Als het op een planning maken aankomt, zijn er drie grote valkuilen waar het bij de meeste ondernemers mis gaat. Die planning maken lukt allemaal wel, maar hem halen is een heel ander verhaal. Herken jij één – of misschien meerdere – van deze drie valkuilen?

1) Een te strakke planning

We beginnen meteen met de meest voorkomende fout. Je neemt je voor dat je nu écht volgens een planning gaat werken en in je enthousiasme plan je alvast een paar maanden vooruit waarin je stuk voor stuk je doelen afvinkt. “Dit lukt me wel als ik echt even hard aan de slag ga”, denk je. Vervolgens loop je binnen een week al achter op (het insane) schema en gooi je de hele planning maar in de prullenmand. Niets is demotiverender dan dat! Wees daarom heel realistisch in wat je op een dag kunt doen. Denk niet wat je zou willen doen op een dag, maar wat nu op een gemiddelde dag haalbaar is. Geef jezelf dus wat ademruimte in je planning! Als je méér af krijgt dan je had gepland, voel je je een stuk prettiger dan wanneer dat net minder gedaan krijgt die dag.

2) Geen ruimte voor chaos

Wacht, chaos? We maken toch juist een planning om structuur te krijgen? Dat klopt. Maar het is belangrijk om in elke planning een beetje ruimte voor het onverwachte te houden. Orde en chaos gaan namelijk hand in hand. Alleen maar orde of alleen maar chaos bestaat niet. Er is orde in elke chaos en andersom 😉 Door ruimte voor chaos in je planning te houden, reserveer je tijd voor onverwachte mailtjes of een ongeplande call van een klant. Er komt namelijk altijd wel iets onverwachts op je bord.

3) Te ver vooruit plannen

Geloof mij, ik ben verzot op plannen. Ik vind dat het noodzakelijk is als jij je bedrijf serieus wil nemen. Maar er is ook zoiets als te veel plannen. Al voor het hele jaar voor elke maand, week en dag vooruit plannen wat je gaat doen, is een van de meest gemaakte fouten. Zeker als ondernemer gebeurt het namelijk wel eens (wat zeg ik, regelmatig!) dat je niet helemaal het pad bewandelt wat je in eerste instantie bedacht had. Zoals je ongetwijfeld met me eens bent, is ondernemen geen rechte lijn van A naar B, maar een kronkelweggetje met vele zijpaden. Als je te ver vooruit plant, kan het gebeuren dat je halverwege je schema besluit om eerst aandacht aan een ander project te besteden waardoor je hele planning weer in het water valt. Zonde van de tijd die je erin hebt gestoken! Maak voor max. 3 maanden een gedetailleerde planning en reflecteer onderweg. Indien nodig stel je bij.

Welke van deze drie valkuilen herken jij? Laat het me weten in de reacties of via mijn Instagram @hashtag.lifegoals!

 

Foto: STIL via Unsplash