste dag na je vlucht terug te zijn. Laat wat ruimte om eens door de reisfoto’s te scrollen en drie machines was te draaien.
Bereid je vakantie voor alsof je die periode onmogelijk kan werken.

(Niet) werken op reis?

Hoe zou het zijn om helemaal niet te werken op vakantie? Alleen jij kan voelen of dat een goed idee is. Jij bent je eigen baas dus kies wat voor jou juist aanvoelt.

Niet werken op reis mag. Je bent vrij om te kiezen waar je je zelf goed bij voelt.

“Grijp je kans om écht te deconnecteren. Zeg nu zelf: hoe fantastisch is een vakantie zonder laptop?”

Wil je toch af en toe aan de slag zijn? Doe dan de dingen die je geweldig vindt aan je business. Door het dagelijkse runnen van de show verliezen we het leukste stuk soms uit het oog. Gebruik je vakantie om je passie terug aan te wakkeren. Trek foto’s van exotische outfits en spot inspirerende kleurencombinaties. Bedenk ideeën voor nieuwe projecten of blogs. Verdiep je in het personage van je ideale klant. Welke dingen vind je heerlijk om te doen, en hoe kan je dat op vakantie doen?

Denk aan je reisgenoten

Vergeet niet dat je reisgenoten ook een leuke vakantie willen. Als je het fijn vindt om even te werken, en je hebt daarvoor tijd nodig, spreek dat dan uit. Zeg wat jouw verwachtingen zijn en vraag naar de verwachtingen van de anderen. Ook kinderen reageren beter op “een uitstap alleen met mama of papa” als ze dat op voorhand weten en mee mogen beslissen wat er op die dag gebeurt.

Ga je alleen op reis? Ook dan kan het goed zijn om voor jezelf te beslissen wanneer je wat doet. Je hebt meer vrijheid om à la minute te kiezen, en dat kan gevaarlijk zijn. Je wil niet continu het gevoel hebben dat je zou moeten werken als je daar op dat moment geen zin in hebt. Maak afspraken met jezelf.

Spreek uit wat je verwacht en vraag wat de ander wil.

Ik ga op reis en ik neem mee

Je weet wat je wel en niet wil doen op reis qua werk en je maakte afspraken met je reisgenoten? Top. Help jezelf om je voornemens uit te voeren door alert te zijn bij het inpakken van je werkspullen. Neem enkel mee wat je écht nodig hebt. Neem dus niets mee vanuit het idee “stel dat ik plots zin krijg om aan mijn boekhouding te werken…”. Grijp je kans om écht te deconnecteren. Zeg nu zelf: hoe fantastisch is een vakantie zonder laptop?

Kies er bewust voor om een aantal dingen thuis te laten liggen.

Rosétje

Ik vind mijn business heerlijk. Niet alles, maar wel een groot stuk ervan. Zo zou het voor mij een straf zijn om niet te mogen werken, maar zou ik het ook verschrikkelijk vinden om facturen te maken op reis. Dus neem ik geen laptop mee (slik). Ik stop wel een interessant boek in mijn valies en een schrift om al mijn ideeën te kunnen neerpennen. Met de zon op mijn tevreden smoel en een rosétje in de hand. Kunnen we dan nu vertrekken alsjeblieft?

Beeld Biel Morro via Unsplash