Heb jij al van qigong gehoord? Het is een traditionele Chinese ademhalings- en bewegingsleer met tal van voordelen voor je gezondheid. Ze zou namelijk een positief effect hebben op klachten als stress, pijn, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen en een doffe huid. Klinkt dat als iets voor jou?

De filosofie

Qigong (zeg: tsjie ghong) is gebaseerd op het wellicht belangrijkste concept binnen de Chinese geneeskunde, namelijk Yang Sheng. Het is een 2500 jaar oude filosofie, letterlijk vertaald als ‘het leven voeden’. Concreet betekent dit dat je kleine mentale en fysieke gezondheidsproblemen aanpakt voordat ze zich voordoen. Met andere woorden: voorkomen is beter dan genezen. Toch kan je volgens Yang Sheng je lichaam en geest ook stimuleren om zichzelf te helen.

De betekenis

‘Qi’ is de benaming voor de energie die door het lichaam stroomt. Ze bevordert de circulatie van bloed, lymfe, voedingsstoffen en afvalstoffen, zenuwgeleiding en zelfbewustzijn. De traditie zegt dat een harmonieuze stroming van levensenergie fundamenteel is voor een optimale gezondheid en vitaliteit. Kwaaltjes komen immers tot uiting bij een verstoring in die stroming. ‘Gong’ betekent ‘werken’. Als je dus regelmatig qigong beoefent om je ‘qi’ in balans te houden, zal je minder snel ziek worden, je gelukkiger voelen en langer leven.

De praktijk

Qigong heeft veel weg van yoga, meditatie, tai chi en mindfulness. Het is dan ook niet verwonderlijk dat qiqong ook wel ‘Chinese yoga’ of ‘meditatie in beweging’ wordt genoemd. Je voert langzame, vloeiende rek- en strekbewegingen uit in combinatie met ademhalingstechnieken die je in een diepe staat van ontspanning en bewustwording brengen. Zo kan je belastende factoren in je omgeving beter herkennen en ze vervolgens loslaten.

De oefeningen zijn makkelijk aan te leren en je hoeft er niet fit of lenig voor te zijn, wat qigong voor alle leeftijden geschikt maakt. Je oefent het best minstens tien minuten voor het ontbijt om goed aan de dag te beginnen en/of voor het avondeten om te ontstressen. Op termijn kan je opbouwen naar drie kwartier per dag. Het is belangrijk dat je er een gewoonte van maakt om er de vele voordelen van te ondervinden. Hoe langer en hoe vaker je qigong beoefent, hoe beter je in je vel zal zitten.

Zin om zelf aan de slag te gaan? Op YouTube kan je heel wat qigong-oefenseries vinden, waaronder een van de oudste en meest beoefende series ‘Acht stukken brokaat’ (Baduanjin).

Ga jij qigong uitproberen? Laat het ons weten via Instagram.

Beeld: Stephanie Greene via Unsplash