Werk je hard, maar geraak je maar moeizaam vooruit? Dan is de kans groot dat je to do’s meesleept uit gewoonte. Tijd om even te pauzeren en je automatische piloot uit te schakelen. Coach V. helpt je kritisch te kijken naar je gewoontes om zo meer geluk te ervaren.

Mails, was, meetings… We hebben de gewoonte om niet na te denken en gewoon te doén. Hierdoor voeren we vaak reactief uit wat op ons pad komt. Die taken moeten immers gedaan worden, of dat denken we toch. Maar wist je dat daar risico’s aan vasthangen? Blijven gaan zonder een pauze, zorgt ervoor dat je geen zicht hebt op waar je precies naartoe werkt. Het is net alsof je tijdens een trektocht naar de weg voor je voeten tuurt. Je geniet niet van de omgeving en bovendien heb je geen enkele garantie dat je uitkomt waar je wil zijn.

Een pauze, en stilstaan bij wat (niet) werkt, levert een schat aan informatie op.

Als je hard werkt, en maar moeizaam vooruit geraakt, is de kans groot dat een pauze op z’n plaats is. En dat je dat niet doorhebt omdat je focust op het tackelen van je eindeloze to-dolijst. Een pauze, en stilstaan bij wat (niet) werkt, levert een schat aan informatie op. Hierna heb je weer perspectief op wat belangrijk is, wat je gelukkig maakt en welke taken je aandacht niet verdienen.

Automatische piloot

We slepen heel wat to do’s mee uit gewoonte, of omdat het zo hoort. Je beantwoordt bijvoorbeeld de vragen van je klanten persoonlijk. Dat was logisch in het begin, toen je maar een paar klanten had. Intussen is je klantenbestand gegroeid en ben je het blijven doen. Want geeft dat niet net die personal touch waar je voor staat? Bovendien blijf je die starter begeleiden, ook al volgt ze je advies nooit op. En net voor je in bed kruipt, check je nog eens je mailbox en je social media. Allemaal niets mis mee, hoor ik je denken. Dat is waar. Maar veel van die dingen voeren we in op een moment dat het goed voelt, en we kijken nooit meer terug. Tenminste: niet met een kritische blik terwijl we ons afvragen of het nog wel goed voelt. Het is net zoals je de zolder vult met oude spullen, zonder jezelf ooit nog af te vragen of die spullen de bergruimte nog wel waard zijn. In je leven is dat net zo.

Durf je tijdsvretertjes te zien voor wat ze zijn en wijs ze de deur.

Nieuwe opportuniteiten worden on hold gezet omdat je (liever) tijd besteedt aan het handmatig aanpassen van elk verkoopsfactuur. Klopt dat nog voor jou? Durf kritisch kijken naar de taken en gewoontes die je meesleept. Welke verdienen geen plek meer in je agenda? Misschien wil je ’s ochtends liever gaan wandelen dan een uur langer in bed te blijven liggen? Of kan je van die dagelijkse boodschappenrush een wekelijks shopmoment maken? Durf je tijdsvretertjes te zien voor wat ze zijn en wijs ze de deur.

Benieuwd naar meer inzichten over dit onderwerp? Bestel Bossy’s Network Issue, want in dat magazine geeft coach V. je meer handvaten.

Beeld: Joel Muniz via Unsplash