Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien beste lessen. Hoog tijd om eens een man aan het woord te laten in deze populaire rubriek. Vandaag aan de beurt: Stijn Vanden Bossche, co-founder van Bosh & Bordon. 

1/ Voed het kind in jezelf

Mijn dochter leert me dagelijks hoe wonderlijk de wereld is. Van haar eerste sneeuwvlokken die het gras wit doen kleuren tot de diepgaande (weliswaar eenzijdige) gesprekken die ze met onze kat probeert te voeren. Ze maakt zich niet druk om alledaagse zaken zoals deadlines of btw-aangiftes, maar geniet ten volle van elke dag,  het liefst met de mensen die ze graag ziet. Ze leerde me kleine Stijn van vroeger opnieuw kennen, die blij wordt van kleine dingen, zijn fantasie gebruikt en eens gek kan doen. 

2/ Doe het voor jezelf

Tot mijn dertigste voelde ik vaak de nood om me aan anderen te bewijzen. Tot ik mezelf de vraag stelde: wie moet ik nu eigenlijk trots maken? Mijn ouders, echtgenoot, kind…?
Een van de inzichten die ik kreeg op tram 3 is dat dit eigenlijk maar twee mensen zijn. Enerzijds je achtjarige zelf. Ben je momenteel iemand waar hij of zij trots op zou zijn? Een persoon om naar op te kijken? Anderzijds je tachtigjarige zelf. Leid je het leven dat je altijd al wou of zijn er nog veel zaken waar je spijt van hebt?

3/ Wees dankbaar

Een van mijn dagelijkse vaste routines gaat als volgt: het moment dat mijn hoofd mijn hoofdkussen raakt, sluit ik voor één minuut mijn ogen en overloop ik mijn dag. Ik focus daarbij op de momenten waarvoor ik dankbaar ben: van grote successen tot kleine geluksmomenten. Dankbaarheid oogst tevredenheid en werkt daarbij nog eens besmettelijk. Iedereen heeft enorm veel zaken om dankbaar om te zijn, maar soms is het gemakkelijker om op het negatieve te focussen. Door het een van mijn atomic habits (kleine, eenvoudige gewoonten die de basis vormen voor grotere veranderingen in ons leven, n.v.d.r.) te maken net voor het slapengaan, probeer ik om niet in deze valkuil te vallen.

4/ Stel grenzen en leer nee zeggen

Het probleem met gevers is dat ze niet kunnen stoppen met geven. Het probleem met nemers is dat ze niet kunnen stoppen met nemen. Als een people-pleaser was en is dit een van de grootste lessen die ik leerde. Het voelt onnatuurlijk om nee te zeggen in bepaalde situaties, maar het geeft me enorm veel vrijheid. Jezelf op de eerste plaats zetten is niet per se egoïstisch, maar een teken van zelfzorg.

5/ Communiceer verbindend

Verbindende communicatie is een doel dat ik nastreef, zowel met mijn collega’s, vrienden, vrouw als dochter. Het maakt moeilijke gesprekken eenvoudiger en leidt altijd tot de meest optimale oplossing voor beide partijen. Iedereen heeft zijn eigen waarheid en soms lijken deze waarheden haaks op elkaar te staan. Door te zoeken naar de gemeenschappelijke elementen in plaats van te focussen op de verschillen, leg je automatisch een bodem voor diepgaande connecties.

6/ Leer uit je fouten

Iemand die nog nooit een fout heeft gemaakt, heeft nog nooit iets nieuws geprobeerd. In dualiteit gaat falen altijd samen met succes en in die zin transformeer je sneller naar succes door te leren uit je fouten. Je fout aan jezelf en anderen toegeven is daarin de eerste stap. Een (werk)cultuur waar je fouten kan maken, zorgt vaak voor innovatie en versnelde groei.

7/ Kwaliteit boven kwantiteit

De hoeveelheid geld op je spaarrekening verschilt van persoon tot persoon, maar iedereen beschikt over dezelfde hoeveelheid tijd per dag. Een rijk leven staat voor mij gelijk aan hoe je dat laatste invult. Ik probeer zoveel mogelijk momenten te creëren met mijn gezin, vrienden, familie en collega’s, want tijd kun je niet terugkrijgen. Zulke momenten bewust beleven zorgt voor een verhoogde levenskwaliteit. Mijn levensmotto: “Er is tijd en er is priori-TIJD”.

8/ Doe aan zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling is ongetwijfeld de sleutel tot geluk en succes. Aan jezelf blijven werken en graven naar de diepten van je ziel is soms confronterend, maar altijd bevrijdend op de lange termijn. Het valt me op dat meer en meer mensen investeren in persoonlijke ontwikkeling en hopelijk zet deze trend zich verder. Het maakt mensen sterker, vernietigt oppervlakkige gesprekken en zorgt voor authenticiteit.

9/ Omring je met de juiste mensen

Je ziet je collega’s meer dan je partner en kinderen. Zorg er daarom voor dat je gelukkig bent op je werkplek. Ik ben heel dankbaar dat ons kantoor ook aanvoelt als thuiskomen met fantastische mensen. Je partner en vrienden zijn mensen die je gemakkelijker kan kiezen. Ik ben gezegend met een warm gezin en vriendenkring.

10/ Je gezondheid op de eerste plek

Ook al heb je initieel 337 problemen, als je daarna een gezondheidsprobleem hebt, heb je er eigenlijk maar een… Gezondheid is het meest vanzelfsprekende aspect in ieders leven, want je staat pas echt stil bij je eigen sterfelijkheid wanneer er iets flink mis is. Zorg dus voor je lichaam, beweeg en slaap genoeg. Hoewel ik weet hoe belangrijk deze zaken zijn, moet ik hier zelf ook meer aandacht aan besteden.
Meer Stijn? Volg hem via Instagram 
Beeld: Ben De Cock van Fotopia.