Elisabeth Leenknegt heeft een grote drive om haar high-end juwelenmerk Elisa Lee groots te maken. Toch drukt ze nu regelmatig en bewust op de pauzeknop. “Ik heb de indruk dat het vaak foutloopt in stressvolle periodes, daar moest ik iets aan doen.”

Werk letterlijk loskoppelen

Oorspronkelijk verbouwden we een oude zeep- en zoutziederij jarenlang tot woonhuis en atelier”, gaat Elisabeth van start. Al ondervond ik al snel een groot nadeel: ik kon mezelf in het werk verliezen omdat mijn atelier zo dichtbij was. Ik zag overal werk liggen. Zo kon ik het soms niet laten om tijdens mijn tocht naar het toilet toch nog iets af te werken. Mijn man en ik wilden onze werklust temperen. Die letterlijke scheiding van werk en privé was onze prioriteit. Jaren geleden had ik andere noden. Toen ik met mijn label begon, vond ik het heerlijk dat ik zoveel kon thuiswerken. In die periode kon ik tot vier uur ‘s nachts doorwerken, geen man of kinderen die me tegenhielden. (lacht) Ik vond het heel leuk dat ik me zo hard in mijn zaak kon vastbijten. Maar ik moest mijn leven anders inrichten. Mijn atelier loskoppelen van onze woning was een noodzaak. Al snel werden mijn man en ik verliefd op een schoon boerderij op vijf minuten van onze fabriekswoning. (lacht) Dat betekende dat we opnieuw moesten verbouwen. Maar goed, voor je de grote bevrijding hebt, moet je doorbijten. Dat is met ondernemen niet anders.

Meer natuur en minder afleiding opzoeken

Naarmate je ouder wordt, weet je beter waar je nood aan hebt”, gaat ze verder. Ik ben nog altijd verliefd op Gent, maar merk dat ik in deze fase van mijn leven rust vind door een andere omgeving. Als ondernemer heb ik een grote drive en veel energie om te werken. Door de jaren heen heb ik geleerd dat volheid mijn grootste valkuil is. Ik heb de neiging om meerdere to do’s tegelijk aan te pakken, maar daardoor raak ik vaak verstrikt in te veel van alles. Net daarom heb ik nood aan stilte. Waar we nu wonen is er weinig afleiding. Er zijn geen bioscopen, niet veel voorstellingen of gezellige cafés in de buurt. Die rust zorgt voor veel ademruimte en inspiratie. Ik word heel creatief van de rust en natuur. Zo waren we onlangs op surfvakantie met het gezin en dan heb ik meteen zin om drie collecties te lanceren. (lacht) 
Elisa Lee
Elisabeth's rechterhand Sylvie en haar gezin zijn ook modellen voor Elisa Lee's nieuwe familiecollectie © FRANKIE AND FISH
“Ik heb het geluk dat ik me mag omringen met mensen die werken alsof het voor hun eigen zaak is.”
– Elisabeth 

Regelmatig stoom afblazen

“Met enkele ondernemende vriendinnen heb ik een WhatsApp-groep met de naam ‘de Wilde Vrouwen’. We hebben allemaal een eigen zaak en een drukke agenda. Toch willen we maandelijks samen ontspannen. We zijn al serieus uit onze comfortzone gegaan. Wat begon met een een bezoek aan de hamam is ondertussen een ademhalingssessie en een namiddagje zweethut geworden. Af en toe genieten we van een terrasje met een Aperol. Dat moet ook kunnen. (lacht) Ik krijg enorm veel energie van die activiteiten. Het haalt stoom van de ketel en zorgt voor verbinding met mensen waarbij ik me veilig voel. Soms praten we over luchtige onderwerpen, andere keren zijn onze gesprekken eerder intense therapiesessies. We hebben allemaal onze eigen uitdagingen en worstelen met werk, ziekte of balans. Ik vind het mooi dat we die kwetsbare kant van onszelf durven delen. Daarnaast luister ik geregeld naar podcasts die de druk wat wegnemen zoals ‘Tater bij de wijn’. In deze podcast hebben Elisabeth Lucie en Paula het over alledaagse situaties. Hun afleveringen gaan over relativeren en over herkenbare situaties met de nodige dosis humor. Ik vind het een absolute lifehack. Verder heb ik enorm veel gehad aan het boek ‘Zelfzorg is het begin van alles’ van Nina Mouton. Ik heb het eerlijk gezegd nog niet helemaal uitgelezen, maar het boek heeft me nu al veel nieuwe inzichten gegeven. Ik vind het een echte must-read! ”
Elisa Lee
Steffi, de linkerhand van Elisabeth en haar gezin als model voor Elisa Lee's nieuwe familiecollectie © FRANKIE AND FISH

“Meer zelfredzaamheid leggen bij je team empowert ze ook.” 

– Elisabeth

Jezelf als CEO onmisbaar maken

“Toen ik in het ziekenhuis lag na complicaties bij de bevalling van mijn kinderen, bewezen mijn collega’s dat ze enorm zelfstandig zijn”, aldus Elisabeth. Ik probeerde hierdoor de controle los te laten en mijn team meer te vertrouwen. Door de jaren heen zette ik steeds meer in op processen, waardoor ik mezelf zoveel mogelijk misbaar heb gemaakt. Op die manier kan ik soms een halve dag nemen om te kijken of mijn tomaten wel goed aan het groeien zijn. (lacht) Meer zelfredzaamheid leggen bij je team empowert ze natuurlijk ook. Ik heb het geluk dat ik me mag omringen met mensen die werken alsof het voor hun eigen zaak is. Het engagement tegenover onze klanten is groot. Mijn collega’s en ik willen dat iedereen tevreden is. Maar dat impliceert ook dat we elkaars grenzen moeten bewaken. Daarom probeer ik voldoende rustmomenten in te bouwen voor mijn team.  Zo doen we wekelijks allemaal samen aan yoga en pilates. Die momenten zorgen ervoor dat we even kunnen uitzoomen. Voor wie sporten even te veel is, krijgt een betaald uurtje vroeger naar huis. Die keuze voor betaalde vrije tijd vraagt natuurlijk wel wat van het bedrijf, maar ik vind het belangrijk dat we met elkaar connecteren. Je leert elkaar op een andere manier kennen en voelt je over het algemeen beter in je vel. Ik merk dat we minder snel ziek worden, net omdat de sfeer zo goed zit. Nu het wat kouder wordt, voorzien we wekelijks soep voor elkaar zodat iedereen voldoende vitaminen binnenkrijgt. Al die zaken zorgen ervoor dat er meer balans gevonden kan worden bij mezelf en bij het team.”

Benieuwd naar de nieuwste familiecollectie van Elisabeth met in de hoofdrol de kinderen van het Elisa Lee-team? Vind hier meer details. 

Beeld: Frankie and Fish