Technologie heeft ervoor gezorgd dat we, waar dan ook, veel meer kunnen doen met veel minder moeite. En toch werken de meesten net langer dan ooit, met alle gevolgen vandien. Altijd bezig zijn mag er dan wel voor zorgen dat je je productief en zelfs succesvol voelt, het eist wel zijn tol. Grote kans dat het een negatief effect heeft op je gezondheid, je relaties en zelfs op je werk. Het mag dan gek klinken, maar je bent net productiever wanneer je gewoon helemaal niets doet… Content creator Lina ondervond het zelf.

Dodelijk efficiënt

Toen ik vorig jaar een langdurige opdracht in Parijs te pakken kreeg, was ik daar ontzettend blij mee. De opdracht zelf was inhoudelijk heel interessant, en er zijn tenslotte slechtere plekken om je centen te verdienen. De keerzijde was wel dat ik behoorlijk wat tijd zou gaan doorbrengen in hogesnelheidstreinen, taxi’s en hotels, tegelijk mijn professionele comfortzone zou moeten stretchen en ergens onderweg nog een sociaal leven en een huishouden met drie kinderen wou laten draaien. Om alle bordjes in de lucht te houden zat er dus niets anders op dan dodelijk efficiënt te worden.

Tussen Thalys en tijdverlies

Hoe dat in zijn werk ging? Ik sleepte mezelf op de meest godsonmogelijke uren uit de veren, rolde mijn valies naar het dichtstbijzijnde station, nam een trein naar Brussel-Zuid en ruilde die ginds in voor een veel sneller exemplaar naar de Gare du Nord. Van daaruit Uberde ik me doorheen de Parijse ochtendfiles naar kantoor, om me zo’n negen uur later op weg naar het hotel gewillig door de avondspits te laten verzwelgen.

Van al mijn tijd onderweg verspilde ik geen minuut: ik werkte extreem gefocust aan mijn presentaties, deed mijn administratie en tacklede heel mijn mailbox nog vóór het ochtendgloren. Ik deed mijn online betalingen, stuurde alvast een kaartje naar het thuisfront met de bpost app en zette en passant het boodschappenlijstje in onze gezinscloud up-to-date. Ik stuurde berichtjes naar familie en vrienden, las vakliteratuur op mijn e-reader, likete al het moois in mijn instagram feed en stortte me terloops nog op een wijncursus en een app om mijn talenkennis uit te breiden. Tijdverlies, c’est quoi?

charles-loyer-746028-unsplash

“Ik was zodanig relax dat ik per ongeluk de beste versie van mezelf was geworden.

Madonna

Ook al sliep ik bijzonder weinig en voelde ik me moe, ik ging als een speer en maakte mijn opdrachtgever heel tevreden. In plaats van vroeg te gaan slapen, doorkruiste ik stijf van de adrenaline de lichtstad en tokkelde in één of ander hip cafeetje nog tot in de late uurtjes verder op mijn laptop.

Het was op zo’n avond dat ik mezelf trakteerde in een gerenommeerde brasserie die duchtig wordt bezocht door de beau monde. Niemand minder dan een handvol Franse presidenten en Madonna vleiden hun beroemde derrières al neer in dezelfde zachte kussens als ik. Was het de verrukkelijke maaltijd, het schitterende interieur of het uiterst professionele en piekfijn uitgedoste personeel dat plots mijn aandacht zo opeiste? Ik had me nochtans echt voorgenomen om mijn A4-schrift, dat de hele tijd verwachtingsvol naast het tafelzilver had gelegen, ijverig te vullen met de nodige aantekeningen voor die belangrijke meeting van morgen. Maar in plaats daarvan ging ik helemaal op in het moment. Gelukzalig liet ik me meevoeren door het Franse geroezemoes en bestelde sans gêne nog een glaasje wijn.

De volgende dag werd ik wakker in lichte paniek omdat ik langs geen kanten was voorbereid op mijn vergadering, maar ach, het was niet anders. Tot mijn grote verbazing ging het erg goed, uitstekend zelfs. Het unpluggen de avond voordien had me zodanig relax gemaakt dat ik per ongeluk de beste versie van mezelf was geworden.

Verloren momenten

Menig neuroloog kan het bevestigen: als je jezelf toestaat om vaak genoeg eens helemaal niets te doen, dan geef je je brein de kans om ervaringen te verwerken, herinneringen vast te houden en het leerproces te stimuleren. Je stresslevel zakt, je geluksgevoel neemt toe, je wordt creatiever, neemt makkelijker beslissingen en – hou je vast – je wordt productiever. Ben je onderweg of moet je eens ergens wachten? Laat je smartphone dan gewoon links liggen. Zulke momenten zijn namelijk prachtige opportuniteiten om de nobele kunst van het nietsdoen te gaan toepassen.

En wie zich afvraagt of ik dan gestopt ben met mijn efficiënte business-on-the-go hacks: hoegenaamd niet. Maar ik doe al veel vaker heel bewust helemaal niets. Al mijn apps en mailboxen stop ik al eens gemakkelijker in mijn handtas dan in mijn hoofd. En verloren momenten laat ik met plezier verloren momenten zijn. Neem het maar van me aan: die Madonna is zo gek nog niet.

Beeld header: Nil Castellví 
Beeld quote: Charles Loyer