“Is het al december? Hoe kon dat zo plots gebeuren?” Met die onrustwekkende gedachte ren je van to-dolijst naar deadline en plof je vervolgens kapot onder de kerstboom neer. Stress vermijden is de boodschap! Of toch niet? Content creator Lina zocht het uit.
Publieke vijand nr. 1
Stress is slecht voor je. Je krijgt er een hele resem gezondheidsklachten door, van nekpijn tot hoge bloeddruk, van migraine tot depressie en zelfs gênante spijsverteringsproblemen. Stress kan je leven gevoelig verkorten en zou zelfs een significante doodsoorzaak zijn. We vinden het met z’n allen dus heel normaal om het fenomeen stress te demoniseren en uit volle macht te vermijden of voorkomen. “Ontstressen” is een fulltime job en daar spelen marketeers en commerciëlen gretig op in. Maar het tij is langzaam aan het keren. Met dat vermijdingsgedrag rijden we onszelf regelrecht de vernieling in, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Vermijden is lijden
Wat kan er dan in godsnaam zo verkeerd zijn aan stress vermijden? Het was gerenommeerd gezondheidspsycholoog Kelly McGonigal die dit schokkende onderzoeksresultaat openbaar maakte. Jarenlang stond McGonial op de barricades en overtuigde ze de wereld ervan dat stress vermeden moest worden om lang, gelukkig en gezond te leven. Maar wat bleek? Het is niet de stress op zich die nefast is, maar het geloof dat stress schadelijk is, dat ons met de eerder vermelde gezondheidsklachten opzadelt. Anders gezegd: er sterven meer mensen door het geloof dat stress slecht voor hen is, dan door de eigenlijke stress. Geloven dat stress schade toebrengt, vormde volgens het onderzoek zelfs de vijftiende meest voorkomende doodsoorzaak in de Verenigde Staten.
Kelly’s keuze
Je kan je voorstellen dat McGonigal zich erg schuldig voelde na haar jarenlange kruistocht tegen stress. Daarom koos ze ervoor om het geweer van schouder te veranderen. Haar missie? Mensen niet langer van stress afhelpen, maar hen er net beter in maken. Je lichaam gelooft wat jij denkt. Als jij denkt dat stress je ziek maakt, gaat je lichaam daar in mee. Het is dus beter om je bewust te zijn van de stress-signalen, zoals een verhoogde hartslag of scherpere waarnemingszin, en te beseffen dat je lichaam je hiermee precies helpt om de uitdaging aan te gaan. Fysiek geeft dat een heel andere en veel gezondere beleving van het fenomeen stress.
De sleutel
Maar is het nu echt zo eenvoudig? Gewoon je lichaam wijsmaken dat stress je helpt om je doel te bereiken? Ja en nee. De theorie werkt op één voorwaarde: dat je jezelf niet voor de gek houdt. Wanneer je iets doet wat je graag doet, mag je er echt wel op vertrouwen dat je lichaam het nodige zal doen om optimaal met de bijhorende stress om te gaan. Doe je consequent zaken die indruisen tegen jouw waarden of doelen? Of is je job niet heel stressvol, maar doe je hem wel tegen je zin? Dan werkt dit mechanisme minder goed en zal het op termijn toch de klassieke stressklachten in de hand werken. Eén van de sleutels tot goed stressmanagement is dus weten waar jij warm van wordt en voluit die richting uitgaan. Zelfs als dat een stressvolle richting is, mag je erop vertrouwen dat je lichaam je zal helpen om hiermee om te gaan.
Laat stress dus maar in je voordeel werken, en geef de kroketten nog eens door.
Beeld: Lindsay Henwood via Unsplash