Bij Bossy zijn we steeds benieuwd naar hoe anderen het klaarspelen. Zoals het combineren van drie jobs en twee kinderen bijvoorbeeld, of het bewaken van een goeie balans tussen werk en privé terwijl je als freelancer werkt. Femke, Liene en Pahola geven je een inkijk in hun drukke agenda’s. 

Femke kan dankzij het freelancen een betere balans creëren 

Femke omschrijft zichzelf als “een fervent stukjestikker voor zowel print als online”. Haar passie voor tekst en content leidde tot de opstart van haar eigen zaak in 2015. Sinds dat moment is ze freelance editor voor onder meer Apple en Cosmopolitan. Ondanks haar variërende job, houdt Femke zich aan een goeie dagplanning. “Mijn werkdag start meestal om negen uur en eindigt ten laatste om half zes. Ik ben daar heel strikt in, net als in het feit dat avonden en weekends heilig voor me zijn. Als het kan, hou ik die momenten ook echt vrij”, vertelt ze. 

Femke Kamps Bossy
© MARISKA VAN DER HAVEN

“Het is belangrijk om te kijken naar je eigen ritme: wanneer ben je het meest productief?”

– Femke

Planning is iets essentieels voor Femke: “Ik maak een weekplanning op in Google Calendar en sluit elke werkdag af door die te overlopen en een planning voor de volgende dag op te maken. Wat heb ik vandaag gedaan? Wat moet ik deze week zeker nog doen? Op die manier sluit ik mijn werkdag goed af en kan ik mijn werk iets gemakkelijker loslaten. Om dit vlot te laten verlopen, is het belangrijk om te kijken naar je eigen ritme: wanneer ben je het meest productief? Ik ben bijvoorbeeld ’s ochtends veel productiever dus de klusjes die het meeste denkvermogen van me vragen, plan ik altijd op dat moment in. Het meer uitvoerende werk zoals fotograferen of foto’s bewerken, plan ik dan in voor de namiddag.”

Liene gelooft in tijd voor haar werk, gezin én zichzelf 

Na elf jaar waagde Liene de stap naar fulltime zelfstandig zijn. Onder de noemer ‘Vizien’ dompelt ze mensen onder in de wereld van make-up en haarstyling en leert ze hen hoe ze het beste van zichzelf in de kijker kunnen zetten. En dan is er ook haar passie voor schilderen en het creëren van leuke illustraties. Doe daarbij twee jonge kinderen en je merkt meteen dat plannen geen overbodige luxe is. 

“Werken als freelancer is prettig maar pittig,” begint Liene. “Het belangrijkste punt, zijnde planning, is in mijn geval zowel een voor- als nadeel. Ik werk namelijk op basis van een dagplanning omdat opdrachten vaak last-minute zijn. Daardoor moet ik zeer creatief met mijn agenda omspringen en heb ik nooit een vast schema. En met een gezin is dat een nadeel. Maar ik probeer er het plezante van in te zien: mijn job bezorgt me heel leuke projecten. En als ik dan eens een weekend aan het werk ben geweest, kan ik tijdens de week momenten met mijn kinderen inplannen. Dan ga ik hen bijvoorbeeld eens ophalen van school.” 

Liene Bossy
© CHARLOTTE DELANGHE

“Het zal altijd een oefening blijven om een goede balans te vinden tussen werk en privé maar ik blijf focussen op de positieve dingen die beide met zich meebrengen.”

– Liene

Dat Liene haar man ook zelfstandig is, maakt de puzzel soms niet zo evident. “Ik moet toegeven dat ik in het begin schrik had voor hoe we het allemaal gingen doen. Je moet namelijk allebei heel flexibel met je agenda omspringen. Daarnaast willen we andere mensen ook niet belasten met onze drukke planning. We hebben zelf voor een gezin gekozen en willen er zelf de verantwoordelijkheid voor nemen. Bovendien zijn er wel wat kleinkinderen in de familie. We willen niet wekelijks beroep doen op onze ouders. Gelukkig hebben we voor de knelmomenten een geweldige babysit die al even flexibel met onze agenda omspringt als wij! (lacht) Maar het is niet evident, nee. Zeker niet wanneer de kindjes ziek zijn. Het zal altijd een oefening blijven om een goede balans te vinden tussen werk en privé maar ik blijf focussen op de positieve dingen die beide met zich meebrengen.”

Benieuwd naar meer inzichten van Femke en Liene? En naar het verhaal van Pahola? Bestel hier Bossy’s Planning Issue. 

Beeld Liene: Charlotte Delanghe