Is het glas voor jou halfvol in plaats van halfleeg? Dan heb je een streepje voor. Wie positief in het leven staat, bereikt doorgaans meer. En het is nog wetenschappelijk te verklaren ook. Content creator Marthe wilde hier graag het fijne van weten en dook de literatuur in. Haar tips deelt ze graag met jou.
Negatief geprogrammeerd
Ga jij vaak uit van een negatief scenario om toch maar niet teleurgesteld te worden? Daar bestaat een logische verklaring voor. De mens is van nature voortdurend op zijn hoede voor gevaar. En laat ons eerlijk zijn: het vraagt heel wat kracht en moed om te durven hopen op het beste. Maar wist je dat wat we denken niet alleen bepaalt hoe we ons voelen, maar ook wat er in ons lichaam gebeurt?
Wetenschappelijke verklaring
Een voorbeeld: iemand uit je omgeving is flink verkouden. Denk je de hele dag ‘help, morgen heb ik het ook te pakken,’ dan is de kans groter dat je inderdaad gaat snotteren. De wetenschap verklaart het als volgt: denk je iets op een bepaalde (intense) manier, dan kunnen je hersenen dit als werkelijkheid beschouwen en zullen ze bepaalde processen in je lichaam activeren. Geen paniek, niet elke gedachte leidt automatisch tot een reactie. En ziek worden heeft uiteraard ook met heel wat andere factoren te maken.
Mentaal spieren kweken
Gelukkig werkt het ook omgekeerd, en dan wordt het pas echt interessant. De voorbije jaren werd de impact van gedachten op het lichaam op heel wat manieren onderzocht. Er bestaan intussen honderden experimenten met verbazingwekkende resultaten. Zo kreeg een groep mensen een gips om de arm en de opdracht om hun armspieren uitsluitend ‘mentaal’ te trainen. Het resultaat: ze kweekten evenveel spiermassa als de controlegroep die een echte training volgde. Opmerkelijk, toch? Onderschat uiteraard het belang van trainen en bewegen niet!
Positieve affirmaties
Je leven veranderen door anders te denken? Volgens sommige experts kan het inderdaad, maar het is hard werken. Je dagelijkse denkpatroon bijsturen is alvast een mooi begin. Nog beter is het om positieve gedachten luidop uit te spreken (bij voorkeur voor de spiegel) of ergens te noteren. In het begin voelt dat misschien wat geforceerd en je zal onvermijdelijk op weerstand stuiten. Maar wie doorzet, traint zijn hersenen en zal merken dat het steeds makkelijker wordt om negatieve gedachten(patronen) om te buigen.
Meditatie en visualisatie
De echte pro’s gaan nog een stap verder. Je gedachtepatronen en overtuigingen veranderen, werkt het best in meditatieve toestand. Dan krijg je immers toegang tot je onderbewuste brein en dat is waar het echte werk gebeurt. Ook visualisatie is een sterke tool die topsporters en andere high performers vaak gebruiken. Door je een toekomstige situatie of prestatie op een bepaalde manier voor te stellen, ervaren je hersenen ze als realiteit. Het gevolg? Je hersenen geven je lichaam de nodige signalen om deze werkelijkheid te realiseren.
Zelf aan de slag
Wil je hier graag meer over weten? Boeken als ‘You are the placebo,’ van Dr. Joe Dispenza en ‘Mind to matter’ van Dawson Church vormen een uitstekend begin voor wie graag zelf op onderzoek uitgaat. Deze auteurs koppelen wetenschappelijke inzichten aan fenomenen die tot nu toe vooral in de spirituele wereld thuishoorden. Daarnaast geven ze ook heel wat praktische tips en begeleide meditaties mee. Het is niet altijd makkelijke lectuur, maar er gaat gegarandeerd een nieuwe wereld voor je open. En misschien mag je jezelf dan binnenkort tot de positivo’s rekenen!
Laten we positief blijven, zeker in deze moeilijke tijden!
Beeld: Priscilla Du Preez via Unsplash