Grenzen zijn eng en essentieel tegelijk. Durf jij ze aangeven? Of worstel je net als founder Dorien met het afbakenen van je safety zone? De afgelopen maanden ging ze aan de slag met dit topic. “Mijn grenzen zijn als elastiekjes waar zelfs geen rek meer op zit”, ontdekte ze. In dit artikel deelt Dorien haar research en roadmap.

Tijdens een laatste sessie met coach V., net voor mijn gezin uitbreidt, bots ik op het tipje van een nieuwe ijsberg. Ik vertel V. dat ik het moeilijk vind om mijn noden uit te spreken. Het speelt me parten, zowel thuis als op kantoor. Met de twins in aantocht, is het noodzakelijk om dat toch te doen. Op werkvlak moet ik leren loslaten en communiceren waar ik nood aan heb, en ook thuis zal dat de komende weken noodzakelijk zijn. Het besef dat ik het niet allemaal alleen ga kunnen bolwerken, komt binnen. Weg onafhankelijkheid, hallo uitdaging! Ik merk dat ik het heerlijk vind wanneer anderen hun grenzen duidelijk communiceren, maar dat ik het zelf dus amper doe. Sterker nog, mijn grenzen zijn als elastiekjes waar zelfs geen rek meer op zit. En dus geeft V. me huiswerk. Dit topic is te belangrijk om niet verder te onderzoeken…

Bullshit

Nog voor mijn research rond grenzen stellen goed en wel begonnen is, draai ik al met mijn ogen. Zoals heel wat mentale issues wordt er ook bij dit topic naar de kindertijd gekeken. Wie moeite heeft met boundaries groeide waarschijnlijk op in een gezin waar groepsdenken het summum is. Bullshit, denk ik. Mijn kindertijd was perfect. Er werd naar mijn mening gevraagd en geluisterd. Uiteindelijk had mijn mama wel altijd gelijk, maar dat is typisch mama’s, denk ik. (lacht) Ik herinner me niet dat ik ooit belemmerd werd in het uiten mijn wensen of noden. Hoe komt het dan dat ik het moeilijk vind om dat vandaag te doen? Kan ik hier verandering in brengen? En misschien zelfs nieuwe grenzen creëren?

De tijd dringt en dus lees ik diagonaal enkele artikels en hoofdstukken die over dit topic gaan. Voor volledige boeken heb ik helaas geen tijd meer. Binnen enkele weken zijn de meisjes er, en dit artikel moet ook nog geschreven worden. (slikt) Toch wordt er me al snel iets duidelijk: ik heb het belang van grenzen aangeven onderschat. Net zoals heel wat andere cruciale topics, heb ik er nooit een letter over gelezen op school. Jij waarschijnlijk ook niet. Het is pas nu mijn buik op springen staat, en ik gedwongen word om dit vage begrip in de praktijk om te zetten, dat ik me in de materie rond grenzen stellen verdiep.

bynouchka_bossy_Dorien
© BY NOUCHKA

Wist je dat je boundaries de noodzakelijke basis vormen voor zowat elke relatie, in het bijzonder die met jezelf?

Breekpunt

Ik start met het zoeken naar definities en lees dat grenzen je beschermen. Ze zorgen ervoor dat je connecteert met je intuïtieve zelf en zijn zelfs onmisbaar wanneer je authentieke liefde wil ervaren. Een grens geeft je persoonlijke limiet aan, in welk domein dan ook. Je bepaalt ze onafhankelijk van hoe iemand anders erop reageert. Wist je dat boundaries de noodzakelijke basis vormen voor zowat elke relatie, in het bijzonder die met jezelf? Zie het als muren die je safety zone afbakenen en ervoor zorgen dat je je wensen en noden durft uit te spreken. Mijn gedachten dwalen af naar het artikel uit Bossy’s Start Up Issue, waarin V. en ik het hebben over ‘nee zeggen’. Wanneer je dat niet doet, ben je te vaak bezig met het vervullen van andermans wensen, tot je uiteindelijk helemaal leegloopt. Net daarom is het zo belangrijk om grenzen te stellen, nog voor je geconfronteerd wordt met de noden en wensen van een ander. Doe je dat niet, dat bereik je uiteindelijk je breekpunt.

Benieuwd naar het volledige artikel? Bestel Bossy’s Let It Go Issue via onze webshop.

Beeld: BY NOUCHKA