Na inspirerende workshops en een Instagram–community was het hoog tijd voor een uitbreiding: een boek. Net zoals de andere projecten van Anna Santens staat de connectie met lichaam en geest ook in ‘Juiced by Anna’ centraal. Lees hier hoe ze het schrijfproces ervaarde en welke toekomstplannen ze nog voor ogen heeft.

Anna, wat was je eerste reactie toen je wist dat je een boek mocht schrijven? 
Mijn eerste idee was let’s do this. Een receptenbundel van juices was meteen de insteek. Maar al snel stelde ik mezelf de vraag of een boek met enkel recepten voldoende was. Ik wilde naast de letterlijke recepten, ook figuurlijke recepten aanbieden. Denk maar aan inzichten die je levensstijl een boost geven. In dat opzicht kwam ik terug op zes terugkerende onderwerpen die nu de grote categorieën van mijn boek zijn: slaap, energie, een stralende huid, rust en ontspanning, beweging en stemming. Eens die thema’s een zekerheid waren, stelde ik mezelf de vraag hoe ik die onderwerpen praktisch en toegankelijk kon maken. Ik wil bij een smoothie of juice ook levensstijlrecepten aanbieden. Bijvoorbeeld: bij een recept had ik het idee om beweging erbij betrekken. Die spontane werkwijze zorgde ervoor dat je nu bij elk thema onder andere een reeks passende yogaoefening zal terugvinden. Eigenlijk heb ik zonder dat ik het wist een holistische setting gecreëerd. (lacht)
En laat holistisch nu een woord zijn dat bij je zaak past.
Klopt! Ik onderneem, schrijf en leef intuïtief. Zo ben ik! Ik beslis mijn projecten op buikgevoel. Wat ontstaat, ontstaat. Mijn boek is een verlengde van mijn mindset. 
Hoe heb je het schrijfproces ervaren? 
Als haat en liefde. Het was één van de moeilijkste professionele ervaringen. Schrijven vind ik een eenzaam en confronterend proces. Je moet jezelf continu motiveren en heruitvinden. Je dient in jezelf te geloven. Ik vond dat een serieuze uitdaging in combinatie met mijn pittige zwangerschap. Het ene moment ging het vlot terwijl er op andere momenten veel angsten en twijfels naar boven kwamen. Ik beleefde het schrijfproces van mijn boek als iets moeilijks maar niet als iets onmogelijks, anders zou ik hier niet zitten. (lacht)
Yoga by Anna_c_The Fresh Light_091
© THE FRESH LIGHT
“Mijn boek werkt echt als een spiegel, een eye-opener voor verschillende domeinen in je leven.”
– Anna
Het schrijfproces liep gelijk met je zwangerschap, wat inderdaad heel intens geweest moet zijn. Wat heeft je geholpen
Eén woord: motivatie. Het is niet dat er hier elke dag een paar cheerleaders naast mijn bureau stonden en me toejuichten met ‘Komaan, schrijf aan je boek!’. Zo’n ervaring moet je voor jezelf doen. Bovendien wordt het extra zwaar als je geen grip hebt op je eigen timing en gezondheid. In dat geval is het heel moeilijk om jezelf te motiveren. Een side effect is dat je jezelf beter leert kennen. Je leert omgaan met je angsten want je stelt jezelf voortdurend vragen als: ‘Wat gaan de mensen ervan vinden?’, ‘Wie ben ik om daar iets over te zeggen?’, ‘Is dit de goede timing?’. Als je durft kritisch én met zachtheid naar die angsten te kijken, leer je heel veel bij. Dankzij dit boek maakte ik major steps op vlak van persoonlijke groei en zelfontwikkeling.  
Is het boek in dat opzicht niet alleen een geschenk voor de lezer, maar ook voor jezelf? 
Exact. Ik schreef het boek niet alleen voor de lezer maar ook voor mezelf. We vergeten soms hoe simpel het leven is en maken het onszelf vaak onnodig moeilijk. Te moeilijk. Wat we denken neemt de bovenhand. Dit boek dient niet alleen als toolbox voor de lezer, maar ook voor mezelf. Ik schreef eerder al over onderwerpen zoals bewegen maar met ‘Juiced by Anna’ kregen die topics een extra dimensie. Mijn boek werkt echt als een spiegel, een eyeopener voor verschillende domeinen in je leven.
Je bent ondertussen mama geworden, hoe voelt dat? 
Een zwangerschap is een transformatieproces dat je meeneemt naar je business. Energie is kostbaar. Dankzij het boek en de baby ben ik daar nog bewuster over beginnen nadenken. Het is belangrijk dat als je energie geeft aan iets dat je daar ook een deel voor terugkrijgt. Ik zal daarom een aantal taken en projecten schrappen die me te veel energie vragen. Ik wil voortaan meer focussen op inspiratie. Ik stel me daarom vaker vragen als: ‘Wat gaat me dit opleveren?’ en ‘Klopt het plaatje?’. Tegenwoordig zal ik volmondig ja zeggen op een project terwijl dat vroeger een ja-nee-misschien was. Nu ik mama geworden ben, is het ja of helemaal niet. Blijkbaar staat je bullshitradar sneller aan als je een intuïtieve ondernemer en moeder bent. Je hebt geen ruimte meer voor wat je niet voedt. Dat is bij mij ook het geval. Ik voelde sneller aan wat klopt en wat niet. Die radar neem ik zeker mee in de volgende fase van mijn ondernemersverhaal. 
Wat is de volgende stap in je ondernemersverhaal?
Een boek lanceren is een eerste stap. Dat mag ik al afvinken! (lacht) Ik zou niet een boek kunnen schrijven en denken next’. ‘Juiced by Anna’ is mijn levenswerk. Ik sta helemaal achter dit duurzaam project. We gaan altijd nood hebben aan bijvoorbeeld een goede nachtrust en voldoende beweging. De inhoud zal daarom steeds relevant blijven. Ik heb veel tijd en energie in dit boek geïnvesteerd zodat het duurzaam en inspirerend blijft. Maar de theorie van het boek effectief toepassen in de praktijk is nog iets anders. Ik hoop dat mijn lezingen, workshops en retraites in dat geval als een katalysator kunnen werken. In mijn lezingen, workshops en retraites focus ik me op de zes thema’s van het boek. Ik wil met een nuchtere kijk mensen bewust maken van onder andere slaap, voeding, beweging en energie. Inderdaad, je zal niet altijd in alle zes topics stralen. Pick your battles. Op alles 10/10 scoren hoeft niet. Maar dankzij mijn nieuw aanbod krijg je de tools om de theorie in praktijk om te zetten. You can do this. 
Het boek ‘Juiced by Anna’ kan je nu bestellen via deze link. In het boek vind je 60 verfrissende recepten voor juices, smoothies én een gebalanceerde levensstijl. 
Beeld: The Fresh Light