Yoga Nidra, een vorm van begeleide meditatie, is misschien wel dé oplossing voor wie zich geregeld moe voelt. Maar wat is Yoga Nidra en hoe werkt het eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Slaap van de yogi

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Dit type yoga werd rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati – de oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Het principe van Yoga Nidra is eenvoudig. Je ligt op de yogamat in Savasana, zoals je aan het einde van je yogales misschien gewend bent. Maar ook in bed lig je helemaal goed, met een klein kussentje onder je hoofd en een deken over je heen. Vervolgens laat je je begeleiden tot volledige ontspanning. Je hoeft zelf dus helemaal niets te doen.

Yoga Nidra kan liggend op je yogamat of gewoon in bed, met een klein kussentje onder je hoofd en een deken over je heen.

Tussen slapen en wakker zijn

Tijdens Yoga Nidra activeer je de hersengolven die ook actief zijn wanneer je slaapt. Zo beland je in een diepe staat van lichamelijke ontspanning, terwijl je geest net helder en wakker blijft. Je zweeft als het ware ergens tussen slapen en wakker zijn in. Sommigen ervaren zelfs een soort van trance. Geoefende yogi gebruiken Yoga Nidra ook wel eens om intenties op te nemen in een diepere laag van hun bewustzijn. Daarvoor maken ze gebruik van visualisaties.

Tijdens een sessie Yoga Nidra laat je je begeleiden tot een diepe staat van ontspanning. Je hoeft zelf dus helemaal niets te doen.

Talloze voordelen

Ben je bijvoorbeeld ziek of heb je een lage weerstand, dan zal je lichaam zichzelf herstellen. Een paar keer per week een half uurtje is al voldoende. Bovendien zou Yoga Nidra PMS-klachten verminderen, je concentratie en creativiteit verhogen en de impact van slapeloze nachten beperken. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wie aan Yoga Nidra doet, belandt in een diepe staat van lichamelijke en geestelijke ontspanning.  Zodra de sessie is afgelopen kan je ofwel geheel ontspannen in een diepe nachtrust zakken, ofwel net helder en ontspannen aan de rest van je dag beginnen. Val je tijdens een gewone meditatie in slaap? Dat is bij Yoga Nidra juist helemaal oké.

Op Youtube en Spotify vind je verschillende Yoga Nidra sessies. Wij vinden House of Deeprelax een aanrader.

Ga jij het ook proberen? Laat het ons weten via Instagram.

Beeld: Sylvie Tittel via Unsplash

Val je tijdens een gewone meditatie in slaap? Dat is bij Yoga Nidra juist helemaal oké.